Medi Ambient

El Govern obre un expedient per la contaminació a la platja de Sant Adrià

L'Ajuntament va prohibir l'accés als banyistes després que un estudi confirmés la presència de substàncies tòxiques a la sorra

Platja de Sant Adrià del Besòs
Clara López Alcaide
31/05/2021
3 min

BarcelonaLa Generalitat ha obert un expedient informatiu per avaluar els riscos per a la salut de la platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs, després que un informe encarregat per l'Ajuntament confirmés la presència d'un alt nivell de substàncies contaminants en una zona determinada de la platja. Segons expliquen a l'ARA fonts del departament d'Acció Climàtica, Agricultura i Agenda Rural, l'objectiu és estudiar la informació aportada pel consistori i avaluar els possibles riscos per a la salut dels contaminants trobats. L'Ajuntament va decidir divendres passat tancar preventivament l'accés a la platja després que es detectés un "nivell inadmissible de materials cancerígens" a la sorra, segons va avançar el diari digital Tot Barcelona.

Segons aquest estudi, elaborat per l'empresa Tecsòl, la platja del Litoral concentra acumulacions de plom per sobre dels nivells permesos, així com d'altres materials com el coure o el cobalt. Les mostres de sorra que es van recollir a la zona també mostren una alta presència d'arsènic, níquel, zinc, molibdè, vanadi i benzopirè. Es tracta d'un informe que l'Ajuntament de Sant Adrià va encarregar a l'empresa de telecomunicacions Afr-IX -que estava realitzant obres a la platja per instal·lar cablejat submarí- amb l'objectiu de descartar qualsevol risc per materials tòxics. Fa anys que el consistori estudia si alguns punts del litoral de la ciutat són espais contaminants a causa de la històrica presència d'indústries a la zona.

Fonts del consistori de Sant Adrià expliquen que un informe elaborat i publicat pel Consorci del Besòs l'any passat revelava que la capa superficial de la sorra de la platja no implicava cap risc per a la salut de les persones, però avisava que fenòmens atmosfèrics com forts temporals i altres actuacions podien remoure el sòl i generar algunes afectacions per a la salut. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha optat per prohibir preventivament l'accés a la platja als banyistes i en paral·lel ha encarregat un nou informe a l'Agència Catalana de Residus i el Consorci que reveli l'afectació total de la platja més enllà de la zona acotada d'on s'han extret les mostres. Els veïns del municipi es van concentrar aquest dissabte davant la platja en una protesta convocada per entitats mediambientalistes a la qual també va assistir l'alcaldessa, Filo Cañete (PSC).

Herència industrial

Experts consultats per aquest diari asseguren que el de la platja del Litoral no és cap cas aïllat, i insisteixen en l'herència industrial del litoral de municipis com Badalona, Barcelona o Sant Adrià. "És una zona que ha suportat durant anys l'activitat de la indústria relacionada amb la mineria o activitats afins, i això ha deixat un llegat ambiental en forma de contaminació dels espais i de degradació dels terrenys on hi havia aquestes activitats", explica Ricard Mora, ambientòleg i hidrogeòleg de l'empresa de descontaminació de sòls Esolve, i afegeix que un cop van tancar moltes de les indústries que s'ubicaven a la costa va començar un procés de reconversió de sòl industrial en altres usos que ha motivat l'elaboració d'estudis per constatar si hi ha riscos reals per a la salut.

La normativa establerta per detectar si hi ha hagut algun tipus de degradació, explica Mora, inclou estudiar en profunditat la zona afectada i el volum dels materials, i també si la contaminació està concentrada o bé hi ha risc que s'expandeixi a través de l'aigua. A partir d'aquí, i un cop s'han recollit les mostres, el següent pas és observar si els nivells de toxicitat de les dosis obtingudes superen els de referència. "Si aquest és el cas, cal portar a terme un projecte de descontaminació" que pot durar anys, diu Mora.

En el cas de la platja de Sant Adrià de Besòs, l'estudi encarregat a l'Agència Catalana de Residus i el Consorci del Besòs ha de servir per conèixer l'afectació real de la platja, en funció de la qual el Govern demanarà a l'Ajuntament que porti a terme una actuació que s'ajusti als riscos detectats.

stats