Societat12/12/2019

El greu impacte en la biodiversitat que trunca les millores ambientals al Besòs

Experts i científics lamenten la mortalitat de peixos en un ecosistema en procés de recuperació

Clara López / Elena Freixa
i Clara López / Elena Freixa

BarcelonaEls peixos morts al riu Besòs pel vessament contaminant fruit de l'extinció de l'incendi en una planta amb productes químics a Montornès del Vallès fan reviure els pitjors records d'un riu que va ser fa tres dècades el més contaminat d'Europa. "És com tornar momentàniament als anys 80", lamenta el veterinari i expert David Perpiñán, que certifica la mort d'exemplars de carpes, bagres i anguiles. Subratlla que l'episodi mortífer afecta un ecosistema "molt delicat" i que els últims anys havia fet grans avenços i millores.

L'impacte sobre la biodiversitat és "alt", segons ha constatat la mateixa Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que ha declarat l'emergència ambiental, tot i que encara no hi ha xifres estimades de l'abast de la mortalitat ni la durada dels efectes nocius sobre les espècies. Els experts, però, temen que les conseqüències de l'incendi sobre el medi i els animals siguin més importants un cop s'analitzin les mostres d'aigua afectada.

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

"Hi ha hagut una mortalitat molt elevada de peixos que poden ser arrossegats a altres llocs del riu, però no ho podem avaluar fins que es facin els mostreigs del lloc afectat", explica a l'ARA la zoòloga Dolors Vinyoles. Des d'aquest dimecres, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Agència de Residus recullen mostres d'aigua en diversos trams del riu. "Cal analitzar l'efecte dels contaminants sobre les algues i els altres organismes de què s'alimenten aquests peixos", afegeix Vinyoles.

Per a Perpiñán, l'expectativa de recuperació del medi és alta des de fa uns anys perquè les institucions hi estan més abocades i també, i especialment, per la resposta de rebuig de la ciutadania, que "no en pensa deixar passar ni una". "Veient la reacció de tothom, tant de bo estiguem davant l'últim episodi que hàgim de lamentar així", apunta el científic.

Cargando
No hay anuncios

Des d'ahir, l'expert ha recorregut la riba identificant exemplars morts o moribunds, com l'anguila que es veu al vídeo. "Aquesta és una espècie en risc crític d'extinció", concreta. Ahir, descriu, les taques de dissolvent eren ben visibles a l'aigua, i aquest matí a mesura que avancen les hores sembla que s'han esvaït. "El que havia de morir potser ja s'ha mort", confia Perpiñán.

Cargando
No hay anuncios

Risc d'un efecte en cadena

El mal estat de les aigües podria tenir efectes en la resta d'espècies que habiten el Besòs. Els experts no descarten que els peixos que no han estat retirats arribin a altres trams del riu i contaminin gavines, o altres ocells, que s'alimenten d'aquests animals. Tot i això, confien que la constant circulació del cabal del riu permeti eliminar les aigües residuals abocades a la conca del riu, el focus de contaminació, i els espais pròxims.

Cargando
No hay anuncios

El Consorci Besòs Tordera va iniciar ahir, en coordinació amb els ajuntaments implicats, les tasques per al rescat de peixos a la zona afectada. Aquests exemplars es mantenen en tancs airejats i s'alliberaran en les pròximes hores aigües amunt. A hores d'ara, els tècnics del consorci i l'ACA continuen els treballs de retirada de peixos morts als voltants del riu.

Cargando
No hay anuncios

Colau i Parlon lamenten el "desastre ecològic"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lamentat aquest "desastre ecològic" al riu Besòs provocat per la contaminació derivada de les tasques d'extinció de l'incendi. En un missatge al seu compte de Twitter, l'alcaldessa ha dit que les conseqüències "són terribles" i ha demanat a les administracions que treballin "per recuperar el corredor verd del Besòs" i perquè "s'investiguin les causes de l'incendi". "La natura necessita actuacions, no lamentacions", ha publicat Colau. L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, també s'ha sumat a les reclamacions i ha exigit "responsabilitats" per tal de saber "l'abast real de la catàstrofe ecològica".

Cargando
No hay anuncios