Societat28/11/2018

Els universitaris obren el camí a la vaga d’educació

Els manifestants van forçar el tancament dels campus de la UAB i la UPF

Germán Aranda
i Germán Aranda

BarcelonaEstudiants i professors universitaris van sumar forces ahir en una vaga doble contra la precarietat i per l’abaratiment de l’educació universitària pública, en un primer tast de la que avui confluirà amb els professors d’educació primària i secundària. Els estudiants van demanar que es faci efectiva la rebaixa del 30% de les taxes universitàries que va aprovar el Parlament el 2016, i els professors van denunciar la situació laboral dels docents associats. A les 12 h d’avui, a la plaça Universitat de Barcelona, els estudiants i els professors dels diversos nivells de l’educació se sumaran en bloc als metges en una gran protesta contra el deteriorament del sector públic.

La vaga d’avui, convocada per quatre sindicats, no serà secundada per CCOO i UGT. Els convocants denuncien que les “retallades que es van aplicar de manera extraordinària” al principi de la crisi “encara no han estat revertides” i alerten del “greu deteriorament de les condicions del treball” i de “la qualitat de l’ensenyament públic”. Entre les reivindicacions, exigeixen a les forces polítiques 7.200 professors més.

Cargando
No hay anuncios

Les mobilitzacions d’ahir dels estudiants van bloquejar les entrades a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Al Campus de Bellaterra un grup de 300 estudiants va muntar barricades amb contenidors per bloquejar la circulació de vehicles als eixos central i sud i a l’accés a peu des de l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). També van barrar el pas a l’aulari central i les entrades principals de les diferents facultats. Altres estudiants van passar dues nits a les universitats Pompeu Fabra (UPF) i de Barcelona (UB).

Seguiment desigual

La vaga va tenir un seguiment desigual, segons la secretaria d’universitats i recerca. La UPF va ser l’única que va tancar els campus, de la Ciutadella i Poblenou, arran del bloqueig dels estudiants. A la UAB, el seguiment dels estudiants va ser majoritari en 10 facultats però en d’altres es calcula que un 80% dels alumnes van assistir a classe. A la Universitat de Barcelona la normalitat va ser la tònica general, tret del campus del Raval, on els piquets només deixaven passar el personal d’administració i serveis. A la Universitat de Lleida i la Universitat Rovira Virgili les classes es van desenvolupar “amb normalitat” i només preveuen vaga per avui, mentre que a la Universitat de Girona va ser significativa a educació i psicologia, amb un 66%.

Cargando
No hay anuncios

La tancada a la UPF, que impedia fer-hi classe, va agafar per sorpresa el rectorat i a alguns alumnes que al matí anaven cap a classe amb normalitat. “Ens sembla bé que facin vaga, però no que obliguin els estudiants que potser no hi volen participar. Que vagin a queixar-se als departaments de la Generalitat, però que ens deixin fer classe o com a mínim anar a la biblioteca”, es va queixar el Jan, un dels estudiants. “Estem a deu dies dels exàmens i això ens perjudica”, va completar.

Dimarts a la nit els Mossos s’hi van presentar per identificar els estudiants tancats a la universitat per ordre de la UPF, perquè havien entrat “a la força”. “Si avui tu entres, demà altres no podran”, deia un dels cartells a la porta del campus de Poblenou, bloquejada amb cadires des de l’interior. L’Anna Roselló, estudiant que va passar la nit al campus de Ciutadella, va criticar que la visita dels Mossos suposés “criminalitzar el moviment”. “En un context d’aprovació de pressupostos, és el moment de fer efectiva la rebaixa de la taxa”, va afegir. Avui, a les 9.30 hores, han d’abandonar la facultat per sumar-se a les marxes.

Cargando
No hay anuncios

Els professors universitaris, majoritàriament amb contractes d’associats, es van concentrar davant la seu de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU). La professora de la UB Roser Rodríguez va assegurar que un 40% dels treballadors universitaris “estan en precarietat”. Elena Fraj, també de la UB, va denunciar que el professorat està en un “punt límit”, amb un 50% de contractes temporals. I el professor associat de la Universitat de Lleida (UdL) Marc Macià assegurava que els sous d’aquests docents se situen entre els 200 euros i els 500.