Bars i restaurants podran servir de manera ininterrompuda fins a les cinc de la tarda a partir de dilluns
El Govern recupera la presencialitat a les universitats i reobre "tímidament" l'activitat esportiva i els centres cívics
BarcelonaEls bars i restaurants de Catalunya podran servir de manera ininterrompuda des de dos quarts de vuit del matí fins a les cinc de la tarda a partir de dilluns i a les taules hi podrà haver fins a sis persones de dues bombolles diferents. El Govern ha acordat aixecar les franges horàries amb torns per a esmorzars i dinars que es van implantar a mitjans desembre a la restauració per “donar més aire” a un dels sectors més afectats per les restriccions. Tot i el descens de la corba epidemiològica, la inestabilitat de pandèmia, molt influïda per les incògnites entorn a com pot acabar impactant la variant britànica del coronavirus, predominant arreu del país, obliguen el Govern a no fer grans passos ni anunciar un pla de desescalada de gran calibre.
L’executiu considera que el toc de queda i el confinament comarcal són restriccions que hauran d’allargar-se una mica més, i en el cas del tancament perimetral no hi ha intenció d’aixecar-lo, com a mínim, fins després de Setmana Santa, tal com va avançar ahir l'ARA. "Mantenim el gruix de les mesures però fem correccions, unes tímides obertures que estaran vigents els propers set dies. Veurem setmana a setmana l’evolució per prendre les mesures més adients", ha indicat la consellera de Salut, Alba Vergés. Les noves mesures entraran en vigor dilluns que ve, 8 de març, i s'allargaran set dies, fins al dilluns 15 de març.
El Govern ha precisat que el canvi d’horari a la restauració s'aplicarà cada dia de la setmana, incloent-hi els caps de setmana, però no afectarà els bars i els restaurants que són dins de centres comercials, que hauran de continuar tancats. El Gremi de Restauració de Barcelona ha criticat l'ampliació en tres hores diàries autoritzada pel Procicat en un comunicat. "És un passet que no convida a desafectar treballadors en ERTO. L’avenç és poc significatiu", ha denunciat el director del Gremi, Roger Pallarols.
Les últimes instruccions que es van donar des del Procicat al sector de la restauració és que podia obrir amb torns per a esmorzars i dinars: de 7.30 a 10.30 h i de 13 a 16.30 h. El que es farà ara és permetre que treballin sense horaris fixos fins a primera hora de la tarda, però continuaran sense poder obrir al vespre i a la nit, que és quan hi ha més socialització. Ja fa dies que diferents veus del Govern asseguren que es treballa per donar una mica més d'aire a sectors com la restauració i el comerç –els centres comercials ja van poder reobrir dilluns–, però que amb la fràgil situació epidemiològica actual encara no es pot anunciar una desescalada important i que no s'alteraran mesures com el confinament comarcal. El Procicat també defensa, per exemple, mantenir el tancament perimetral durant la Setmana Santa.
Rebaixar la tensió social
La consellera de Salut ha anunciat que a més de flexibilitzar les mesures a la restauració, el Govern ha acordat suavitzar les restriccions en l’àmbit universitari, esportiu i cultural. El Procicat ha decidit augmentar la presencialitat a les universitats en un 30% d'aforament com a màxim -cada centre establirà de quina manera- i ampliar la franja d’edat de les activitats extraescolars i de lleure als adolescents, des de secundària fins al batxillerat i els cicles formatius. Els museus i les biblioteques podran celebrar actes culturals, com els clubs de lectura, amb un 30% aforament.
Pel que fa a l’esport, Catalunya reprèn les competicions esportives federades a partir dels 16 anys i reobre els vestidors de gimnasos i centres esportius, que fins ara estaven limitats als usuaris de les piscines. “Tothom que pugui dutxar-se a casa, que ho faci”, ha matisat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, que ha apel·lat a un ús racional i responsable d'aquests espais. A més, tot i que amb totes les prevencions, els centres cívics podran recuperar les activitats esportives i de memòria per als més grans de 60 anys. Aquestes activitats sempre s'hauran de celebrar a l’aire lliure i en grups estables de màxim sis persones. L'objectiu, ha dit la consellera, és afavorir la salut física i mental d'aquestes persones, però amb totes les garanties, ja que aquesta franja d'edat encara no s'està vacunant.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha subratllat que la pandèmia va a la baixa a Catalunya però ha advertit que el descens de la corba no és pronunciat. En una setmana, ha dit, la variació de nous positius ha disminuït només un 1% i la pressió assistencial segueix sent elevada. “Els malalts a les UCI estan baixant però en tenim 504, un nombre molt elevat”, ha indicat. Les projeccions de cara a les setmanes vinents continuen sent de descens, tal com indica la quantitat de proves diagnòstiques a persones amb símptomes que estan donant positiu. Argimon ha subratllat que aquesta setmana han caigut un 10% els tests d’antígens que fa l’atenció primària, una xifra idèntica a la de la setmana passada.
“La situació és estable però complicada i també estem molt alerta del que passa a Europa i al món”, ha destacat Vergés. La consellera ha subratllat que l'avanç en la vacunació és "un dels pilars" de la recuperació de la crisi però ha demanat que es continuï controlant la interacció social per contenir l'epidèmia. En aquest sentit, ha demanat a la ciutadania fer "un últim esforç", ja que ha reconegut que la "recta final" de la pandèmia és la que està costant més.
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha confiat que l'"aire" que es doni ara a alguns sectors amb l'actualització de restriccions "col·laborarà a rebaixar la tensió social". En una entrevista a TV3 poques hores abans que el Govern anunciés les noves mesures, Sàmper ha avançat que de moment no s'ha decidit cap mesura concreta per a la Setmana Santa i ha demanat "cautela".
Controls específics a la Vall d'Aran
D'altra banda, els Mossos d'Esquadra imposen unes 700 denúncies al dia per saltar-se el confinament comarcal i per no complir amb les mesures de prevenció, com l'ús de mascaretes, la distància de seguretat i l'agrupació de persones, i aixequen entre 130 i 140 actes a la setmana per haver-se saltat el toc de queda nocturn. El comissari portaveu dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero, ha advertit sobre aquest "degoteig diari permanent" de persones que se salten les restriccions i han demanat que es compleixin les mesures.
El conseller Sàmper ha advertit que han detectat un augment de la mobilitat viària entre l'1% i el 3% entre setmana, que es dispara a entre el 8% i el 10% durant els caps de setmana, per la qual cosa ha avisat que els Mossos continuaran efectuant controls perquè aquesta tendència no es desbordi. Segons ha anunciat Molinero, els Mossos mantindran el cap de setmana vinent un control específic per controlar el compliment del confinament comarcal a la Vall d'Aran, el territori més afectat pel virus i amb un 92% dels casos causats per la variant britànica, després que durant el cap de setmana passat imposessin 142 denúncies a persones que se'l van saltar. La síndica de l'Aran, Maria Vergés, va reclamar dilluns a la Generalitat l'aplicació de mesures urgents i específiques per a la Vall d'Aran, entre els quals controls a la mobilitat tots els dies de la setmana, tant a les entrades com a les sortides de la comarca.
- RestauracióEls bars i restaurants podran obrir des de les 7.30 fins a les 17 hores cada dia de la setmana, inclosos dissabtes i diumenges, però els que són a l’interior dels centres comercials hauran de continuar tancats. A les taules hi podrà haver fins a sis persones de bombolles diferents. Amb tot, continuaran sense poder obrir al vespre i a la nit.
- Universitats S’amplia la presencialitat a les universitats catalanes fins a un 30% de l’aforament. Cada centre, en funció de la seva autonomia, establirà com recuperarà aquest percentatge.
- EsportsS’autoritzen les competicions esportives federades a partir dels 16 anys i es reobren els ves-tidors de gimnasos i centres es-portius, que fins ara estaven li-mitats als usuaris de les pisci-nes, però només si es fan servir de manera racional, evitant-hi aglomeracions i amb seguretat.
- Centres cívicsEls centres cívics podran recuperar les activitats esportives i de memòria per als més grans de 60 anys. Aquestes activitats sempre s’hauran de fer a l’aire lliure i en grups estables de màxim sis persones. L’objectiu és afavorir la salut física i mental d’aquestes persones, però amb totes les garanties, perquè aquesta franja d’edat encara no s’està vacunant.
- CulturaEls museus, les biblioteques i les sales d’exposicions podran celebrar actes culturals, com els clubs de lectura, amb un 30% d’aforament com a màxim.
- Extraescolars S’amplia la franja d’edat de les activitats extraescolars i de lleure als adolescents, des de secundària fins al batxillerat i els cicles formatius. Fins ara s’havia reprès per als infants d’educació infantil i primària.