La guerra a Gaza i el turisme massiu, protagonistes de l’Orgull LGTBI a Barcelona
Uns 2.000 manifestants, 10.000 segons els organitzadors, reclamen una llei trans catalana
BarcelonaEls milers de manifestants en favor dels drets LGBTI que han recorregut aquest dissabte el centre de Barcelona han aprofitat l’atenció amb motiu del Dia de l’Orgull per enviar quatre missatges contundents. El primer, que no volen ser utilitzats per Israel, presentat com el país de l’Orient Mitjà més obert amb la diversitat de gènere, com a “justificació del genocidi” contra la població de Palestina. El segon, que és una necessitat urgent poder “plantar cara” a la crisi ecologista provocada pel canvi climàtic i a la social causada pels problemes d’accés a l’habitatge. El tercer, que l’auge de l’extrema dreta s’està traduint en un increment d’agressions al col·lectiu que sovint queden “impunes”. I, en quart lloc, que és imprescindible l’aprovació d’una llei trans catalana, paralitzada per la convocatòria de noves eleccions, que blindi els drets d’aquest col·lectiu, sovint migrant.
“No en el nostre nom”, ha afirmat el portaveu de la Crida LGBTI, Ángel Camacho, després d’afirmar que Israel “utilitza el col·lectiu de manera il·legítima per netejar la seva imatge i justificar el genocidi” a Gaza. Camacho ha rebutjat la política “racista, colonial i d’apartheid” d’Israel. De fet, a la marxa han predominat les proclames en aquest sentit i s’han pogut veure banderes palestines. La manifestació ha aplegat 2.000 persones segons l’Ajuntament, 10.000 segons els organitzadors.
Aquesta és la 48a vegada que la manifestació en defensa dels drets LGTBI surt als carrers de Barcelona, ha dit Camacho, que ha assegurat que la Crida LGTBI és la “successora” de la primera manifestació històrica del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) el 1977. En aquest sentit, els manifestants han reclamat l’aprovació urgent d’una llei trans catalana, ja que la normativa espanyola “no garanteix realment els drets del col·lectiu”, i reclama posar fi a les “retallades en l’àmbit de la salut” que comportaran el “tancament de 13 de les 14 clíniques” de control d’infeccions de transmissió sexual (ITS).
Contra el Pride i la Copa Amèrica
La marxa d’aquest dissabte ha unit diverses lluites. Els manifestants s’han oposat també a un model territorial basat en “macroprojectes”, grans infraestructures, casinos, destrucció de la pagesia i generació de feines precàries. En aquest sentit, han rebutjat un model econòmic basat en el turisme i els macroesdeveniments com la Copa Amèrica de Vela i, com és habitual, s’han desmarcat del Pride (que se celebra el 20 de juliol), ja que la consideren una “desfilada comercial del capitalisme rosa” i no un moviment activista. Segons Camacho, està impulsat per empreses immobiliàries, de l’oci nocturn o hoteleres, que “només volen fer negoci”. “Són les empreses que ens desnonen, que fan pujar els lloguers a Barcelona, i són còmplices del genocidi a Palestina”, ha afegit.
Entre la setantena d’organitzacions que s’han adherit a l’acte hi ha la Coalició Prou Complicitat amb Israel, la Comunitat Palestina de Catalunya, el Sindicat de Llogateres, Ecologistes en Acció, la CGT, la Intersindical, Futuro Vegetal i No Copa Amèrica. També han participat en la mobilització d’aquesta tarda entitats i moviments com l’Associació Catalana d’Asexuals, DisturBi Col·lectiu, l’Associació Drag i Esquerra Independentista, entre d’altres. “Com en edicions anteriors, es considera que la lluita LGBTI és una lluita de tota la societat, i per això es treballa amb el conjunt de moviments socials i col·lectius que treballen per a unes vides dignes en àmbits com el sindicalisme, el moviment per l’habitatge o l’ecologisme”, ha dit la Crida en un comunicat.