Catalunya passa al confinament comarcal i amplia les franges de la restauració a partir de dilluns

Les llibreries podran obrir el cap de setmana i els gimnasos podran fer activitats altre cop, amb el 30% d'aforament

4 min
Control de Mossos al nus de la Trinitat pel confinament perimetral

La lleugera millora de la situació epidemiològica ha fet decidir el Procicat a relaxar alguna de les mesures restrictives vigents des de finals de les festes nadalenques. No hi ha grans canvis en la llista de prohibicions però sí “finestres” que “donen oxigen” en resposta a "l'esforç" i "sacrifici" que han suportat des de fa mesos els sectors més afectats per les restriccions. Malgrat aquests petits canvis i a deu dies del 14-F, la Generalitat manté que “no es donen les condicions propícies” per a unes eleccions, encara que tot està preparat per garantir la seguretat dels votants i dels integrants de les meses.

A partir del dilluns 8 de febrer a les 6 del matí, i durant els pròxims 14 dies, el confinament a Catalunya passarà a ser comarcal i no municipal, però no s’atén la petició de l’Ajuntament de Barcelona de permetre la mobilitat metropolitana. Tampoc l’Alt Urgell i Andorra recuperen el tractament d’una sola unitat, així que la ciutadania dels dos territoris tindrà vetada la interconnexió, excepte que s’hagin de moure pels motius recollits en les excepcions generals: anar a treballar, anar a l'escola i motius de força major.

Les noves mesures suposen que bars i restaurants puguin allargar una hora més els torns d’esmorzar i de dinar. A partir de dilluns, per tant, els horaris de servei als locals passarà a ser de 7.30 h a 10.30 h i de 13 h a 16.30 h. A la resta d'horaris es manté el permís per al servei a domicili.

Llibreries obertes

Un altre dels canvis afecta les llibreries, que podran obrir els dissabtes perquè deixen de ser considerades un comerç ordinari i són reconegudes com a “establiments culturals”. La nova etiqueta deixa sense efecte el tancament de les que tenen una superfície de venda superior a 400 metres quadrats, mentre que, per contra, el comerç no essencial haurà de tancar portes durant el cap de setmana.

També els gimnasos tenen permís per reiniciar l’activitat esportiva a l'interior, però amb les restriccions que ja tenien fa un mes. Això vol dir que han de limitar al 30% l’aforament màxim i limitar a sis els participants en cada activitat. De la mateixa manera, els 4.600 esportistes de les lligues que donen accés a competicions estatals també es reactiven a partir de la setmana vinent.

Pel que fa a l’educació, el departament de Salut permet als alumnes dels primers cursos universitaris tornar a la semipresencialitat de les assignatures teòriques. A més, les escoles de música i dansa que comptin amb una certificació d’Educació i que preparen l’accés a formacions reglades podran reprendre l’activitat, observant les mesures de protecció. 

Pic superat

Malgrat els petits retocs, Salut insisteix que “no és moment de relaxar les grans mesures que ajuden a controlar l’evolució de l’epidèmia”, en paraules del número dos del departament, Marc Ramentol, que ha justificat que d'una banda s'iniciï una tímida desescalada i de l’altra s'hagi demanat insistentment un ajornament de la cita electoral. El responsable ha indicat que els “petits retocs” aprovats suposen relaxaments “mínims” en la interacció social i de mobilitats quan ja es nota un alleugeriment de les dades epidemiològiques, i tenint en compte que com que Catalunya va ser la primera comunitat a implementar restriccions és normal que ara també sigui de les primeres a aplicar aquesta petita obertura. 

Des de fa tres setmanes les dades de nous contagis disminueixen, i avui, per primer cop des del 9 de gener, s’han reduït els ingressos a les UCI. La situació ha permès a Ramentol apuntar que s’ha “superat el pic”, tot i que ha subratllat que no es pot cantar victòria ni abaixar la guàrdia perquè hi ha tres “amenaces” que poden fer canviar en qualsevol moment la tendència a la frenada dels indicadors. D'una banda, la presència de les variants del covid-19 sud-africana i sobretot britànica, que són més contagioses i, per tant, poden tornar a fer pujar els positius. A la Vall d’Aran, cinc de 12 mostres analitzades pertanyen a aquesta soca britànica. On també s’està notant aquesta variant és a la comarca de la Garrotxa, on a les mostres recollides de les aigües residuals ja suposen el 30%. Tot i aquest escenari preocupant, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que ara per ara no hi ha sobre la taula la consideració de plantejar mesures específiques per a aquesta comarca perquè a tot Catalunya ja són “prou restrictives”. El departament està “expectant”, ha dit Argimon, que ha apuntat però, l’experiència a la Cerdanya i el Ripollès, que davant d’un augment exponencial de casos van ser sotmeses amb èxit a un confinament perimetral.

Les altres amenaces són la situació de l’assistència a tots els nivells sanitaris, que si bé mantenen activitat no-covid sí que han hagut de desprogramar entre el 20% i 30% d’operacions no urgents per centrar-se en els pacients pandèmics. Per acabar, a Salut li preocupa com pot afectar el ritme lent de la vacunació, perquè arriben menys dosis de les compromeses en el pla inicial. Precisament, ahir es van posar 5.600 injeccions, 12.000 menys que el dia anterior. En total, 88.697 residents en geriàtrics i professionals de la salut ja han rebut les dues dosis, una xifra que suposa l’1,1% de la població catalana.

stats