Tres crims de la guerra de narcos dominicans a Barcelona arriben a judici
La Fiscalia demana la presó permanent revisable per als quatre acusats
BarcelonaCacon i Mayol eren els sobrenoms que feien servir els dos germans que lideraven una banda de narcotraficants dominicans que operava a l’àrea metropolitana de Barcelona. La policia mai ha trobat Mayol però va localitzar i detenir Cacon, que les pròximes tres setmanes s’asseurà al banc dels acusats de l’Audiència de Barcelona al costat de tres homes més: dos membres del seu grup, Nono i Argenis, i un de la banda rival, Andrés. Segons la Fiscalia, l’organització dels germans va idear un pla per “reafirmar i protegir” el seu poder i executar una venjança contra el grup contrari. Aquesta guerra metropolitana de narcos dominicans va deixar sis assassinats entre el 2016 i el 2017. Ara se’n jutgen la meitat.
Els tres crims que haurà de valorar el jurat –cinc dones i quatre homes escollits aquest dimecres– van passar el 2017: el primer assassinat va ser a finals de març en un descampat de Sant Joan Despí i els altres dos a finals d’abril en un pis del Prat de Llobregat. La Fiscalia demana la presó permanent revisable per als quatre acusats i vol que aquesta condemna sigui triple per a Cacon i doble per a Andrés. Els acusats, però, seran els últims a intervenir en el judici que comença aquest matí amb els primers pèrits, als quals seguiran al llarg de les jornades els testimonis –alguns policials i altres de protegits–, els experts en balística i els forenses.
El pla de la banda dels germans dominicans consistia en matar persones de l’organització rival amb armes de foc. Volien respondre així a un assalt violent que van rebre el 25 de març del 2017 a la matinada al seu centre operatiu, al Paral·lel de Barcelona, també domicili dels dos líders. Aquell dia Cacon, Mayol, Nono i Argenis van saber que un dels membres del grup els havia traït perquè havia donat informació per l’assalt i la clau del domicili. Sense que ell fos conscient que l’havien descobert, el van citar a prop del Paral·lel i el van portar a una zona aïllada de naus industrials de Sant Joan Despí. Segons la Fiscalia, els acusats li van disparar un tret al cap. La víctima tenia les mans lligades a l’esquena i el cap cobert amb un sac. El 28 de març van trobar el cadàver.
Un altre canvi a traïció
La Fiscalia assegura que Cacon va continuar amb la venjança per matar les altres persones que havien participat en l’assalt. Per això va contactar amb Andrés, el quart acusat, que va trair la banda rival i va passar a ser un col·laborador perquè Cacon dugués a terme el pla. Sense abandonar l’organització de la qual venia, Andrés va facilitar fotografies dels membres que podien ser objectius i informació del que tramaven. Així van saber que el líder del grup contrari, conscient que corria perill, s’havia traslladat a un pis que considerava segur al Prat de Llobregat amb alguns dels seus aliats. La nit del 27 d’abril van anar al domicili del barri de Sant Cosme del Prat amb armes de foc i van disparar set trets: contra la persona que va obrir la porta i a la sala on hi havia la resta.
El tiroteig va deixar dos homes morts. Un va rebre un tret al cap i l’altre a l’esquena i al cap. Una tercera persona va quedar ferida per un tret al coll. Segons la Fiscalia, les víctimes del Prat, com la de Sant Joan Despí, no es van poder defensar. Per això ho qualifica de tres assassinats amb traïdoria i un intent d’assassinat per la persona ferida. Hi afegeix els delictes de tinença il·lícita d’armes i de pertinença a una organització criminal. Per a Cacon demana la triple presó permanent revisable pels tres morts i 20 anys més de presó per l’intent d’assassinat, per a Nono i Argenis una única condemna de presó permanent revisable pel crim de Sant Joan Despí i per a Andrés una doble condemna de presó permanent revisable i 20 anys més de presó pels dos morts del Prat i l’intent d’assassinat.