El Govern revisarà els criteris d'urbanització a les lleres per evitar episodis com el d'Alcanar
Puigneró recorda que la construcció massiva a prop de rius i de la costa "ve de molts anys enrere"
BarcelonaDiversos dels experts han alertat que les inundacions que aquesta setmana han patit el Montsià i el Baix Maestrat estan estretament relacionades amb la planificació urbanística i el vicepresident, Jordi Puigneró, ha assegurat que el Govern revisarà els criteris d'urbanització en lleres i cursos fluvials per evitar futures destrosses a causa de pluges intenses. En una visita a les Cases d'Alcanar, un dels punts més castigats pel temporal de dimecres, Puigneró ha recordat que la construcció massiva a prop dels rius i de la costa ve de plans urbanístics de "molts anys enrere" i ha instat a actuar en l'actual context de canvi climàtic i a valorar bé les afectacions sobre el patrimoni.
"Començarem a revisar-ho no només aquí, sinó en zones on tenim aquest tipus de situacions", ha anunciat el també conseller de Polítiques Digitals i Territori des del port de les Cases d'Alcanar. A partir d'aquesta revisió, ha apuntat, es decidiran "actuacions" que puguin minimitzar l'impacte d'episodis d'aiguats com el d'aquesta setmana. Conscient, però, que aquesta revisió podria afectar directament el patrimoni, Puigneró ha demanat que es valorin "bé" aquestes mesures i que no es posin en pràctica "a la lleugera". Amb tot, ha advertit que la magnitud del canvi climàtic obliga "a prendre decisions, no només per ajudar i lluitar, sinó també per evitar prevenir les conseqüències".
El vicepresident també ha avançat que els pescadors de la zona podran tornar a la feina previsiblement aquest dilluns, un cop tornin a estar operatives les principals infraestructures de transport i comunicacions. A hores d'ara s'estan acabant les tasques de neteja de les aigües interiors del recinte del port, on es va acumular gran quantitat de fang, residus i diversos objectes, fins i tot vehicles. Per contra, Puigneró ha admès que la recuperació de la zona de la façana marítima, on diversos restaurants tenien instal·lacions cobertes, s'allargarà més temps, davant la necessitat de retirar aquestes instal·lacions i reposar-les.
Millorar la prevenció d'aquests fenòmens
L'aiguat de les Terres de l'Ebre va ser un fenomen molt localitzat, en punts molt concrets, i això va evitar que els models de predicció els poguessin preveure amb antelació. Tanmateix, el director del Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Sempere, en una entrevista amb Efe ha denunciat que la xarxa de radars a Catalunya està obsoleta i que no s'ha renovat des de principis dels anys 90. Sempere assegura que és una inversió "obligada a curt termini" que ja s'hauria d'haver fet el 2008 o el 2010 però que, segons ell, "no es produirà fins que hi hagi una catàstrofe humanitària de més magnitud".
Segons Sempere, l'onada de calor de l'agost ha fet que la temperatura del mar augmenti molt i el posterior període de refredament de la terra ha causat els xàfecs d'aquesta setmana. L'expert en hidrometeorologia explica que els models meteorològics actuals no inclouen la variable de la temperatura del mar, de manera que no han pogut predir el temporal, fet que va provocar que els experts no s'esperessin unes tempestes tan intenses com les que es van originar finalment, que també van causar inundacions a Toledo i Castelló.
Per a Sempere, el canvi climàtic ja "és inevitable", per això recomana "crear consciència que a partir d'ara haurem de conviure amb ell", és a dir, amb desastres meteorològics cada vegada més freqüents i nocius, tal com informava un informe de l'Organització Meteorològica Mundial (WMO) aquesta setmana. A més, assenyala que no es tracta d'un fenomen aïllat, sinó que és un procés i que al Mediterrani està canviant el clima. "Només pensen en la prevenció del canvi climàtic, quan el que cal fer és pensar ja en una adaptació", suggereix l'expert.