SOCIETAT

El govern espanyol reforma la llei de costes per indultar les cases il·legals del litoral

L'Estat amplia a 75 anys la concessió a edificis i xiringuitos i exclou del domini públic nuclis d'Empuriabrava i de Platja d'Aro a Catalunya o d'Oliva i d'Alacant al País Valencià

Les edificacions a prop de la costa han proliferat molt en els anys del boom immobiliari. Els ecologistes asseguren que el litoral està "saturat".
Ara
13/07/2012
2 min

BarcelonaEl govern espanyol reformarà la llei de costes per donar cobertura legal a milers de propietats construïdes de forma il·legal a pocs metres de la costa. L'avantprojecte que ha validat el consell de ministres ampliarà a 75 anys la concessió a edificis i xiringuitos situats al litoral. L'Estat preveu allargar la concessió d'aquestes construccions, que havia de finalitzar el 2018. Així s'evitarà que aquestes construccions puguin ser demolides sense compensació.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha apuntat que la reforma de la llei de costes vol donar seguretat jurídica als propietaris i concessionaris, que es veuen abocats "a un problema" malgrat tenir registrada la propietat. La vicepresidenta ha defensat la reforma de la llei amb un doble objectiu, donar protecció jurídica als propietaris i protegir el medi ambiental.

L'avantprojecte de la Llei de Costes, aprovat avui en Consell de ministres, exclou del domini públic marítim terrestre deu nuclis costaners a les províncies d'Alacant, València, Girona, Huelva i Màlaga. Entre els nuclis que deixaran d'estar en terreny de domini públic i, per tant vulnerant la normativa, figura Rocafel al terme municipal d'Alacant, amb uns 800 habitatges de diversos edificis, com els Alacant, Helios i Rocafel (construïts les dècades de 1960 i 1970), i fins ara fora d'ordenació, segons la Llei de Costes en vigor.

També s'exclou del domini públic maritimoterrestre el port de Santa Pola (Alacant), Empuriabrava a Castelló d'Empúries (Alt Empordà) i Platja d'Aro (Baix Empordà), Ria Punta Umbría A Punta Umbría, Caño del Cepo a Isla Cristina i el nucli urbà d'Isla Cristina (Huelva), Pedregalejo i El Palo (tots dos a Màlaga) i Oliva a València completen la llista que figura en l'annex de l'avantprojecte. En alguns casos, com el de la ciutat navegable d'Empuriabrava, el grup de Convergència i Unió havia registrat al març el Congrés una proposta de reforma de la Llei de Costes que pretenia que el text reconegués particularitats com la del citat nucli.

L'exclusió d'aquests zones es fa en virtut de la disposició addicional sisena (en l'extensió que fixa la planimetria), que entre d'altres qüestions indica que els partions es revisaran quan s'alteri la configuració del domini públic marítim terrestre.

stats