Societat26/03/2020

El govern espanyol reconeix que ha hagut de tornar 9.000 tests ràpids perquè no funcionaven bé

L'ambaixada xinesa alerta que l'empresa proveïdora d'aquestes proves no té llicència

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridS'amplia la polèmica sobre els tests ràpids per detectar el coronavirus repartits pel govern espanyol en els últims dies. El govern espanyol ha reconegut aquest dijous que la primera partida arribada de la Xina, un total de 9.000 tests que es van provar en hospitals madrilenys, no funcionava bé i que s'han hagut d'acabar retirant. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha respost així a la polèmica després que El País publiqués avui que els testos ràpids repartits inicialment de l'empresa xinesa Bioeasy només tenen una sensibilitat del 30%, segons el personal científic, quan haurien de funcionar en un 80% dels casos.

Cargando
No hay anuncios

Tenint en compte aquesta informació, l'ambaixada xinesa a Espanya ha assenyalat que aquesta empresa encara no té llicència oficial i puntualitza que la nova compra massiva de productes que ha fet el govern espanyol a la Xina encara no ha sortit del país asiàtic.En aquest cas, els productes sí que estan homologats. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar ahir la compra de 5,5 milions de tests ràpids a la Xina, però fa dies que publicita el repartiment d'altres tests ràpids també d'origen xinès, que s'han repartit sobretot entre el personal sanitari a Madrid, pacients crítics i ancians en residències.

Illa n'ha parlat en la seva compareixença a la comissió de Sanitat del Congrés després que el PP demanés explicacions sobre aquest fet. El ministre ha relatat que el distribuidor d'aquest material xinès era espanyol i "de confiança", però que la homologació no va donar el resultat esperat, motiu pel qual les entregues dels tests defectuosos s'han demanat canviar. "Imaginin que diem que no a 650.000 tests ràpids. Hauria estat millor no comprar-ho? Estarien criticant que el govern deixa escapar una partida...", ha justificat el ministre. Illa ha reiterat que no hi havia cap alerta sobre l'empresa per part de l'Agència Espanyola del Medicament i de Productes Sanitaris i fonts de la Moncloa han afegit que la compra i comercialització amb aquest fabricant comptava amb l'aval de la Unió Europea. Els tests ineficaços formaven part d'una primera compra de 659.000 unitats, 50.000 de les quals no s'han arribat a distribuir, segons ha afegit Illa.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia, Simón ha assenyalat que els tests ràpids es van "validar" abans de fer-se servir per complet al Centre Nacional d'Epidemiologia, però també en hospitals madrilenys. I que les "validacions han demostrat que les especificacions d'aquest lot no correspon al que se'ls havia dit inicialment amb els certificats de qualitat". Això ha obligat a tornar els lots, ha dit, anunciat que l'empresa els canviaria i en proveiria uns d'altres. No ha aclarit de quina empresa eren, si es tractava de Bioeasy, tot i la insistència dels periodistes en el xat de Whatsapp que es fa servir per llançar-les i que recull el secretari d'Estat de Comunicació. Després, la Moncloa ha confirmat que sí que es tracta d'aquesta empresa i ha aportat documentació sobre l'homologació CE.

Cargando
No hay anuncios

Sempre d'acord amb la informació d'El País, diversos laboratoris de microbiologia de grans hospitals han constatat que les noves proves no detecten els casos positius com ho haurien de fer. La conclusió dels experts que han avaluat els tests ràpids fabricats per la companyia xina Bioeasy és que s'haurà de continuar utilitzant la prova actual. Així ho han comunicat a l'Institut de Salut Carles III, que depèn del ministeri de Sanitat.

Cargando
No hay anuncios

Simón, en canvi, ha insistit en la importància dels tests ràpids, perquè considera que són una "esperança important" per poder descarregar la tasca dels laboratoris, que estan fent entre 15.000 i 20.000 proves diàries de PCR, el test més fiable. Ara bé, ha assenyalat que "el més important" és que s'està treballant intensament amb empreses de biotecnologia espanyola perquè els tests ràpids es produeixin a Espanya "en breu".

Preguntada per aquesta informació, la ministra d'Assumptes Exteriors, Arancha González Laya, ha explicat en una entrevista a Radio Euskadi que tot el material que ha comprat Espanya té la "garantia de qualitat necessària". El govern de Pedro Sánchez ha pagat 430 milions d'euros per la compra de material a dos grans proveïdors que garantiran aquests 5,5 milions de tests ràpids addicionals, que l'Estat confia que donin una imatge més clara de l'evolució dels contagis. González Laya manté que Espanya s'ha assegurat que "tot el material, mascaretes, respiradors, guants i tests ràpids, està homologat, té la garantia de qualitat necessària i és acceptable" per al sistema de salut espanyol.

Cargando
No hay anuncios

Una "guerra" per aconseguir material a la Xina

"És un mercat desconegut, hi ha molts intermediaris que ofereixen gangues i no ho són. S'especula, ho fan els intermediaris i els mateixos productors, per això és molt important que, compri qui compri, ha d'anar molt amb compte, hem d'anar molt amb compte, perquè no ens prenguin el pèl. Per això hem triat comprar a llarg termini, fer-ho a un grup d'empreses més estables per no estar sotmesos a aquesta picaresca que sí que veiem al mercat", ha afegit la ministra. "Estem en una autèntica guerra per aconseguir els respiradors, els tests ràpids", ha dit la portaveu de l'executiu espanyol, Maria Jesús Montero, a Telecinco.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Ramon Brugada, cap del servei de cardiologia de l'Hospital Trueta de Girona, ha dit en una entrevista amb l'ARA que els tests facilitats per la Xina són menys fiables però molt més ràpids. Serveixen perquè poden detectar alguns casos positius, però en el cas dels negatius s’han de tornar a fer la prova amb els actuals testos PCR. De moment, però, al Trueta encara no els han pogut fer servir.