Els greixos trans perjudiquen la memòria, segons un estudi
Un equip de científics de la Universitat de San Diego conclou que el consum d'aquests greixos accelera el deteriorament cognitiu
BarcelonaEls greixos trans són els resultants d'afegir hidrogen a l'oli vegetal. Es produeixen de forma artificial per aconseguir que l'oli deixi de ser líquid i se solidifiqui. Se sabia que contribuïen a tota mena de malalties, sobretot cardiovasculars, però ara un nou estudi de la Universitat de Califòrnia-San Diego afirma que els greixos trans provoquen també la pèrdua de la memòria i la capacitat cognitiva. L'estudi, publicat a la revista 'PLOS ONE', ha analitzat els estils de vida d'un miler d'homes i dones i ha arribat a la conclusió que els que consumeixen més greixos trans són més susceptibles a tenir problemes de memòria.
L'estudi va consistir a fer una prova de memòria. Tots els participants rebien una sèrie de targetes amb una paraula escrita. Després, havien de dir si les paraules eren noves o si estaven repetides. La mitjana dels participants va ser capaç de recordar una mitjana de 86 paraules, però els que consumien més greixos trans només en podien recordar 72, un 10% menys. Per cada gram de més de greixos consumits, els participants oblidaven 0,7 paraules.
Per als científics, l'estudi demostra que aquest tipus de greixos contribueixen al deteriorament cognitiu. El deteriorament era només visible en homes i dones de 45 anys o més joves, però no en els de més edat. Per als autors de l'estudi, això és així perquè les persones grans ja pateixen problemes de memòria motivats per l'edat. Betarice Golomb, catedràtica de medicina i autora principal de l'estudi, apunta que els resultats coincideixen amb les proves que s'han fet fins ara en animals, com ara rates, i que també apunten una disminució de la memòria.
Galetes, pastisseria industrial, crispetes que es fan al microones, pizzes congelades, menjar cuinat congelat i margarines són alguns dels productes elaborats amb greixos trans.