BarcelonaVint-i-un dies després, la plaça Universitat de Barcelona ha recuperat avui el seu aspecte habitual. Ja no hi ha tendes, ni pancartes, ni assemblees. La Guàrdia Urbana ha desallotjat, de matinada, el que quedava de l'acampada que hi van començar, el 30 d'octubre, els universitaris en protesta contra la sentència del Procés. El desallotjament ha sigut ràpid: ha començat a la una de la matinada i a dos quarts de quatre ja s'hi havia reobert el trànsit, i s'ha saldat amb dues detencions. Segons el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, un dels detinguts ho és per desobediència, i l'altre, per desobediència i agressió a un agent. El responsable de seguretat ha donat explicacions de l'actuació policial d'aquest matí a la comissió de Presidència, on ha concretat que la Guàrdia Urbana ha actuat amb el suport de la brigada mòbil dels Mossos, que no ha hagut d'intervenir, i dels equips de neteja municipal, que són els que s'han encarregat de recuperar la normalitat a l'espai. Han desmuntat les tendes de campanya i tot el material de l'acampada i l'han traslladat a un magatzem de l'Ajuntament. Segons el consistori, si els seus propietaris recullen aquests objectes, se'ls notificarà la sanció per ocupar la via pública.
La decisió de desallotjar s'ha pres, segons el govern municipal, després que hagi fracassat la via de la mediació amb els acampats. L'alcaldessa Ada Colau ha defensat que és de "sentit comú" que la Gran Via "no podia estar tallada de manera indefinida" i ha remarcat que l'acampada havia anat a menys pel que fa al nombre d'assistents i també pel que fa a la "degradació". De fet, els Mossos investiguen si hi va haver una agressió sexual. Segons Colau, s'ha desallotjat per "recuperar l'espai públic" i, especialment, una via bàsica per a la mobilitat com és la Gran Via.
Cargando
No hay anuncios
Però Batlle ha anat més enllà i ha dit que els talls de cada vespre a l'avinguda Meridiana, a l'altura de Fabra i Puig, contra la sentència són "un tema crònic" i que també s'han "d'acabar". "Ens preocupa les situacions que s'han creat, algunes amb violència i altres amb molèstia", ha assegurat el tinent d'alcalde, que sobre el desallotjament de la plaça Universitat ha defensat que la decisió l'ha pres ell "amb la conformitat de l'alcaldessa". Batlle ha reclamat que els altres espais de la ciutat "que encara estan ocupats", com la Meridiana al vespre, es "deslliurin". El tinent d'alcalde ha apuntat que la situació a la plaça Universitat "era insostenible" i ha afegit que s'han hagut de retirar "26 tones de porqueria".
Quan la policia ha arribat a la plaça, hi havia una setantena de persones acampades i els agents les han encapsulat al carrer Pelai. Durant el desallotjament hi ha hagut algun moment de tensió, però sense més conseqüències. Batlle ha concretat que quatre unitats de la Guàrdia Urbana –uns 150 agents– han participat en el desallotjament. Entre aquestes unitats hi havia la nova unitat de reforç d'emergències i proximitat, la UREP, que és el nom que va donar el govern municipal, a les acaballes de l'últim mandat, a la unitat que feia les actuacions de suport policial. Una vuitantena d'operaris de neteja i 35 vehicles dels serveis municipals han participat en l'operatiu.
Després del desallotjament, uns 40 acampats s'han traslladat a la plaça Catalunya i hi han fet una assemblea, però se'ls ha impedit acampar. Un mediador de la Guàrdia Urbana, ha dit Batlle, ha estat en contacte amb ells. Des de les set del vespre estan fent nova assemblea per decidir cap on encaminar ara les passes.
L'acampada afectava no només l'espai de vianants de la plaça sinó també la calçada central de la Gran Via, fet que ha obligat a tallar durant tres setmanes el trànsit de vehicles privats i a desviar totes les rutes d'autobús que passen per la zona. Feia dies que comerços i veïns de la plaça i els carrers pròxims havien fet arribar a l'Ajuntament el seu malestar per la situació. També alguns partits reclamaven a Colau una solució. Aquest dimecres, de fet, el PP, Cs i Barcelona pel Canvi han coincidit a criticar que el desallotjament hagi trigat tants dies a arribar.
Cargando
No hay anuncios
El desallotjament, desapercebut per als comerciants
Un dels sectors més crítics amb l'acampada de la plaça Universitat ha sigut el comercial. La Unió d'Eixos Comercials i Turístics, Barcelona Oberta, va acusar els manifestants –els acampats, però la resta de mobilitzats contra la sentència del Procés per extensió– d'haver afectat "greument el comerç, la restauració i l'activitat econòmica i turística del centre de la ciutat", i va exigir reiteradament el desallotjament immediat del campament.
Cargando
No hay anuncios
El president de l'associació, Gabriel Jané, ha celebrat aquest dimecres l'acció policial amb què s'ha posat fi a l'acampada. "Després de 21 dies i tres caps de setmana hem aconseguit recuperar la plaça, però no així totes les pèrdues econòmiques que ha provocat la paràlisi", ha denunciat. Si bé reconeix que les xifres d'afectacions no són definitives, Jané apunta que les protestes contra la sentència han suposat "una davallada de les vendes del 30% al carrer Pelai". "I com a mínim el caos i els talls de mobilitat han provocat un desplaçament de la demanda a altres eixos de la ciutat", ha lamentat.
Cargando
No hay anuncios
No opinen el mateix les venedores de la plaça Universitat amb què ha parlat l'ARA. "Ni m'havia adonat que no hi eren!", exclama la Laura (que prefereix no donar el seu nom real), una de les venedores de la botiga de sabates Casas, en referència a les desenes de joves que acampaven a la Gran Via. La incredulitat és tan gran que la noia s'ha abraonat sobre el taulell per comprovar-ho. La jove ha assegurat a l'ARA que tant l'acampada com el seu desallotjament han passat desapercebuts la major part del temps i fins i tot ha afirmat que alguns dels compradors que hi entraven ho feien per curiositat: "Els senties parlar del campament i marxaven amb unes sabates noves". La història es repeteix entre les venedores amb què ha parlat l'ARA de la torroneria Vives, tot just a la cantonada amb el carrer Tallers: "No ens molestaven –comenten– i tampoc no hem notat cap canvi en les vendes perquè ells hi fossin".
Des de l'Ajuntament subratllen que el dispositiu efectuat per la Guàrdia Urbana no era d'ordre públic, sinó en contra d'un ús abusiu de l'espai públic. En paraules de Batlle, l'ordre públic "no és responsabilitat" de la Guàrdia Urbana però en aquest cas "es tractava d'una recuperació d'un espai públic i això és competència municipal". Es tracta, diuen fonts municipals consultades, del mateix criteri que s'ha seguit amb les últimes operacions contra venedors ambulants que s'establien indefinidament en un determinat punt de Barcelona o de la mateixa actuació que es va desenvolupar a la plaça Catalunya el 2018.
L'operatiu de la plaça Universitat (que segons el consistori s'ha fet de manera proporcionada) s'ha fet amb les antigues Unitats de Suport Policial (USP), un cos que l'equip de govern de Colau vol reformular en les anomenades UREP. La voluntat del govern municipal és que els agents que s'hi vulguin integrar passin una sèrie de proves per reformular la unitat i garantir-ne la professionalització. De moment, però, aquest procés encara no s'ha iniciat.