Desallotgen el Bloc Llavors de Barcelona després de dos anys i mig de lluita
El desnonament de l'edifici ha evidenciat el xoc entre l'Ajuntament i els jutges pel dret a l'habitatge
BarcelonaLa justícia ha fet efectiu el desnonament del Bloc Llavors, ocupat des de fa dos anys i mig i que s'havia convertit en el paradigma de la lluita veïnal contra els fons d'inversió que especulen amb l'habitatge. La policia ha expulsat a primera hora del matí les persones que es concentraven a l'edifici, al barri del Poble-sec de Barcelona, que pretenien evitar el desallotjament de sis famílies, després que la jutge que porta el cas confirmés dimecres passat una ordre de desallotjament amb data oberta.
El desnonament s'havia de fer efectiu abans del 12 de març i els Mossos d'Esquadra s'han presentat quan faltaven pocs minuts per a les set del matí a aquest edifici del carrer Lleida amb un ampli desplegament policial. La comitiva judicial, al seu torn, hi ha arribat quan passaven uns minuts de les vuit i ha ordenat tirar endavant l'acció policial. Amb l'operació en marxa, s'han viscut moments de tensió dins i fora de l'edifici.
Els veïns estan mobilitzats des de dimecres quan, després de diverses resolucions contradictòries, la jutge va confirmar l'ordre de desallotjament. L'objectiu dels veïns era impedir que s'expulsés les sis famílies que viuen al bloc, propietat del fons Vauras Investment, al qual acusen d'haver declinat totes les seves propostes d'asseure's a parlar d'un lloguer social. El mateix Ajuntament de Barcelona, de fet, ja ha anunciat que ha engegat els tràmits per sancionar la propietat, tenint en compte que no ha ofert cap alternativa als veïns –les famílies tenen un informe d'exclusió residencial– i que, per tant, no està aplicant el decret d'habitatge.
Aquest matí, la policia –fins a 17 vehicles de la Brimo dels Mossos, segons els veïns– s'ha trobat una cinquantena de persones a dins de l'edifici i una trentena més a fora. El Sindicat de Barri del Poble-sec estava organitzat per a aquest possible desnonament i, de fet, ja ahir a la tarda, davant de la imminència de l'acció policial, van preparar concerts al voltant del bloc per garantir que hi hauria gent als carrers si arribava la policia. Fonts dels Mossos d'Esquadra han confirmat també que el desnonament tirava endavant, per ordre judicial.
"Han fet fora la gent amb molta violència", explica la Sussana, de 22 anys, que vivia ocupant al bloc. "Han rebentat la porta de casa i ens han tret amb insults. Jo i l'altra noia estudiant que compartíem el pis els hem dit que sortiríem caminant sense resistència i tot i això m'han cridat: «Te voy a sacar de una hostia, hija de puta»", relata la Sussana a l'ARA.
En un vídeo del Sindicat de Barri del Poble-sec es veu com els antiavalots intenten desallotjar per la força activistes que es concentren a l'escala del bloc, i un dels agents pica amb la porra repetidament a la mà d'algú que s'agafa a la barana.
Sancions per al fons d'inversió propietari
"Enviar dispositius policials desproporcionats, impedir l'acció dels equips municipals i agredir les persones concentrades són actuacions injustificables que avui s'estan produint al desnonament del Bloc Llavors", ha denunciat la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, que ha remarcat que fa mesos que el consistori demana al Govern l'activació de "mediacions i l'aturada d'aquests abusos".
Més tard, la mateixa regidora ha explicat que ja han obert expedient sancionador al propietari del bloc, que comptant tots els pisos pot arribar a mig milió d'euros. Ha dit que és "incomprensible" que el Govern faciliti el desnonament després d'aprovar un decret garantista i ha lamentat que no hagi deixat actuar l'equip municipal.
El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, també ha acusat els Mossos d'impedir la mediació de la unitat contra desnonaments del consistori.
Segons Serra, dues tècniques del Servei d'Intervenció en la Pèrdua d'Habitatge i Ocupació (SIPHO) s'han dirigit al carrer Lleida a primera hora i els Mossos no els han permès actuar i negociar amb la comitiva judicial.
Un decret polèmic
La jutge que porta el cas va ser la primera que va dir que s'acollia al nou decret d'habitatge del Govern per aturar el desnonament de l'edifici. L'eufòria dels veïns, amb tot, va durar poc: el mateix jutjat es va fer enrere al considerar que el decret era una norma administrativa sense efectes judicials i va dictar una nova ordre de desnonament, que és la que ara és ferma.
El mateix dia que es va confirmar que la jutge no atenia els recursos presentats i decretava el desnonament del bloc, els veïns ja van protagonitzar l'ocupació simbòlica de les oficines de elsmoviments socials per un habitatge digne van organitzar una roda de premsa al Parlament
La seva intenció, com van explicar ja en el moment de l'ocupació, era reclamar un lloguer social."L'alternativa que ens ha ofert l'Ajuntament és anar a una pensió o un hotel –explica la Sussana, veïna del Bloc–, però no ens sembla una opció compatible amb una vida digna". Com ella, que és estudiant, al bloc hi viuen altres persones, com ara famílies i dones amb fills a càrrec que ara "es buscaran la vida amb amics i familiars".
Més endavant, aquests sis nuclis familiars amb certificats de vulnerabilitat que avui s'han quedat al carrer intentaran trobar una altra alternativa "amb l'ajuda dels sindicats de barri". "Ells són els únics que vetllen perquè puguem tenir un lloc on viure", afegeix la Sussana, que assegura que entre els estudis i amb una feina a temps parcial el sou no li arriba per pagar cap lloguer, ni tan sols compartint pis.