Barcelona

Gràcia recupera la festa a mig gas: carrers guarnits però sense concurs i activitats presencials amb reserva

Les activitats i concerts seran amb aforament limitat i s'acabaran a les 00.30 h per complir el toc de queda

Una parella passeja per un carrer engalanats per les Festes de Gràcia de l'any passat.
Clara López Alcaide
02/08/2021
3 min

BarcelonaEls veïns del barri de Gràcia de Barcelona encaren per segon any el repte de mantenir l'esperit de la festa major i fer-lo compatible amb les restriccions de la pandèmia. Hi haurà 21 carrers amb guarnits "aeris", que estaran elevats per facilitar el pas dels vianants i només hi haurà elements de decoració lateral de "poc volum". Així es mantindrà l'element més emblemàtic de la festa, però no se celebrarà el tradicional concurs de guarnits entre carrers. Pel que fa a les activitats, tornen a mig gas: cada espai autoritzat podrà organitzar com a màxim tres activitats diàries, totes amb aforament limitat i reserva prèvia, i només una podrà ser un concert, sigui de matí, migdia o nit.

En paraules de la presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, la d'enguany serà una festa de "transició" que pivotarà entre les celebracions presencials precovid i les activitats de petit format de l'any passat per evitar aglomeracions. "Aquesta serà encara una festa major adaptada a la situació sanitària", ha subratllat Carbonell aquest dilluns durant la presentació de la programació de les Festes de Gràcia 2021, que se celebraran entre el 15 i el 21 d'agost.

El regidor de Gràcia, Eloi Badia, ha destacat el retorn de les Festes de Gràcia al carrer, que ha "suposat molt d'esforç", i ha remarcat que la celebració serà "molt escrupolosa" per complir la normativa sanitària. Ha remarcat que tot s'acabarà a les 00.30 h per complir el toc de queda, i els concerts, a banda de requerir inscripció i reserva prèvia, s'hauran de fer amb públic assegut, tal com estipula la normativa actual per a aquests esdeveniments. "La cultura també forma part de la nostra salut i hem d'intentar compaginar aquests elements en el nostre dia a dia", ha reivindicat el regidor.

Tres espais de programació unitària

Una altra novetat d'aquest any és la concentració d'activitats en tres espais de programació unitària: la plaça de Joanic, el carrer Pi i Margall i el carrer Bailèn. Segons ha explicat l'Ajuntament de Barcelona, aquests espais seran zones àmplies i segures on la gent es podrà moure mantenint les distàncies durant les activitats i actuacions. La idea, ha explicat Badia, és poder donar més espai als assistents, facilitar els accessos i complir el control d'aforament. Entre les actuacions musicals, l'organització ha avançat que hi haurà espectacles de Xiula, Elena Gadel, Sanjosex, Haváname, Milkers, Sabor de Gràcia, Wom Blues i Da Souza, entre d'altres. També hi haurà programació especial de folk gràcies a la col·laboració amb el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT).

La Festa Major de Gràcia 2021 també comptarà amb el concurs de balcons, portalades i comerços guarnits i es recuperaran activitats com el concurs de fotografia o el de pintura ràpida. A més, també hi ha la voluntat de recuperar les activitats de cultura popular, que s'estan acabant de definir i s'anunciaran els pròxims dies, segons ha explicat Carbonell. "Queden encara dues setmanes de feina intensa i tot allò que s’hagi d’ajustar", ha assegurat Badia, en aquesta mateixa línia. Tota la programació estarà disponible a la web de l'Ajuntament de Barcelona i de la Fundació Festa Major de Gràcia a partir del divendres 6 d'agost. Les reserves es podran fer a partir del dilluns 9 d'agost.

El pregó a càrrec de Jordi Cuixart

El president d'Òmnium Cultural i veí de Gràcia, Jordi Cuixart, serà l'encarregat de fer el pregó de la festa d'aquest any. En aquest cas, la festa no estarà oberta al públic, ja que, segons ha explicat Badia, l'aforament serà limitat i amb invitació. L'acte, que es farà el 14 d'agost a la tarda, es podrà seguir per streaming o televisió. Un dels altres actes destacats de la festa serà l'homenatge al músic i fundador del Tradicionàrius Jordi Fàbregas, que va morir al gener. Fàbregas estava molt vinculat al teixit associatiu de Gràcia i va ser compositor de gran part de les músiques de la festa. L'acte es farà el 18 d'agost a la tarda.

stats