El govern espanyol vol vetar les pseudoteràpies als centres sanitaris i a les universitats

Teràpies alternatives, com l'homeopatia i l'acupuntura, quedaran fora del sistema sanitari

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo i el ministre de Ciència, Pedro Duque aquest dimecres
Sònia Trujillo / Laia Seró
15/11/2018
4 min

Madrid / BarcelonaEl govern de Pedro Sánchez va declarar ahir la guerra a les pseudoteràpies per “defensar la salut”, en paraules de la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo. La titular de la cartera de Sanitat i el ministre de Ciència, Pedro Duque, van presentar a l’Institut de Salut Carlos III de Madrid un pla per eliminar les pseudoteràpies dels centres sanitaris i també de les universitats. Entre aquestes teràpies alternatives, segons fonts consultades, hi hauria l’acupuntura i l’homeopatia, encara que des del ministeri expliquen que avaluaran totes les teràpies alternatives per comprovar quines tenen un aval científic i quines no, i seran aquestes últimes les que quedin instantàniament excloses del sistema sanitari. El sistema de salut pública català pot acollir aquest tipus de teràpies alternatives de manera puntual per part de voluntaris i sempre com un servei complementari als tractaments científics. De fet, des del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya ja es va editar un decàleg per deixar clar que aquest tipus de serveis han de ser sempre un complement a les teràpies científiques i mai un substitutiu.

Precisament amb aquesta filosofia ahir els professionals de la sanitat consultats per l’ARA valoraven positivament la regulació que vol impulsar el govern espanyol perquè ja feia temps que denunciaven que aquest era un terreny “pantanós” que calia endreçar, en paraules de l’especialista en medicina preventiva i salut pública Antoni Trilla, que treballa a l’Hospital Clínic. I també perquè reconeixen que la normativa actual feia difícil perseguir aquells que, sense acreditar evidències científiques, asseguraven que curaven malalts amb pseudoteràpies.

De fet, les teràpies alternatives fa temps que estan en qüestió a l’estat espanyol. Des del ministeri de Sanitat, l’any 2007 es va crear un grup de treball, integrat per representants dels departaments amb competències en sanitat, educació i ciència, amb la presència de l’Institut de Salut Carlos III i també de les comunitats autònomes, per analitzar l’evidència científica d’aquestes teràpies. Ahir, però, l’executiu espanyol va fer un pas més enllà i es va mostrar disposat a expulsar aquestes pseudoteràpies del sistema sanitari i també de les universitats. En el cas dels centres sanitaris, un dels mecanismes serà fixar uns requisits que hauran de complir els centres. “El que no respongui als requisits no podrà portar el títol de sanitari”, va sentenciar Carcedo, que, a més, va assegurar que això servirà tant per a centres públics com per a privats.

Entitats com el Col·legi de Metges de Barcelona demanen que aquests requisits s’estableixin d’acord amb els professionals i que abans de prendre qualsevol decisió sigui una comissió d’experts la que avaluï quines pràctiques poden ser considerades pseudoteràpies i quines no. Perquè hi ha graus, diuen. “I això ho ha de decidir la comunitat científica i no l’administració”, suggeria el president, Jaume Padrós. En aquest sentit, ell i altres professionals assenyalen sobretot el cas de l’acupuntura. Al·leguen que aquest cas no és equiparable a altres pràctiques, perquè sí que hi ha estudis que en demostren l’eficàcia en alguns casos. “L’acupuntura s’ha demostrat amb evidències que és absolutament defensable com a teràpia complementària”, va assegurar Padrós. L’entitat també va puntualitzar que, en qualsevol dels casos, aquesta llista hauria d’estar en permanent previsió perquè el món de la ciència és “dinàmic” i “el que avui té evidència pot ser que demà sigui el contrari”.

Els seguidors augmentaven

El govern espanyol també va recordar que el pla de xoc es presenta en un moment en què l’assistència a les pseudoteràpies no és, precisament, residual. Segons la ministra, que va fer al·lusió a una enquesta del Fecyt, “gairebé un 60% de la població assegura que l’acupuntura funciona” i “un 53% que els tractaments homeopàtics són efectius”. I, segons un baròmetre del CIS de febrer del 2018, “més d’un 6% de la població va assistir a un professional de l’acupuntura” i “gairebé un 10% va visitar la consulta d’un homeòpata”, va explicar Carcedo. Un altre dels mecanismes per vetar les psuedociències dels centres sanitaris serà la regulació de la publicitat enganyosa perquè no es publicitin com el que no són les pràctiques que no estiguin emparades pel coneixement científic.

Des del Col·legi de Metges de Barcelona, però, conviden el govern espanyol i el món de la salut en general a fer autocrítica. Diuen que cal reconèixer que aquesta tendència a l’alça no només es deu a la publicitat enganyosa, que ha trobat en les xarxes socials l’aliat perfecte. “Si els ciutadans s’han acollit a aquestes teràpies és perquè s’han vist rebotats del mateix sistema sanitari per insuficiències en l’atenció”, va lamentar Padrós fent referència sobretot a aquells pacients que pateixen malalties de difícil cura o pronòstic incert.

En el cas de les universitats, es modificarà la normativa de manera que aquestes pseudoteràpies sense fonament científic quedin fora de les titulacions universitàries relacionades amb pràctiques que sí que tenen aquest aval. Caldran, però, acords amb la comunitat educativa, comunitats autònomes i col·legis professionals.

Avui hi ha una reunió del ministeri de Sanitat amb les comunitats, tot i que Catalunya, amb la consellera Alba Vergés de baixa, no hi assistirà. Des del departament ja s’estudia com afectarà aquest pla a la sanitat catalana i es treballarà en el marc de les comissions.

Les mesures del pla per combatre l’avanç de les pseudoteràpies


Més coneixement

El govern espanyol s’ha compromès a generar més informació sobre les pseudoteràpies i traslladar-la a tots els actors implicats, des de les administracions fins als professionals i la ciutadania.

Sancions a la publicitat enganyosa

El pla també preveu sancions per evitar la publicitat trampa d’aquestes teràpies, ja sigui a les xarxes o a través d’actes per promocionar productes.

Fora dels centres sanitaris

Una de les mesures més contundents és la d’“eliminar” les pseudoteràpies dels equipaments que tinguin la llicència de centres sanitaris: hospitals, clíniques i atenció primària.

Formació no universitària

El pla preveu revisar els títols oficials de grau i els màsters de la branca de la salut per assegurar-se que no promouen les pseudoteràpies. Sobre les titulacions pròpies, no hi ha res decidit.

stats