La Guàrdia Urbana preveu fer controls d'accés a la Mercè per evitar botellons
La policia ha desallotjat més de 271.000 persones a Barcelona aquest estiu
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona vol evitar que les aglomeracions i els botellons multitudinaris protagonitzin les festes de la Mercè. És per aquest motiu que està dissenyant un dispositiu especial que, entre altres coses, preveu fer controls d'accessos a les zones d'escenaris amb l'objectiu de determinar quantes persones hi ha a dins. Així ho ha explicat l'intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, en una roda de premsa en què ha estat acompanyat del tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle. Velázquez ha detallat que s'estan analitzant entre 15 i 20 espais on hi ha les principals activitats programades per decidir com s'ha d'actuar durant les festes. Entre altres mesures, la Guàrdia Urbana treballa amb la possibilitat d'incrementar la presència policial en alguns punts de la ciutat així com comissar objectes "problemàtics" i fins i tot ampolles d'alcohol. Tampoc es descarten dobles controls d'accés als entorns dels escenaris on podrien haver-hi concentracions nocturnes.
El consistori ja va avançar que els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana preparaven un dispositiu especial amb la mirada posada en els botellons, sobretot després dels episodis que es van veure a les festes de Sants i Gràcia. Per la seva banda, Batlle s'ha mostrat preocupat per algunes d'aquestes imatges, però ha remarcat que els botellons multitudinaris "no són un fenomen exclusiu" de la ciutat i que s'estenen per tot el territori. "Són imatges que s'han repetit en diferents punts del país", ha dit. En aquest sentit, el regidor ha explicat que l'Ajuntament ha desplegat un "amplíssim dispositiu" de serveis públics, que inclou els dos cossos policials i serveis d'inspecció i de neteja, i que té per objectiu prevenir l'incivisme i la seguretat en tres eixos principals: places i espais públics, platges i festes majors.
Al llarg de l'estiu s'han posat més de 7.600 denúncies relatives a la convivència, especialment per consum d'alcohol, i prop de 3.000 per l'incompliment de mesures relacionades amb el covid, com ara l'ús de la mascareta o respectar les distàncies, 400 de les quals s'han posat aquest últim cap de setmana. A més, s'han desallotjat 271.000 persones de més de 2.000 espais diferents. Unes actuacions que, segons Velázquez, s'han fet "generalment amb normalitat" excepte en el cas del macrobotellon a l'Espanya Industrial durant les festes de Sants i algun cas de les festes de Gràcia. Batlle, per la seva banda, ha assegurat que durant els mesos d'estiu "a la ciutat hi ha hagut problemes de civisme, però no incidents especialment greus", com ara enfrontaments entre ciutadans ni amb la policia.
Solucions a l'oci nocturn
Batlle ha tornat a insistir en l’obertura "d'espais de descompressió" per evitar les aglomeracions a la ciutat. "La reobertura s'ha de fer en condicions diferents de les que teníem fa un parell d'anys. La ciutat ha canviat, psicològicament una part de la ciutadania demana espais de descompressió i una altra part s'ha tornat més exigent amb la convivència i el descans", ha dit el regidor, que ha remarcat que la falta d'una alternativa d'oci nocturn per als joves "ha dificultat molt la feina" durant l'estiu. El regidor ha explicat que l'Ajuntament ha creat un grup de treball per abordar l'activitat nocturna a la ciutat a curt i mitjà termini i ha avançat que proposarà a la Generalitat una taula de treball en la mateixa línia. Batlle ha detallat que al grup de treball hi participen membres dels sectors de la restauració, l'oci nocturn, el comerç i l'hostaleria, així com entitats veïnals de la ciutat.