El govern espanyol recorre la llei de lloguers catalana però no en demana la suspensió immediata

Ábalos diu que és "impossible" no recórrer-hi perquè el TC l'acabaria tombant

Protesta Sindicat Llogaters davant seu PSC
Mariona Ferrer i Fornells i Clara López Alcaide
14/06/2021
3 min

MadridDesprés de setmanes d'estira-i-arronsa i de negociacions amb la Generalitat, el govern espanyol ha acabat optant per un punt intermedi pel que fa a la llei catalana d'habitatge que regula els lloguers. Sí que la recorrerà al Tribunal Constitucional, com ja va fer el PP, però no en demanarà la suspensió cautelar, que deixaria la norma sense efecte immediatament.

Ho ha confirmat el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, durant la roda de premsa posterior a l'executiva federal socialista. El també secretari d'organització del PSOE ha afirmat que era "impossible no recórrer-hi" amb un informe "tan negatiu" del Consell de Garanties Estatutàries, que l'estiu passat ja va tombar per unanimitat una bona part del text acordat per JxCat, ERC, CatECP i la CUP, i amb el vot en contra del PSC.

Ara bé, ha puntualitzat que era un "gest important" que no se'n demanés la suspensió immediata. Això vol dir que es mantindrà vigent fins que el Tribunal Constitucional no resolgui el recurs o bé s'aprovi al consell de ministres una llei estatal que deixi en paper mullat la catalana. En aquest sentit, Ábalos ha subratllat que continuaven treballant per impulsar aviat una llei d'habitatge que "garanteixi la seguretat jurídica", perquè "l'única manera de garantir un dret és fer-ho dins un dret". No és del mateix parer Podem, que pressiona perquè es reguli el preu del lloguer i la norma s'aprovi com més aviat millor.

El Sindicat de Llogaters –un dels grups que va negociar al Parlament la norma catalana– ha lamentat la decisió dels socialistes i ha assegurat que, malgrat que no se n'hagi demanat la suspensió, el recurs "posa les bases perquè el Tribunal Constitucional l'acabi tombant". "L'únic motiu és que volen desgastar una llei que està funcionant", ha denunciat a l'ARA el portaveu del sindicat, Jaime Palomera, i ha afegit que es tractava d'una "decisió política" que responia "a les pressions d'una minoria". Tot i això, el portaveu ha remarcat que la data límit per prendre una decisió definitiva sobre el recurs serà el consell de ministres de demà i ha demanat "cautela".

Aquest dilluns el Sindicat de Llogaters s'ha manifestat davant la seu del Partit Socialista a Barcelona per reclamar celeritat en l'elaboració d'una llei estatal. Sobre això, Ábalos ha insistit que "és molt fàcil i temerari dir que un es posa al costat dels especuladors", però que cal una llei tingui prou garanties perquè no l'acabi tombant l'alt tribunal. El TC s'està convertint cada cop més en l'argument del PSOE cada cop que Unides Podem pressiona per una norma ambiciosa: Ferraz dona a entendre que des del partit lila no miren prou els aspectes tècnics i que qualsevol llei seva acabaria en paper mullat als tribunals.

Centenars de persones concentrades a la seu del PSC convocades pel Sindicat de Llogaters.

El TC ja va admetre a tràmit al gener un recurs d'inconstitucional presentat pel PP. La llei 11/2020 es va aprovar el setembre passat i regula els preus del lloguer a través, entre altres mecanismes, d'un índex de referència. És justament aquest índex el que el PSOE defensa que és inconstitucional, mentre que el partit lila i el Sindicat de Llogaters asseguren que ha de tirar endavant també a escala estatal. Ábalos ha proposat que la baixada del preu dels lloguers s'incentivi a través de deduccions als propietaris.

stats