Benestar

El Govern preguntarà als catalans si són feliços

Es farà per primer cop una enquesta a 4.000 persones per crear una eina que mesuri el benestar

Gent passejant a Portal de l'Àngel a Barcelona
Pol Mestres Bosch
14/12/2022
2 min

BarcelonaEl Govern vol mesurar el grau de felicitat dels catalans. Per fer-ho, durà a terme un qüestionari a 4.000 persones sobre el seu estat actual de benestar en diversos àmbits i, amb les dades obtingudes, es crearà una eina per conèixer els factors que fan felices les persones.

"L'objectiu és tenir prou informació per generar un model d'enquesta que en un futur permeti a la Generalitat o entitats mesurar el benestar subjectiu de la societat catalana", ha explicat la directora general d'Anàlisi i Prospectiva, Beth Espinalt, durant la presentació de l'estudi, que està previst que s'acabi a l'estiu. Amb aquesta eina, el Govern farà un seguiment periòdic de l'estat de la població que permetrà monotonitzar l'evolució del benestar i detectar accions de govern que incideixin positivament en aquest aspecte.

Els 4.000 enquestats respondran a partir de la setmana que ve preguntes sobre el seu nivell de felicitat actual, si estaven millor o pitjor fa un any, quines expectatives tenen per al futur, si són més feliços quan estan amb amics i familiars, a què dediquen el seu temps, el seu estat de salut o aspectes de la seva personalitat. També es preguntarà sobre temes globals com la confiança en la política catalana, les desigualtats econòmiques o el medi ambient.

La científica titular a l'Institut d'Anàlisi Econòmica del CSIC, Ada Ferrer, és la responsable de l'estudi. Ferrer ha informat que "les qüestions plantejades estan basades en el coneixement que hi ha sobre estudis fets al Regne Unit o països nòrdics, els quals ja analitzen la felicitat dels ciutadans, però adaptades a la realitat catalana". D'aquesta manera, "es vol crear un qüestionari atemporal per generar un model que es pugui utilitzar en moltes situacions", ha afegit Ferrer.

Així mateix, l'experta del CSIC ha indicat que, "si un cop recollides les dades s'observa que hi ha algun col·lectiu poc representat, es faran qüestionaris presencials o estudis amb grups de persones per tal de solucionar-ho".

El qüestionari que es passarà té una durada d'entre 30 i 40 minuts i està validat científicament per 17 experts en la matèria. La distribució del qüestionari va a càrrec d'una empresa externa i ha suposat un cost de 45.000 euros.

stats