La Guàrdia Urbana de Barcelona va desallotjar ahir 1.639 persones en una nit "més normal" que la de dissabte

Sàmper diu que s'esperaven el que va passar en la celebració del final del toc de queda i que confien que l'impacte en la pandèmia serà "lleu"

Primera nit després que s'acaba el toc de queda i estat d'alarma al Passeig del Born
Ara
10/05/2021
3 min

BarcelonaDesprés de l'esclat de la primera nit sense toc de queda, la situació va ser més "normal" ahir a la ciutat de Barcelona, segons ha explicat el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, en una entrevista a Ràdio 4. La Guàrdia Urbana va desallotjar 1.639 persones de llocs com el passeig del Born, la plaça de la Virreina de Gràcia o la plaça dels Àngels, segons han confirmat a l'ARA fonts municipals, mentre que la nit de dissabte els dispositius dels Mossos i de la Guàrdia Urbana van haver d'evacuar unes 6.500 persones de diferents celebracions a l'aire lliure. Segons Batlle, el que es va viure als carrers la nit de dissabte no es podia evitar perquè la gent, després de tants mesos de confinament nocturn, tenia moltes ganes de sortir, i la policia va desplegar dispositius de saturació que buscaven que les concentracions no es mantinguessin en el temps, però no sancionar, segons ha apuntat. Batlle ha detallat que en total hi havia 450 agents desplegats i que això era "manifestament insuficient" per al nombre de persones que hi havia al carrer. "No podem posar un policia darrere de cada persona", va admetre.

El responsable de Seguretat del consistori ha admès que en molts casos agents i concentrats jugaven al joc del "gat i la rata" i quan la policia els dissolia d'un espai en buscaven un altre, però ha apuntat que no hi va haver moments de tensió llevat de dues detencions per delictes de resistència i desobediència a dues persones que no van voler marxar d'un botellón a Gràcia. "No va passar res greu que no fos previsible", ha conclòs. Els Mossos van posar unes 600 sancions.

Una diagnosi que comparteix el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que ha defensat a RAC1 que les dades epidemiològiques permetien aquesta obertura perquè, segons Salut, el sistema està preparat per sostenir un petit rebrot. En qualsevol cas, Sàmper ha confiat que es repeteixi el que ja va passar quan es va permetre l'obertura per Setmana Santa i que si hi ha una incidència en les dades d'evolució de la pandèmia sigui "lleu". "Estem convençuts que la incidència serà lleu o pobra", ha sostingut.

El conseller ha insistit que la majoria de persones que van sortir al carrer després de la mitjanit de diumenge (unes 10.000 només a Barcelona, segons els seus càlculs) ho van fer complint les normes sanitàries però que les imatges que queden són les de "la minoria" que incompleix. Ha defensat, també, que el dispositiu que es va desplegar era "el màxim possible" tenint en compte la disponibilitat d'agents, i ha confiat que després de l'eclosió de la primera nit, la situació anirà a la baixa i que no serà necessari tornar a instaurar el toc de queda. Una decisió, però, que ha condicionat a l'evolució de les dades i a la incidència de noves variants com l'índia.

El conseller també ha avançat que divendres es va reunir amb representants del sector de l'oci nocturn per començar a abordar un pla de reobertura progressiva. Ha avançat que s'autoritzaran abans els locals que tinguin espais exteriors i que la recuperació de l'activitat es farà de forma "lenta" per no haver de fer passes enrere.

Per altra banda, el portaveu dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha explicat, en declaracions a TV3, que veu amb bons ulls la reobertura ordenada de l'oci nocturn per evitar els botellons del cap de setmana. "Tot el que sigui ampliar el ventall de possibilitats perquè la gent alliberi aquesta energia acumulada en pandèmia ho veiem positiu", ha dit, i ha afegit que "qualsevol situació que permeti descongestionar aquesta necessitat de sortir al carrer de forma massiva i sense prendre les mesures adequades benvinguda sigui".

"Deixament de funcions" del govern espanyol

El titular d'Interior ha criticat "cert deixament de funcions" per part del govern espanyol per no habilitar un instrument clar que permeti a les comunitats autònomes fixar restriccions sense l'estat d'alarma i per deixar el criteri en mans dels tribunals.

stats