Incendis
Societat13/01/2022

El Govern multiplica per sis, fins als 72 milions, la inversió per prevenir els incendis

Es passarà de 3 milions anuals a 18, durant quatre anys, per preparar els boscos per fer front a l'emergència climàtica

ARA
i ARA

BarcelonaPreparar els boscos catalans davant la situació d'emergència climàtica i ser capaços de vèncer els incendis de sisena generació, és a dir, aquells grans focs generats i agreujats per l'efecte del canvi climàtic. Aquest és l'objectiu del nou pla de prevenció d'incendis del Govern per als anys 2022-2025, que comptarà amb una partida de diners "històrica", segons ha qualificat el mateix departament: 72 milions d'euros. Així ho ha explicat aquest migdia la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, alhora que ha advertit de la situació de "vulnerabilitat" que pateix la zona mediterrània.

D'aquesta manera, el nou pla de prevenció multiplica per sis els recursos destinats fins ara i passa dels 3 milions d'euros que es destinaven normalment cada any als 18 milions anuals que s'invertiran a partir d'ara. "Es preveu que els pròxims anys es produeixin un 50% més d'incendis forestals", ha apuntat. "I no és una opinió, és informació", ha sentenciat Jordà, que ha afegit que també poden augmentar els fenòmens "extrems", com les sequeres, les pluges torrencials o les tempestes elèctriques. Per tot plegat, ha insistit que cal estar a punt per gestionar de la millor manera possible uns incendis "poc previsibles" que cada cop es propaguen més ràpidament. "Els experts diuen que els incendis s'apaguen a l'hivern. Que no sigui només una frase feta", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

El nou pla pretén executar un seguit d'actuacions a mitjà i llarg termini. "El país ha d'estar preparat, amb un paisatge que faci possible que els incendis es puguin apagar", ha explicat, i ha afegit que "fer prevenció és actuar ambientalment i garantir la salut de la biodiversitat". Així, els diners es destinaran sobretot a les infraestructures de prevenció d'incendis (com ara pistes forestals estratègiques i punts d'aigua) sobretot en zones com el Prepirineu de Lleida, els massissos litorals de la costa central i la Costa Brava, les zones de muntanya interior de Tarragona i les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central. També s'intervindrà sobre finques privades, ja que el 75% de la superfície forestal de Catalunya és d'aquest tipus, i s'obrirà una línia d'ajudes per aconseguir tenir uns terrenys forestals privats nets.

Paral·lelament, es reforçaran els Grups Especials de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF), que passaran de 3 a 7, amb la creació de noves unitats permanents a Ulldemolins (Priorat), Gandesa (Terra Alta), Calaf (Anoia) i Girona (Gironès), amb l'objectiu de donar cobertura i fer feines de prevenció tot l'any i a tot el territori. A més, s'invertirà també una partida per modernitzar el material i els vehicles de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i s'augmentaran les ajudes per mantenir les franges de protecció perimetral en urbanitzacions i nuclis urbans que limitin amb terrenys forestals, a més de suports addicionals als ajuntaments amb pocs recursos.

Cargando
No hay anuncios

Tecnologia i xarxa contra els incendis

Finalment, el nou pla també preveu el desenvolupament d'una nova aplicació mòbil per gestionar les activitats amb risc d'incendi forestal. El programa informàtic que es va posar en funcionament fa més de deu anys ha esdevingut una eina important en la prevenció d'incendis, amb més de 100.000 notificacions anuals entre comunicacions de crema i autoritzacions per fer foc, que ara s'actualitzarà amb la nova aplicació.

Cargando
No hay anuncios

Alhora, també es modernitzaran les eines de previsió del perill d'incendi forestal i s'incorporaran la intel·ligència artificial, les fotografies de satèl·lit i els mapes de variables biofísiques i de cobertes, que permetran una major concreció territorial i temporal dels diferents episodis de perill.

El Govern espera que a aquests 72 milions d'euros s'hi afegeixin, també, 7 milions més provinents dels fons Next Generation, que es destinaran a infraestructures de prevenció d'incendis a tot Catalunya fins al 2026.