Societat02/12/2020

El Govern permetrà trobades de fins a deu persones per Nadal, menors inclosos

Salut desvincula la celebració de les festes del pla de reobertura i allarga el toc de queda fins a la 1.30 h

Gemma Garrido / Mireia Esteve / Núria Orriols
i Gemma Garrido / Mireia Esteve / Núria Orriols

BarcelonaCatalunya perfila les mesures que marcaran l'activitat social d'un Nadal condicionat per la pandèmia: les trobades i reunions familiars estaran limitades a deu persones —menors de 14 anys inclosos—, que es consideraran "bombolles estables de Nadal", i el toc de queda nocturn es flexibilitzarà fins a la 1.30 h. El pla especial que ha fet públic el Govern només estarà vigent per al període comprès entre els dies 24 de desembre de 2020 i 6 de gener de 2021. A més, per a les dates més assenyalades, la Generalitat també permetrà que la restauració serveixi en taules ocupades per un màxim de sis persones, i la nit de Nadal i la nit de Cap d'Any autoritzarà l'obertura al públic de bars i restaurants fins a la 1.00 h. La resta de dies es mantindran les restriccions actuals: màxim quatre persones per taula amb horari d'obertura de 6 h a 21.30 h.

Segons el departament de Salut, però, el Nadal estarà desvinculat del pla de desescalada per trams, que condiciona l'avenç de fase cada quinze dies als indicadors epidemiològics. Per tant, les mesures sanitàries per a les festes no dependran de la fase en què es trobi Catalunya aquella setmana. Encara que el conjunt del país o una regió no arribi al tercer tram la setmana del 21 de desembre, tal com preveia el calendari governamental, l'executiu permetria igualment les trobades per Nadal en les condicions acordades en el document especial per les festes.

A priori, la mobilitat territorial sí que estaria subjecta als plans de la desescalada, de manera que si el país es troba en la fase dos, només s'autoritzarien les sortides dins de la comarca. Amb tot, fonts de la conselleria no descarten a l'ARA canvis en funció de l'evolució epidemiològica, com ara deslligar també aquest criteri del pla general i permetre la mobilitat per tot el territori durant els festius. De fet, el mateix vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha afirmat que la intenció és posar fi a les restriccions a la mobilitat per Nadal.

Cargando
No hay anuncios

Màxim dues bombolles de convivència

El Govern està decidit a flexibilitzar puntualment les mesures per Nadal "sí o sí" encara que els indicadors epidemiològics empitjorin, atès que les festes nadalenques són unes dates especials. "Encara queden molts dies per Nadal i ho haurem d'estudiar tot. No cal patir abans d'hora", ha volgut suavitzar poc després la consellera Alba Vergés en una atenció als mitjans.

El que sí que deixa clar l'executiu és que no es permetran les reunions de més de dues bombolles de convivència. El Govern demana a la població que sigui curosa i responsable i que les trobades per Nadal es facin sempre amb les mateixes bombolles, preferiblement amb "persones amb què ja tenen un contacte proper com pares, fills, germans o persones que visquin a prop del domicili". A més, i després d'haver estudiat la possibilitat que els menors de 14 anys no comptessin en la limitació de les deu persones atès que serien menys transmissors, finalment el Govern inclou en aquesta xifra màxima tots els assistents, independentment de la seva edat.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que es recomana no reunir-se amb familiars o amics que visquin lluny o amb qui faci mesos que no es té contacte, en cas que hi hagi cap membre de la bombolla amb qui no es tingui un contacte habitual, el Govern demana garantir la distància física dels dos metres entre comensals, mantenir una correcta higiene de mans, fer ús de la mascareta quan no s'estigui bevent ni menjant i ventilar els espais obrint les finestres freqüentment. També aconsella no compartir estris per menjar, evitar fumar als interiors i, sobretot, extremar les precaucions set dies abans de les reunions. "L'àmbit familiar i emocional s'ha de protegir, però també hem de ser molt estrictes i protegir-nos, així com reduir tant com puguem la mobilitat que no sigui per aquestes trobades imprescindibles", ha dit Vergés.

Més vigilants encara hauran de ser les famílies que durant les festes visitin o acullin al domicili persones que viuen habitualment en residències geriàtriques, col·lectiu de risc per la seva vulnerabilitat i per la possibilitat que generin brots als centres un cop hi tornin. La Generalitat assegura que es facilitaran i s'ampliaran les visites als centres, sempre que així ho permetin els indicadors epidemiològics, i que es permetrà la sortida dels residents, especialment els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre, així com l'1, el 5 i el 6 de gener.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa al retorn al domicili familiar de les persones que es troben a l'estranger per motius laborals o d'estudis, el Govern es remet a la normativa establerta pel ministeri de Sanitat, que fixa la necessitat de certificar un resultat negatiu amb una prova diagnòstica.

Toc de queda i actes de culte

El pla s'ha anunciat només un dia després que la portaveu del Govern, Meritxell Budó, alertés que la desescalada es podria frenar si indicadors epidemiològics clau com la taxa de contagi (R) continuaven augmentant. El mateix vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ja havia avançat aquest dimecres al matí, en una compareixença al Parlament, que el Govern flexibilitzarà el toc de queda nocturn de cara a les festes de final d'any. Ha anunciat, al ple de la cambra, que la nit de Nadal i la de Cap d'Any la mobilitat nocturna estarà permesa fins a la 1.30 h, mentre que la nit de Reis, el 5 de gener, serà fins a les 23 h per facilitar l'activitat comercial. Actualment el confinament nocturn limita la mobilitat a les 22 h.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, tota l'activitat cultural s'haurà de realitzar de forma adaptada: només en espais perimetrats amb control d'accessos per evitar les aglomeracions i registre previ, preferentment a l'aire lliure i, si no és possible i s'ha de fer en un espai interior, caldrà una preassignació dels seients. El Govern també prohibeix els parcs de Nadal o similars. En canvi, pel que fa als actes religiosos, la Generalitat circumscriu l'assistència a les misses i els centres de culte a la fase de desescalada en què es trobi el país: si per Nadal Catalunya es manté en el primer o el segon tram, només es permetrà la presència de fidels fins al 30% de la capacitat dels temples; en canvi, si arriba al tercer tram, s'autoritzarà un aforament de fins al 50%.

L'opinió dels experts

La velocitat de propagació del virus ha tornat a enfilar-se per segon dia consecutiu, pujant cinc centèsimes fins als 0,89 punts. Això significa que cada cent infeccions se'n generen 89 més i que l'indicador està a tocar del llindar màxim fixat pel Govern per frenar la desescalada. Durant setmanes, i abans que les xifres epidemiològiques tornessin a repuntar, epidemiòlegs, professionals sanitaris i experts en dades han advocat per un nadal "minimalista": àpats en petit comitè, amb persones de l'entorn més proper, i sempre subjectes a la possibilitat que les restriccions -com el toc de queda- es mantinguessin per garantir que les trobades no s'allarguen massa. Però el pla del Govern podria rebre's com tot el contrari, segons els experts consultats.

Cargando
No hay anuncios

"Amb les dades actuals, és agosarat", resumeix la física i investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC Clara Prats. Si bé admet que caldrà veure a quin nivell es troben els indicadors a mesura que s'apropi el Nadal, l'experta insisteix que cal apostar per unes festes de mínims. "A poder ser, més dinars que sopars i sempre en grups petits i a l'aire lliure", afegeix.

El cap clínic de Malalties Infeccioses de l'Hospital de Sant Pau, Joaquín López-Contreras, també alerta que l'evolució epidemiològica actual torna a dirigir el país cap a unes xifres "tremendament greus" que acabaran impactant, de nou, en uns centres sanitaris encara tensionats per la segona onada i que tenen la meitat de les unitats de cures intensives (UCI) ocupades per malalts de covid. "Calculava que cap al gener podríem tenir la tercera onada, però veient els indicadors una setmana després de la desescalada i que l'hivern és molt problemàtic per als virus respiratoris, se'ns està avançant el problema", explica el doctor.

Segons López-Contreras, l'anunci del pla de Nadal pot generar confusió en la població i augmentar el risc de rebrot, ja que la població potser no entén que el Nadal d'enguany no ha de ser intocable, sinó diferent. "La gent ha de saber que pot posar en perill la seva família, però tampoc no se'ls estan enviant missatges convincents. Les recomanacions no estan servint, aquesta setmana, només veient les terrasses de bars i restaurants, queda clar: la millora de les dades ens han durat dos telediaris", afirma. I afegeix: "Calen mesures més restrictives si es vol mantenir oberta l'activitat econòmica i alhora protegir la població".

Cargando
No hay anuncios

També al Parlament hi hagut crítiques al Govern sobre el fet que es vulgui tirar endavant el pla de Nadal malgrat que els indicadors no siguin favorables. "Deixin de generar contradiccions, soroll, siguin previsors i deixin de marejar la població", ha afirmat la diputada dels comuns Marta Ribas, que ha afegit: "S'ha de pensar en un pla de reobertura quan els indicadors ho acompanyen; sinó, no".

El repunt de contagis "marcarà les decisions"

"Estudiarem els indicadors que ens estan mostrant un petit canvi, com la R que està pujant, i en base a això analitzarem i prendrem les decisions que calguin", ha matisat la consellera Vergés. També Aragonès ha insistit que la flexibilització de les restriccions ara fa deu dies "anava associada a la gestió d'un risc sanitari més elevat" i que el repunt en les dades ja es preveia pel Govern. En aquest sentit, ha explicat que el risc de rebrot ha tornat a créixer (està en 210 punts) i que aquest lleuger increment centrarà la mirada del Govern i "marcarà les decisions" de les pròximes setmanes. "La nostra prioritat és salvar vides, i la situació no millorarà fins que el gruix de la població estigui vacunada", ha reconegut Aragonès.

Cargando
No hay anuncios

El vicepresident ha fet una crida a la "responsabilitat" de la ciutadania: "Hem d'evitar que el tombant d'any sigui la llavor d'una tercera onada". També ha demanat "deixar l'egoisme en un calaix" i pensar en el conjunt de la societat. "Nosaltres no depenem de la corba. La corba depèn de nosaltres, del nostre comportament", ha dit Vergés, apel·lant també a la prudència de la població.

Cargando
No hay anuncios

Aragonès ha comparegut a l'hemicicle, com fa des que es va aprovar l'estat d'alarma cada quinze dies, juntament amb la consellera de Presidència i portaveu, Meritxell Budó, amb qui s'ha dividit la intervenció per explicar les mesures de l'executiu per fer front a la pandèmia. Budó ha assegurat que la Generalitat aplicarà les seves pròpies mesures digui el que digui el consell interterritorial de Salut per a tot l'Estat, que també es troba aquest dimecres per determinar el pla de finals d'any. "El govern de Catalunya és qui decideix en aquests àmbits", ha afirmat també Aragonès.

La proposta del ministeri

Al seu torn, el ministeri de Sanitat ha acordat amb les comunitats autònomes un conjunt de propostes per fer més "homogènies" les mesures de cara a les festes de Nadal. El text del ministeri –avançat per El País aquest dimecres– s'ha votat favorablement per totes les comunitats aquest dimecres al Consell Interterritorial de Salut, excepte Madrid, que hi ha votat en contra, i Catalunya, que s'ha abstingut. El pla de Sanitat són recomanacions, si bé hi ha una mesura obligatòria: la de tancar perimetralment les comunitats (del 23 de desembre al 6 de gener) i permetre només els viatges de familiars o propers. El conseller Salvador Illa ha apuntat que Madrid ha sigut l'única comunitat que ha rebutjat aquesta mesura però ha insistit que "és obligatòria". "Hem de restringir al màxim la mobilitat", ha insistit Illa, que ha apuntat que "establiran els controls necessaris".

En roda de premsa després del Consell Interterritorial, el ministre ha insistit que les festes de Nadal d'aquest any han de ser "a casa", fent una crida a disminuir la mobilitat. De fet, el pla de Sanitat també proposa reunions familiars de deu persones (els dies 24, 25, 31 i 1 de gener), un grup ampliable si es tracta de convivents, és a dir, persones del mateix nucli familiar que comparteixen llar.

El ministeri també recomana allargar el límit de la mobilitat les nits de Nadal i Cap d'Any i proposa ampliar el toc de queda fins a la 1.30 h de la nit, tal com ha proposat Catalunya. També recomana que els estudiants restringeixin les trobades deu dies abans d'anar a casa seva.

Pel que fa a les celebracions, Sanitat planteja a les comunitats que el màxim nombre d'actes es facin per televisió o es busquin opcions telemàtiques, i posa d'exemple unes "campanades virtuals". A més, també aconsella la celebració de les cavalcades de Reis "estàtiques i en llocs on es pugui controlar l'accés".