Guàrdia Civil de Xiva: "L'A-3 va ser una trampa mortal"

Les inundacions van sorprendre famílies conduint per aquesta carretera essencial i la policia continua buscant víctimes

El polígon de Xiva devastat pel pas de la DANA.
01/11/2024
4 min

Xiva (València)Dos agents de la Guàrdia Civil esperen, una mica impacients, alguna cosa davant del cotxe patrulla. Estan al fons d'un descampat on hi ha altres unitats d'emergència, just al costat del parc de Bombers, ubicat al polígon de Xiva. La pregunta és si hi ha algun dispositiu de cerca de desapareguts per la zona. La resposta és: "Tenim un cadàver al maleter". La segona pregunta és on l'han trobat. I la segona resposta és "entre el fang, arrossegat pel corrent, a uns 500 metres de l'autopista A-3". No està identificat i esperen la comitiva judicial per practicar l'aixecament. "Però ves a saber quan vindrà, potser abans ha d'aixecar 10 cadàvers més", comenten. Aquesta escena resumeix el drama de l'A-3, l'artèria que uneix Madrid i València, i el polígon de Xiva, un dels punts més crítics de la DANA al País Valencià.

L'autopista A-3 al seu pas per Xiva.
Un guàrdia civil custodiant el vehicle amb un cadàver al maleter al polígon de Xiva.

Era hora punta –cap a les 19 hores de dimarts– i la carretera estava molt concorreguda. El polígon estava ple de gent que volia tornar a casa després de treballar. Tota l'aigua que va baixar pel barranc de Xiva, i que va destrossar ponts i cases, va agafar forma d'onada impassible quan va arribar a l'A-3. Abans, tal com expliquen fonts policials, va passar per les vies del tren de l'AVE. L'aigua es va endur pedres de grans dimensions, trossos de raïl, de catenària... i ho va carregar tot a l'interior com si fos metralla a dins d'una granada. La bomba va impactar contra desenes de vehicles que circulaven per l'autopista. I encara ningú és conscient de les conseqüències. 

Vista panoràmica del barranc de Xiva després de les inundacions.

La brutalitat de l'impacte de l'aigua, sumat al de la metralla, va partir vehicles per la meitat i es va emportar persones metres i metres enllà. Persones que ara descansen sota el fang, però que acabaran sortint a la superfície. Un agent de la Guàrdia Civil explica que ahir estaven buscant desapareguts pels voltants de l'A-3. Hi havia fang i més fang. Avui han tornat a passar pel mateix lloc, i hi han trobat un cadàver. "L'autopista va ser una trampa mortal", afirmen. Una trampa que va deixar escenes difícils de pair, com la d'una família completa a dins d'un vehicle bolcat. Escenes com la que va veure la Raquel, amb "cadàvers flotant" mentre ella intentava escapar-se pel polígon.

La Guàrdia Civil està rebent trucades de Madrid que diuen que algun familiar anava a València per negocis i passava per allà a aquella hora, i que no hi han pogut parlar més. Hi podria haver cadàvers d'Utiel que s'han trobat a Xiva, tot i que els separen més de 30 quilòmetres de distància. Pels grups de Xiva ja corren missatges que han trobat veïns seus a Paiporta, a tocar de València. Mentrestant, la Unitat Militaritzada d'Emergències (UME) s'obre pas a les proximitats de l'A-3 i s'atura cada vegada que troba un cadàver. 

En Boro i en Marcos ajudant a netejar el polígon de Xiva.

Fonts de la Guàrdia Civil admeten que és impossible saber qui és qui i on ha anat a parar cadascú. El riu, que era un rierol inofensiu que passava per un barranc, es va convertir en un tsunami. Ara mateix és difícil parlar d'una xifra de morts i desapareguts en una ciutat on tot just aquest divendres han començat a tenir algunes línies de cobertura. Fonts policials parlen d'una quinzena de morts i una vintena de desapareguts, però admeten que hi ha zones que encara estan per explorar. El polígon de Xiva i l'A-3 ara són una zona devastada. Cotxes i més cotxes destrossats, superposats, bolcats i partits. En alguns d'ells hi han trobat cadàvers. En d'altres hi viatjaven persones que encara no han trobat. Les tasques amb gossos rastrejadors continuen. 

La llum

Xiva ha canviat molt de la nit al dia. De nit era un poble fantasma. Alguns no sabien ni quin dia era, ni si els seus familiars estaven bé, ni tan sols si sobreviurien. "Pensava que les inundacions només havien sigut al nostre poble", comenta un veí. No tenien aigua, ni llum, ni cobertura, i tenien poc menjar. Ahir a la nit, cap a les 23 hores, van tenir una petita esperança: la llum va tornar en alguns barris.

La gent cridava de felicitat des dels balcons. A més d'un li va recordar la pandèmia. De dia, amb el sol, ha arribat també la llum de la gent. De centenars de persones que s'han arremangat per treure el fang. I que també s'han pogut retrobar. Eren moments de felicitat que s'acabaven quan arribaven les històries tristes, com la d'una dona gran que va morir ofegada al nucli antic. Vivia en uns baixos i el més amunt on es va poder refugiar va ser a sobre la nevera. Al bar Alarcón es van posar a sobre de la porta dels lavabos, on hi ha una petita escletxa, i van sobreviure. 

Un grup de voluntaris durant les tasques de neteja.

L'abast de la tragèdia és indesxifrable precisament perquè tot just aquest dijous és quan s'ha començat a trobar a faltar gent. Com el familiar d'un jove que treballava al quiosc. Fonts de la Guàrdia Civil admeten que encara s'ha de netejar la zona més propera al barranc i trobar algunes persones que hi vivien, una zona on les cases han quedat completament destrossades pel pas de l'aigua. Però la gent somriu. És aquesta barreja d'estar bé dins de les tràgiques circumstàncies. L'Estefania, per exemple, està feliç. Quan aquest dijous van netejar una part del barri antic va anar corrent a veure els seus avis. Estaven bé. I aquest divendres s'ha tornat a abraçar amb les seves amigues. L'han felicitat, perquè aquest dimarts, enmig de la tempesta bíblica, va fer 26 anys.

stats