Les Greta Thunberg de Catalunya
Fundesplai i l'ARA premien cinc projectes joves per lluitar contra l'emergència climàtica
Fa un any i mig, Fridays for Future, l'entitat ecologista liderada per l'activista Greta Thunberg, va convocar una vaga mundial pel clima que va tenir un seguiment molt notable a Catalunya: un terç dels estudiants catalans no van anar a classe, un crit d'alerta als governs d'arreu del món perquè prenguessin decisions urgents per aturar l'escalfament global. Entre el 32,9% d'alumnes catalans en vaga hi havia els de l'Institut de Palafolls, que no van voler quedar-se a casa i van organitzar una recollida de brossa al Castell que va superar totes les expectatives. Un grupet de nois i noies de 15 i 16 anys van decidir associar-se i van fundar l'associació Green Pala. "Ens vam consolidar perquè uns mesos després el temporal Glòria va destrossar els camps i un grup de voluntaris vam ajudar els pagesos", explica Laura Méndez, una de les joves que participa a l'entitat. Es van presentar a la primera convocatòria dels premis Joves pel Demà, organitzats per Fundesplai i el diari ARA, i la seva proposta per recuperar l'espai natural Molí d'en Puig Vert és la que ha rebut més vots.
Joves pel Demà va fer una crida a grups de joves de 13 a 17 anys perquè presentessin projectes relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. S'hi van presentar 46 grups que sumaven, en total, 211 joves amb propostes d'actuació socials, mediambientals, educatives o d'igualtat. "Nosaltres teníem diferents idees perquè els ODS són molt amplis, però volíem fer alguna cosa per al nostre poble vinculada al canvi climàtic i als espais verds", diu la Laura. El seu grup rebrà 300 euros per iniciar el projecte i també una jornada formativa per planificar-lo i saber-lo aplicar.
Fer difusió dels ODS
"Els premis són una aposta ferma pels ODS i per una educació d'acció i transformadora dels joves", explica Carles Xifra, director d’Innovació i continguts de Fundesplai, que celebra la gran implicació del jovent català. "Era molt complicat tant per als grups de lleure com per als de les escoles, perquè ho han hagut de preparar tot en plena pandèmia", diu. Després d'un primer cribatge per seleccionar els projectes viables, la votació es va obrir al públic perquè triés les cinc propostes guanyadores.
Entre els cinc finalistes hi ha també la proposta de l'Escola Vedruna de Tàrrega per promoure la reutilització de peces de roba usades de l'alumnat. "Fèiem una optativa d'economia circular i vam veure empreses que treballen així", explica la Greta Viladot, una de les alumnes que ha participat en la convocatòria. Es van adonar que els seus armaris plens de roba que pràcticament ni es posen podien tenir un nou ús i van tenir la idea de fer un mercat per reutilitzar-la, però la pandèmia ho va aturar tot. Ara, amb l'impuls del premi, volen que el seu projecte continuï i pensen en crear una cooperativa a l'escola per "aprendre el temari d'economia" portant-lo a la pràctica.
Els altres tres projectes més votats també estan molt connectats a l'entorn: com la iniciativa de cinc alumnes de l'Escola Prats de la Carrera de Palafrugell, que volen fer difusió i divulgació per conscienciar sobre la contaminació al mar i a les platges de la Costa Brava i la importància de conservar-ne la biodiversitat; la proposta dels joves del Grup de Polinyà per premiar qui recicli donant punts per bescanviar a les botigues locals; o el projecte de dues alumnes de l'Escola Pia d'Igualada per denunciar el projecte de construcció d'un macropolígon a la Conca d'Òdena. "El futur està en les mans dels joves", reivindiquen al vídeo que han fet per presentar la seva idea. Uns joves que, sense pretendre-ho, són el planter de Greta Thunberg a casa nostra.