Llegums cuits, llet, oli, arròs o pasta: arrenca el Gran Recapte del Banc dels Aliments

L'objectiu de la 7a edició del recapte és recollir cinc milions de quilos d'aliments, com ara llegums cuits, llet, oli, arròs o pasta

Selena Soro
27/11/2015
2 min

BarcelonaCinc milions de quilos d'aliments. Aquest és l'objectiu que s'ha marcat la 7a edició del Gran Recapte del Banc dels Aliments, que se celebrarà a tot Catalunya els dies 27 i 28 de novembre, a partir de les 9h del matí. Enguany, els punts de recollida –mercats i supermercats– han augmentat considerablement i han passat dels 2.000 als 2.500.

En l'edició passada es van recollir 4.700.000 quilos d'aliments, i va ser possible gràcies a la col·laboració de més de 20.000 voluntaris que van coordinar i atendre els punts de recollida. Per causa d'augment dels punts on es podran fer els donatius, aquest any la Fundació del Banc dels Aliments necessita urgentment 5.000 voluntaris més. Per això, l'entitat va fer la setmana passada una crida a través d'un vídeo amb càmera oculta, creat per Somos ACME, que anima els catalans a fer-se voluntaris.

"Durant tot l'any repartim 22 milions de quilos de menjar entre 260.000 persones a Catalunya. Això significa que estem donant 80 quilos per persona i any. No n'hi ha prou", afirma el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Eduard Arruga, que així i tot agraeix l'esforç de donants i voluntaris.

L'escenari ideal per a l'èxit del Gran Recapte

L'escenari ideal per al Gran Recapte del 2015, subratlla Arruga, és que cada persona que vagi a comprar al supermercat pugui donar, de mitjana, cinc quilos d'aliments. Els més necessaris són la llet, l'oli, els llegums cuits i les conserves de carn i peix, però també són útils la pasta, les galetes, l'arròs i el sucre o els aliments infantils.

La segona tinent de l'Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona i regidora de drets socials, Laia Ortiz, recorda que el 20% de la població catalana està en situació de pobresa. "No podem perdre de vista que la pobresa, a Catalunya, té el seu origen en les profundes desigualtats socials. No és una qüestió d'escassetat de recursos, sinó de com de malament estan repartits", assenyala.

Per això demana no perdre de vista el que hauria de ser l'objectiu final: que les persones puguin comprar menjar de manera normalitzada. "Tenim prou recursos al nostre país perquè ningú s'hagi de veure en una situació de pobresa", diu. "Catalunya és immensament solidària, però també desigual. Hem de treballar perquè el gran recapte pugui ser prescindible", ha conclou.

La presentació de la nova campanya va tenir lloc la setmana passada amb la presència de Frederic Frederic Gómez, president de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments; Eduard Arruga, president del Banc dels Aliments de Barcelona; Laia Ortiz, segona tinent de l’Alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, i Josep Oliva, assessor en matèria de polítiques socials del departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya.

El Gran Recapte assoleix la xifra de més de 4.000 tones d'aliments recollides / CÈLIA ATSET
stats