El Gremi d'Hotels de Barcelona aplaudeix la multa del Govern a Airbnb pels pisos turístics il·legals

El sector hoteler manté el primer semestre de l'any una ocupació mitjana del 70% tot i el creixement dels apartaments a la ciutat

El president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, aquest dimecres en roda de premsa / ACN
Marc Toro
09/07/2014
3 min

BarcelonaEl president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, ha aplaudit aquest dimecres la multa de 30.000 euros que la Generalitat ha imposat a la companyia d'allotjament compartit Airbnb per publicitar pisos turístics il·legals. En declaracions a la presentació del balanç i previsions d'ocupació hotelera de la ciutat, Clos ha afirmat que aquest tipus d'apartaments no registrats "són un perill perquè no només generen competència deslleial a tots els empresaris de Barcelona, sinó que, a més, no contribueixen a la taxa turística".

"Una companyia com Airbnb no pot arriscar-se a tenir a les seves webs apartaments il·legals", ha considerat Clos, que també s'ha mostrat preocupat per la mostrat la "pèrdua d'imatge" de la ciutat que poden generar aquests establiments. Uns establiments que, a diferència dels hotels, no estan sotmesos a "controls", registres i obligacions, s'ha queixat el president.

Amb tot, ha explicat que des del Gremi d'Hotels de Barcelona, juntament amb la Direcció General de Turisme i l'Ajuntament de Barcelona, s'ha creat un departament "que va seguint constantment l'existència d'apartaments il·legals". Tot i que Clos calcula que n'hi deu haver uns 12.000 a tota la ciutat, de moment només n'han detectat uns 700 i s'han fet aproximadament 250 denúncies. És per això que el president del gremi s'ha mostrat partidari d'externalitzar les inspeccions d'aquests pisos a través, per exemple, de col·legis d'enginyers o arquitectes.

D'altra banda, Clos ha assegurat estar "absolutament a favor" dels apartaments turístics legals perquè "donen un servei a un segment de mercat que fins ara no teníem i que potser ve a Barcelona perquè hi ha aquesta oferta". No obstant això, ha lamentat el fet que tan sols un 10% d'apartaments estigui en "edificis sencers", mentre que la resta s'instal·len enmig d'escales de veïns i "torben la convivència".

El president del Gremi d'Hotels de Barcelona ha estat clar amb la necessitat que aquests pisos estiguin "totalment declarats, sotmesos al control fiscal com qualsevol empresa" i a "certs controls de qualitat i seguretat". Tot i que l'Ajuntament va suspendre aquest abril la concessió de llicències per a vivendes d'ús turístic, Clos ha posat de relleu que actualment la ciutat compta amb 8.863 pisos d'aquest tipus, una xifra que implica "gairebé el 50% de l'oferta d'habitacions d'hotel" de Barcelona.

Un 86% d'ocupació hotelera de cara a l'estiu

Clos ha destacat que els hotels de Barcelona han registrat una ocupació mitjana del 70% durant el primer semestre de 2014 (un 79,6% a l'abril i un 86,7% al maig), tan sols un punt percentual menys que l'any anterior, que va ser del 71%. Una xifra que valorat positivament "tenint en compte el creixement tant espectacular que han tingut els apartaments d'ús turístic", tant legals com il·legals.

L'entitat preveu que el nivell d'ocupació hotelera se situï al voltant del 86% els mesos de juliol i agost, un percentatge inferior al 89% de mitjana que la ciutat va assolir el 2013 però que, segons Clos, encara té marge de creixement de cara als propers mesos de l'any.

El preu mig de les habitacions a Barcelona durant la primera meitat de l'any ha estat de 107 euros, igual que l'any passat. "És el més potent d'Espanya i està ben situat a nivell europeu, exceptuant les grans capitals del continent", ha dit Clos.

"No hi ha cap perill de bombolla hotelera"

En la roda de premsa s'ha explicat l'oferta hotelera creix aquest any a Barcelona amb 11 establiments nous, de manera que la ciutat ja compta amb 34.000 habitacions d'hotel i 68.000 places hoteleres. Tot i aquest creixement, Clos considera que "no hi ha cap perill que pugui existir una bombolla hotelera", i ha posat com a prova el fet que grans companyies hoteleres apostin per instal·lar-se a grans edificis de Barcelona com el del Deutsche Bank (Four Seasons) o la torre Agbar (Hyatt).

El president del gremi considera, en canvi, que cal una major diversificació de l'oferta turística per zones de la ciutat. En aquest sentit, ha aplaudit les reformes que s'estan a la plaça de les Glòries, al Paral·lel o el Passeig de Gràcia, entre d'altres, i confia que ajudin a assolir el llindar dels 10 milions de turistes que el gremi es va fixar a llarg termini (ara n'hi ha 7,5 milions).

15.000 pernoctacions al Bread & Butter

Així, també ha celebrat que el saló de moda urbana Bread & Butter torni a Barcelona aquest 2015, sis anys després de "perdre'l". "Representa un volum de negoci importantíssim, però sobretot un impacte mediàtic internacional extraordinari", ha afirmat. A nivell turístic ha subratllat el fet que la fira s'organitzi al gener, quan el nivell de turistes acostuma a caure a Barcelona. De moment ja hi ha 5.000 habitacions d'hotel reservades de cara als tres dies que dura l'esdeveniment, el que implica unes 15.000 pernoctacions.

stats