Societat26/05/2016

La tensió s'enquista a Gràcia coincidint amb el segon aniversari del desallotjament de Can Vies

Els okupes del Banc Expropiat van avisar que recuperarien l'esperit d'aquelles mobilitzacions i l'alcaldessa remarca que són casos diferents, perquè a Sants la propietat de l'espai és municipal

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaCarrers de Gràcia que podrien ser els de Sants fa exactament dos anys. Els aldarulls vinculats al desallotjament, dilluns, del Banc Expropiat han coincidit amb el segon aniversari del conflicte obert a Can Vies, que va acabar amb la màquina excavadora que havia de demolir l'espai incendiada i amb el govern de CiU optant per aturar l'enderroc. Els disturbis van donar pas, finalment, a les tasques de reconstrucció de l'espai, que es van allargar mesos, i avui Can Vies manté la seva activitat al barri de Sants. I, de fet, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que la intenció del seu govern passa per fer compatible la continuïtat d'aquest espai ocupat amb la progressió de les obres del calaix de Sants, que són les que, planejament en mà, comportaven l'enderroc del centre ocupat, que avui porta 19 anys funcionant.

Cargando
No hay anuncios

El 26 de maig del 2014, just el dia després de les eleccions europees, els Mossos d'Esquadra començaven el desallotjament d'aquest espai de Sants. I l'esperit de les protestes que es va succeir les nits següents s'ha respirat aquests dies als carrers de Gràcia. A través de les xarxes socials, les persones que defensen la continuïtat de l'espai gracienc ja van remarcar, des del primer moment, que ressuscitarien l'esperit de Can Vies. El record del que havia passat a Sants i la voluntat de "guanyar temps" per buscar una solució a llarg termini van portar el govern de Xavier Trias a les portes de les eleccions municipals, a decidir unilateralment pagar el lloguer del Banc Expropiat sense informar-ne a ningú.

Diferències amb el Banc Expropiat

Cargando
No hay anuncios

Les comparacions entre els dos conflictes s'han succeït aquests dies, però la mateixa alcaldessa va remarcar una diferència clau entre els dos conflictes: la propietat de l'espai. En el cas de Can Vies, l'edifici és de propietat municipal –concretament, de Transports Metropolitans de Barcelona–, mentre que el Banc Expropiat és de titularitat privada. Això ha fet que el consistori defineixi el conflicte com una qüestió entre privats, tot i que s'ha ofert a buscar solucions i dialogar amb els afectats. Colau, de fet, ha lamentat aquest dijous que el problema és que no troben interlocutors.

També és diferent la trajectòria dels espais. Així, mentre que Can Vies portava 17 anys ocupat en el moment del desallotjament i comptava amb un ampli arrelament al barri, el Banc Expropiat és una antiga sucursal bancària que va ser ocupada l'octubre del 2011, i els veïns –i l'Ajuntament– han coincidit a remarcar-ne, també, la feina que ha fet per al barri i l'absència de problemes de convivència. El mateix Trias va elogiar la feina "cultural i humanitària" que es feia en aquest local.

Cargando
No hay anuncios

Colau ha reiterat, aquests dies, la seva voluntat de trobar una solució negociada per desencallar l'atzucac del Banc Expropiat, després que els aldarulls s'hagin succeït durant tres nits. I avui, el grup municipal de Ciutadans ha proposat que sigui el tinent d'alcalde Jaume Asens qui s'encarregui de la mediació. Precisament, Asens s'ha vist immers aquesta setmana en una nova polèmica per la seva trucada a l'advocada de l'agent de la Guàrdia Urbana ferit per un manter.