El Govern avalua la continuïtat del passaport covid a la restauració

Argimon diu que les dades d'aquesta setmana mostraran si ja s'ha arribat al pic de la sisena onada

Amer / BarcelonaEl Govern es planteja deixar d’exigir el passaport covid per accedir a bars i restaurants un mes i mig després de la seva posada en marxa. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest dilluns que ha encarregat al comitè científic assessor que analitzi la necessitat de continuar demanant aquest QR per a activitats no essencials ara que la variant que predomina a Catalunya, l'òmicron, és més contagiosa també entre els vacunats i, a més, té més risc de reinfecció. “Ens ha canviat una mica el panorama respecte al que teníem abans amb la delta”, ha reconegut. L’opinió del comitè no és vinculant, però el conseller pot demanar informes tècnics per acabar de proposar i definir l’estratègia de control epidemiològic.

La continuïtat del passaport covid, que opera majoritàriament al sector de l'oci, no és l’única mesura que el Govern es planteja flexibilitzar de cara als pròxims dies, confiant que els pitjors moments de la sisena onada ja hagin passat. A més de l’eliminació del toc de queda, que decaurà aquest divendres com ja havia insinuat el Govern, la comissió delegada del Govern en matèria de covid-19 s’ha reunit aquest dilluns per decidir el futur de les restriccions vigents, com les limitacions d’aforament que afecten especialment els sectors comercials, culturals, esportius i de la restauració. Està previst que aquest dimarts la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, informi de les novetats.

Cargando
No hay anuncios

“Les mesures que hem pres són contundents i necessàries, però no han de durar ni un dia més del que sigui estrictament necessari”, ha afirmat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant una visita a la farmacèutica gironina Hipra, que està desenvolupant una vacuna contra el coronavirus. També la consellera d'Assumptes Socials, Violant Cervera, ha dit que "es preveu acabar aviat" amb les restriccions a les residències geriàtriques, on actualment hi ha 600 residents positius. En una entrevista a TV3, ha reconegut que les reunions amb Salut "són setmanals" perquè l’objectiu sempre és relaxar “al màxim" les mesures si és possible, i ha assegurat que "arribarà un moment en el qual estaran totalment flexibilitzades”. Les seves declaracions arriben després que els últims dies s’hagin celebrat protestes de familiars dels residents per denunciar "l'empresonament" dels residents.

Cargando
No hay anuncios

"Desacceleració" dels contagis

Si les autoritats es plantegen relaxar algunes restriccions és perquè les dades registrades els últims dies indiquen que hi ha una “desacceleració” en el ritme dels contagis i perquè, més enllà dels indicadors sanitaris, s'han de tenir en compte les xifres "que tenen un impacte també social i econòmic", ha dit Argimon. La incidència acumulada és de 2.500 casos per cada 100.000 habitants (600 punts per sobre de les xifres de set dies abans) i Argimon ha demanat "molta prudència", perquè la xifra de noves infeccions continua a l’alça.

Cargando
No hay anuncios

Només l’última setmana amb dades definitives, del 7 al 13 de gener, s'han declarat més de 200.000 nous positius, 50.000 més que la setmana anterior. De fet, la incertesa epidemiològica és molt gran, i és complex afirmar que ja s’ha superat el pic de contagis. Argimon ha avisat que caldrà esperar les xifres d’aquesta setmana per confirmar si s’assoleix o no aquest canvi de tendència: "Encara han passat pocs dies, hem de veure com anirem aquesta setmana".

Un indicador que mostra una evolució favorable és la quantitat de proves que surten positives, que se situen entorn del 25%, un punt menys que fa una setmana. Però fins que no se superi el pic de contagis, el moment a partir del qual començaran a baixar els nous diagnòstics, tampoc no pot reduir-se el nombre de pacients amb covid hospitalitzats. Aquest dilluns n'hi havia 2.617 (114 més que ahir), i sis ingressats més a l’UCI, amb un total de 522 crítics. 

Cargando
No hay anuncios
Hipra, pendent de l'AEMPS

Aragonès i Argimon han fet aquestes declaracions durant una visita a Hipra, que investiga una nova vacuna contra el covid. Fonts de l'empresa han indicat que esperen que aquesta setmana o la vinent l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) els autoritzi a iniciar la tercera fase dels assajos clínics, que busquen comprovar si el seu sèrum és efectiu com a dosi de reforç en persones que hagin rebut altres vacunes. En aquesta etapa de la recerca, es provarà en 3.000 voluntaris amb la col·laboració de vint hospitals –dels quals disset són de l'Estat, dos de Portugal i un d'Itàlia.