El CAP del Raval, pendent del ple
La Generalitat i la Diputació proposen ara un espai al costat del Macba
BarcelonaA mesura que s’acosten les eleccions els plens municipals sempre pugen de to i el d’avui promet no decebre. El futur de l’ampliació del Macba i la del CAP Raval Nord -dos equipaments de gran importància- es decidirà, si res no falla, durant el ple d’avui divendres. La ubicació dels dos nous equipaments es discuteix des de fa mesos, però ha sigut en les últimes dues setmanes que s’ha accelerat, en part per la pressió dels veïns. El CatSalut ja va advertir l’any 2006 que l’actual ambulatori havia quedat petit i els usuaris del centre estan cansats d’esperar. La setmana passada els veïns van ocupar la Capella de la Misericòrdia, que és l’espai on hauria d’anar l’ampliació del Macba però que tant CatSalut com els comuns i la CUP consideren idoni per a l’equipament mèdic. A canvi de destinar aquest espai a l’ambulatori, els comuns, la CUP i els veïns llançaven diferents propostes per al Macba. Una era el passadís que hi ha entre la plaça dels Àngels i la de Joan Coromines, on actualment hi ha el mural d’Eduardo Chillida. La proposta, però, tenia poques opcions de prosperar perquè els comuns i la CUP estan molt lluny de la majoria a l’Ajuntament de Barcelona.
Malgrat tot, ahir les negociacions van donar un tomb. El govern de la Generalitat (que és qui haurà de fer el CAP) i la Diputació de Barcelona (propietària del solar proposat) van acordar que en aquest passadís hi hauria d’anar l’ambulatori, i a la Capella de la Misericòrdia, l’ampliació del Macba. ERC, responsable en bona part d’aquest acord, va celebrar ahir el consens entre les dues administracions i va advertir que “no s’entendria que l’Ajuntament no acceptés aquest emplaçament, que és idoni”.
Els comuns no van gosar pronunciar-se ahir sobre la nova proposta i mantenen que l’ampliació del Macba hauria d’anar sota terra, al pàrquing que hi ha sota la plaça. Serà durant el ple d’avui que se sabrà si la resta de grups prefereixen el soterrani o el solar.
Sigui com sigui, l’opció del solar també té els seus inconvenients. CatSalut ja havia estudiat aquesta ubicació i advertia que el terreny està catalogat com a zona verda, de manera que abans de construir-hi caldria aprovar una modificació del Pla General Metropolità, un tràmit que endarreriria el projecte uns 12 mesos. A més, CatSalut també advertia que “el CAP el visiten 700 persones diàriament i es preveu un augment d’un 10-20%” després de l’ampliació. Cal garantir que algunes d’aquestes persones -i les ambulàncies- puguin accedir fins a la porta. Aquesta necessitat implicaria una revisió de la mobilitat del barri.
Hores abans que la Generalitat i la Diputació llancessin la seva proposta, els veïns van advertir que, en funció del que decideixi el ple, prendran accions legals i que, a més, durant la campanya electoral, els partits que votin en contra de la seva proposta “no podran anar al Raval com si res”.