Coronavirus

El govern espanyol desaconsella les manifestacions del 8-M

Darias diu que la situació epidemiològica no permet grans mobilitzacions

BarcelonaSembla que les grans manifestacions feministes dels últims anys pel 8-M no es repetiran aquest 2021. Almenys així ho demana el govern espanyol, que, fent una crida a la "responsabilitat", ha dit que aquest any no convenen aquest tipus de mobilitzacions. "La situació epidemiològica no permetria dur a terme aquestes manifestacions", ha dit la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que l'any passat va donar positiu per covid-19 uns dies després de participar en les mobilitzacions de Madrid, que van reunir més de 120.000 persones.

De fet, les enormes marxes de l'any passat pocs dies abans de decretar l'estat d'alarma van servir a la dreta per criticar la gestió del virus. Per exemple, el líder de Vox, Santiago Abascal, va considerar que el 8-M va afavorir l'expansió del virus –tot i haver fet un acte multitudinari del seu partit el mateix dia–. Tant ell com el seu número dos, Javier Ortega Smith, van donar positiu pel virus, així com nombroses representants que van ser a la capçalera del 8-M a Madrid, entre les quals la vicepresidenta Carmen Calvo; la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez, i la ministra d'Igualtat, Irene Montero. Aquest dimecres el delegat del govern espanyol a la Comunitat de Madrid, José Manuel Franco, ha anunciat que es prohibiran les marxes de més de 500 persones el 8-M.

Cargando
No hay anuncios

Una desescalada "gradual"

Darias ha demanat prudència aquest 8-M, però també davant la Setmana Santa i, en general, a l'hora de plantejar la desescalada de les mesures contra la tercera onada de la pandèmia. En una roda de premsa després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut, amb les comunitats autònomes, la ministra ha admès que s'està produint una "ralentització" del descens dels casos. És a dir, que la incidència de la pandèmia està baixant però que ho fa molt més lentament que el que passava fins ara. Darias ha explicat que en quatre setmanes s'ha reduït un 62% la incidència a l'Estat, malgrat que ha sigut "desigual" segons el territori, i que ara s'aprecia una "reducció de la velocitat del descens" perquè la caiguda és d'un 7% de mitjana.

Cargando
No hay anuncios

Per això, ha fet una crida a "la prudència i la responsabilitat" per fer una desescalada "gradual". "Sabem les conseqüències de desescalades abruptes", ha avisat, i ha dit que encara queda "molt camí per recórrer" fins a arribar a una incidència de 50 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. A Catalunya ara mateix la incidència acumulada és de 276 casos cada 100.000 habitants.