Societat26/03/2020

150 avis han mort en residències catalanes pel coronavirus i 310 més estan infectats

Una desena d'ajuntaments ja han demanat ajuda a l'exèrcit per desinfectar centres per a gent gran

Natàlia Vila / Maria Ortega / Marc Toro
i Natàlia Vila / Maria Ortega / Marc Toro

BarcelonaL'impacte del coronavirus a les residències de gent gran ja té xifra. Almenys 150 avis i àvies han mort des que va començar la crisi sanitària a les residències catalanes. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet pública la dada aquest dijous al migdia: fins ara només es tenia constància d'alguns casos concrets, com els de Capellades o Olesa de Montserrat, i les úniques dades que facilitava el Govern eren les de contagis detectats. Aquest vespre s'ha sabut que en una residència d'Olesa de Montserrat han mort dos usuaris per coronavirus, que se sumen als 12 morts en una altra residència del municipi. També el departament d'Afers Socials ha confirmat que, en total, hi ha 310 avis més que viuen en residències que han donat positiu en la prova del Covid-19. En total, hi ha 94 centres catalans (dels 1.073 que hi ha al territori) amb algun cas positiu.

Al matí, abans de fer-se públiques aquestes dades, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani –que està en aïllament després d'haver donat positiu per coronavirus–, ha assegurat que l'atenció a les residències és una prioritat però alhora, ha dit, un dels temes més "complexos" dels que ha de gestionar el Govern. El conseller ha explicat que el Govern està buscant ara espais alternatius a Barcelona per aïllar els avis i també que permetran que els avis puguin sortir temporalment dels centres per passar el confinament amb les seves famílies sense perdre la plaça. Les persones que ho facin necessitaran abans l'aval mèdic del centre per garantir que no estan contagiades. El Homrani ha dit que això contribuirà també a "destensionar" les residències del país.

Cargando
No hay anuncios

L'ARA va avançar dilluns que el departament d'Afers Socials i el de Salut també treballaven en un pla conjunt per pal·liar els brots a les residències d'avis. Preguntats per aquest diari, però, a hores d'ara el departament d'Afers Socials tampoc ha volgut donar més detalls sobre aquest nou pla que havia de suposar "un nou model d'actuació a les residències" per pal·liar l'impacte del nou virus entre la gent més gran.

Cargando
No hay anuncios

Mentrestant, les residències fan tot el que poden per protegir els seus interns i també els professionals que hi treballen. Alguns centres han optat, per separar els malalts en diferents plantes i aïllar habitacions; d'altres han organitzat els professionals en torns per evitar propagar el virus i d'altres fins i tot, com la residència de gent gran de Lleida han optat per autoconfinar-se amb els avis abans que aparegui cap cas positiu. La patronal del sector, ACRA, ja fa un parell de setmanes que alerta que aquests centres estan "al límit" i continuen reclamant equips de protecció, mascaretes i la medicalització dels centres. Ara, davant la falta de resposta alguns municipis han decidit demanar ajuda directament a l'exèrcit.

Desinfecció de l'exèrcit

Almenys una desena de municipis, entre els quals hi ha ciutats importants com l'Hospitalet de Llobregat, Badalona o Sabadell, han demanat la intervenció dels militars per ajudar-los a desinfectar residències, en alguns casos per netejar l'entrada i l'entorn del centre i en d'altres l'interior. Així, segons ha pogut confirmar l'ARA, l'exèrcit de terra i la Unitat Militar d'Emergències ja han actuat en residències de l'Hospitalet, Badalona, la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i Olesa de Montserrat (Baix Llobregat). També han demanat ajuda altres municipis com Santa Coloma de Gramenet, Sant Vicenç dels Horts, Sabadell o Àger (Noguera).

Cargando
No hay anuncios

Els municipis han fet la petició directament a la Delegació del govern espanyol a Catalunya que, al seu torn, ha traslladat la sol·licitud al ministeri de Defensa, i aquest a l'exèrcit.

Cargando
No hay anuncios

La Generalitat ha criticat aquestes actuacions. Fonts del departament d'Afers Socials les qualifiquen d'actuacions "per sorpresa i de forma aleatòria i sense coordinació a Catalunya". "No entenem quin criteri i quina priorització estan fent servir i no s’han adreçat a nosaltres per coordinar aquestes actuacions", apunten des del departament que assegura que a partir de demà posarà a disposició de les residències una empresa de neteja "que farà les desinfeccions dels centres residencials que ho necessitin". També "avaluen" la possibilitat d'incorporar el cos de Bombers a aquestes tasques.

Reforç de personal

El conseller també ha explicat, en una entrevista a Catalunya Radio, que han fet un reforç de personal amb professionals de l'atenció domiciliària en alguns centres i que en alguns casos, com el d'una residència de Valls, es va treure la titularitat d'un centre que es va veure que "no se'n sortia".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, el departament també ha rectificat avui i ha garantit que es farà el 100% del pagament a les entitats que presten serveis socials, però amb una reorganització de personal si és necessari.

Centenars de possibles casos a Madrid

La Comunitat de Madrid no ha desglossat encara les dades de víctimes mortals amb coronavirus a les residències d'avis. Tot i així, fins ara 1.065 ancians han mort a Madrid durant aquest març, segons dades de la conselleria de Polítiques Socials a les que ha tingut accés Europa Press. Es tracta de més del doble del març de l'any passat, que es va tancar amb 460 morts.

Cargando
No hay anuncios

A banda, 655 ancians han donat positiu, 388 dels quals estan hospitalitzats i 14.894 estan en aïllament. Dels residents aïllats, 4.156 presenten algun símptoma de la Covid-19 i 10.738 estan asimptomàtics. En total, hi ha 52.032 ancians en residències a la Comunitat de Madrid.