El Govern evitarà que els bancs es venguin pisos desnonats a fons d'inversió per 5.000 euros

El Parlament valida que el Govern pugui expropiar temporalment habitatges buits en mal estat on s'han fet desnonaments, o tinguin preferència fins al 2021 per comprar-los per davant de tothom

El Govern revela que el 90% dels desnonaments són en pisos buits
Acn / Ara
30/04/2015
2 min

BarcelonaEl Parlament ha validat amb els vots de CiU, ERC i C's el decret de mesures extraordinàries i urgents sobre habitatges provinents d'execucions hipotecàries, i evitar casos com que els bancs venguin per 5.000 euros un habitatge a un fons d'inversió, com estan fent actualment. El PP i la CUP hi ha votat en contra mentre que PSC i ICV-EUiA s'hi ha abstingut.

El decret permet que el Govern pugui expropiar durant 10 anys els habitatges buits en mal estat on s'hagin fet desnonaments per poder fer-hi reformes si estan en els 72 municipis amb més demanda acreditada. D'altra banda, el decret aprovat preveu que Ajuntaments i Generalitat tinguin preferència –dret de tempteig– fins al 2021 per comprar habitatges provinents d'execucions hipotecàries amb l'objectiu d'evitar que acabin en mans d'inversors voltors.

Arran de l’aprovació del decret fa poc més d’un mes, diverses entitats financeres ja han fet aflorar 1.404 pisos en aquesta situació, que ara la Generalitat posarà a disposició dels municipis per si aquests estan interessats en adquirir-los. El mateix departament de Territori i Sostenibilitat també comprarà centenars d’aquests habitatges, atès que ja ha habilitat una partida pressupostària de 8 milions d'euros amb aquest objectiu pel 2015.

Els bancs estan oferint aquests pisos a fons d’inversió a preus tan baixos com ara 5.000 euros a Palafrugell, 6.000 a Tortosa, 10.000 a Lleida, 20.000 euros a Sabadell o poc més de 20.000 euros també a la ciutat de Barcelona. En tots aquests pisos vivien famílies que han patit una execució hipotecària o bé que els han cedit als bancs en concepte de dació en pagament per saldar els seus deutes.

Els 1.404 pisos que ara podran ser objecte de tempteig i retracte es reparteixen de la següent manera:

Catalunya Banc (oferts al fons d’inversió Blackstone): 904 pisos. D’aquests, 150 es troben a l’Hospitalet de Llobregat, 142 a Barcelona, 48 a Terrassa, 47 a Santa Coloma de Gramenet o 32 a Sabadell, entre altres.

Bankia: 200 habitatges, destinats a diferents operadors.

BBVA: 100

Banc Sabadell-Solvia: 20

Sareb: 11

Banc Santander: 5

Crédit Agricole: 6

Deutsche Bank: 5

stats