Dependència

El Govern confia que la finestra única entre CAP i residències s'activi el 2025

L'executiu destinarà 7 milions d'euros per resoldre una petició històrica de persones dependents i professionals

ARA
i ARA

BarcelonaEl projecte de llei de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària (AGAIS) torna a caminar i sembla que per fi arribarà a bon port. Es tracta d'una petició històrica de treballadors i persones amb dependència per evitar duplicitats i coordinar millor els serveis disponibles, una mena de finestreta única entre els centres d'atenció primària (CAP), les residències i la resta de serveis socials. El Govern ha aprovat el projecte de llei a la reunió del consell executiu d'aquest dimarts i la previsió és que el desplegament de l'Agència es faci efectiu abans d'acabar el 2025. L'últim intent d'impulsar aquesta coordinació, que fa 30 anys que s'intenta desplegar sense èxit, el va fer l'anterior Govern. El final abrupte de la legislatura, però, va fer decaure el projecte quan s'estava tramitant al Parlament.

La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha concretat aquest dimarts que el desplegament de l'Agència tindrà un cost de 4 milions d'euros i es destinaran 3 milions d'euros anuals més per desenvolupar projectes. Abans, però, s'haurà de tramitar al Parlament. El Govern confia fer-ho de "manera àgil" en el primer trimestre del 2025 perquè es tracta d'una iniciativa de la legislatura passada i no preveuen "grans discrepàncies" amb els grups parlamentaris per aprovar-la. Segons Paneque, la futura Agència beneficiarà sobretot les persones grans i les persones amb problemes de salut crònics, ja que són les que més atenció reben per part de salut i de drets socials.

Cargando
No hay anuncios

Salut i drets socials en un únic gestor

Segons va defensar en l'anterior mandat el govern de Pere Aragonès, l'Agència hauria d'afavorir que el sistema de valoració professional (de condicions de vida i salut) i el pla d'atenció personalitzat per a cada persona (indicacions o derivacions) es facin de manera conjunta i per un únic gestor. Això estalviarà a les persones haver d'explicar diverses vegades i a diferents interlocutors quina és la seva situació: el sistema ja n'estarà assabentat per la comunicació interna i, per exemple, la decisió de si cal fer una visita o no, o si l'ha de fer al domicili un metge o un treballador social, serà coordinada. De fet, seran aquests gestors de cas (designats i amb vocació que siguin sempre els mateixos per a cada territori) els que donaran resposta a aquestes necessitats, organitzant-se amb els equips d’atenció primària de salut i de serveis socials, ja que es prioritzarà la cura i l'atenció a l’entorn domiciliari i comunitari.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta d'una mesura que les entitats socials reclamaven des de fa anys. La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ha aplaudit la decisió del Govern de reprendre el projecte de llei, perquè per al sector era "prioritari que s'abordés abans dels primers cent dies de legislatura". Malgrat tot, reclama tenir "un paper actiu en el desplegament de l’Agència", ja que les entitats són les principals proveïdores dels serveis socials. Des de la Taula també adverteixen que cal definir com serà la relació entre "dos sistemes que són desiguals", perquè el "sistema de salut és molt més robust que el de serveis socials" i haurà d'haver-hi una equiparació.

Cargando
No hay anuncios

L’AGAIS haurà de coordinar departaments i actors que intervenen en l’atenció integrada social i sanitària i gestionar-ne els recursos. Això implica potenciar l’atenció domiciliària integrada social i sanitària, els serveis i els suports comunitaris, i promoure i prevenir l’autonomia de les persones.

Una altra de les prioritats de l’Agència hauria de ser garantir que, en el cas de les persones que requereixen un ingrés a centres residencials, l’atenció sanitària la presti el sistema públic de salut, a fi d’oferir, juntament amb la xarxa de serveis socials públics, una atenció integrada que es fonamenti en els drets i que doni resposta a les necessitats d’atenció, a les preferències i al projecte de vida de les persones.