El Govern s’obre a modificar el destí de la taxa turística
Els municipis només poden dedicar l’impost a la promoció
BarcelonaLa mobilització dels veïns de la Barceloneta en contra dels pisos turístics i l’incivisme d’alguns visitants han tornat a posar sobre la taula el debat sobre els recursos de què disposen els municipis per fer front a les conseqüències del turisme. La tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Sònia Recasens va demanar dimecres al Govern poder destinar l’impost sobre les estades en establiments turístics -la taxa turística, en vigor des del novembre del 2012- a compensar “els costos derivats de la gestió del turisme”, en lloc de dedicar-lo exclusivament a la promoció turística, com estableix la llei. Segons ha confirmat a l’ARA la directora general de Turisme, Marian Muro, el Govern veu amb bons ulls aquesta possibilitat.
“Ens podem arribar a plantejar que la recaptació de la taxa que correspon als municipis no es destini únicament a promoció turística, i donar més opcions a la finalitat d’aquesta despesa”, afirma Muro. La petició no és exclusiva del consistori barceloní: altres municipis ja havien fet aquest requeriment al Govern. “Podríem entendre que aquest impost es destinés al manteniment d’infraestructures erosionades pel turisme, a la neteja de les ciutats o a l’increment de la seguretat que es necessita per fer front a un determinat flux turístic”, admet la directora. De fet, el Govern ja reverteix els diners que recapta amb l’impost en el desenvolupament d’infraestructures o en la creació de productes turístics, entre d’altres. A més, l’any passat va permetre que la totalitat de la taxa recaptada a les comarques de la Vall d’Aran es destinés a recuperar les zones afectades per les inundacions del juny.
En aquell cas, però, va ser una assignació extraordinària i Muro deixa clar que el Govern no preveu modificar el percentatge d’aportacions tal com està estructurat en aquests moments -el 30% de la recaptació va al municipi, mentre que el 70% restant se’l queda la Generalitat-. “És un impost nostre”, es justifica Muro, i afegeix que els ajuntaments també poden “plantejar algun tipus de taxa pròpia dins el marge que dóna la normativa”. La modificació del destí de l’impost requeriria un canvi legislatiu, un procés llarg que, no obstant això, podria resultar beneficiós per als municipis. El sector turístic ha carregat des del començament contra la taxa turística, ja que considera que pot provocar la fugida de visitants.
Lluny de l’objectiu inicial
Des que va entrar en vigor i fins al març del 2014 -fins quan es tenen dades oficials- Catalunya ha recaptat un total de 47 milions d’euros mitjançant la taxa turística, lluny de l’objectiu del Govern, que només el primer any en pretenia recaptar 40. D’aquests, 38,6 milions corresponen al 2013, i 5,6 al primer trimestre del 2014. La taxa l’ha de pagar tothom que dormi en un establiment turístic de Catalunya. Costa entre 0,45 i 2,25 euros en funció de la categoria de l’allotjament, tot i que a Barcelona l’impost és més alt.