El Govern destinarà 19 M€ a substituir abans els professors
Els suplents es podran incorporar l’1 de setembre el curs que ve
BarcelonaEl pressupost del 2017 donarà resposta a una vella reivindicació de la comunitat educativa. Segons ha sabut l’ARA, el Govern ha inclòs una partida de 19,2 milions d’euros als comptes per avançar les substitucions. Els docents substituts es podran incorporar l’1 de setembre en lloc del dia 8, com passava actualment. De fet, aquest any les substitucions ja es van avançar dos dies hàbils -els anys anteriors les incorporacions eren el 12 de setembre-, però els sindicats ho veien “totalment insuficient”. La partida també preveu que les baixes sobrevingudes es cobreixin des del setè dia natural. Fins ara es cobrien al cap d’entre 10 i 15 dies. Fonts del Govern destaquen l’augment en la partida pressupostària d’Ensenyament a nivell global i que s’hagi ampliat la partida en matèria de substitucions perquè suposarà més “feina a la borsa de treballadors”.
A l’altra banda de la trinxera s’hi situen els sindicats, que, tot i que reconeixen que és “una millora que es notarà”, creuen que és un avenç massa “tímid”. “Celebrem que s’hagi atès la demanda de substituir els docents des de l’1 de setembre, però cal que les baixes sobrevingudes es cobreixin des del primer dia com passava abans de les retallades”, apunta el portaveu d’USTEC-STEs, Ramon Font. En aquest sentit, assegura que quan el Govern els convoqui a la mesa de negociació demanaran la millora de l’horari lectiu.
“És evident que és millor això que res, però avançant les substitucions no en tenim prou”, apunta Font, que afegeix que és “bàsic” tornar a l’horari lectiu d’abans de les retallades. El sindicat demana una reducció de l’horari de dues hores, tant per als professors d’ESO com per als de primària. Això, assegura, implicaria un reforç de 6.000 docents més. “Si Ensenyament no arregla aquest punt anirem cap a la vaga”, avisa Font, que no s’acontenta amb la millora de les substitucions. En la mateixa línia, recorda que l’objectiu hauria de ser arribar al pressupost que marca la llei d’educació de Catalunya (LEC).
El pressupost dedicat a Ensenyament s’ha convertit en la pedra a la sabata de les negociacions de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP. Els anticapitalistes consideren que els models de les dues formacions estan “molt allunyats”, fins i tot més que en relació amb el model sanitari. Un dels punts clau del cisma entre les dues formacions va ser el rebuig de JxSí, amb el vot del PP, a la ILP d’educació, que defensava en el seu redactat començar per eliminar els concerts dels centres que cobren “quotes molt altes i els que segreguen per qüestió de sexe” per acabar amb la supressió total de tots els centres.
Per aconseguir apropar posicions, el canvi més notable en la proposta dels pressupostos és a la partida d’Ensenyament. Segons el document, el Govern destinaria 4.794 milions a aquest capítol, 391 milions més que el 2015, quan al juny l’augment era de 211 milions. Entre altres compromisos, el Govern acceptaria contractar uns 870 docents més per al curs vinent -aquest curs ja s’havia ampliat en 798- i retornar el cobrament del mes de juliol als interins. A més, dins la llei d’acompanyament dels pressupostos, el Govern proposa que no hi hagi nous concerts per al curs escolar 2017-2018 en els centres ordinaris. Això vol dir que només els centres d’alta complexitat podran obrir noves línies concertades.
No es tancaran grups de P3
Una altra de les batalles entre JxSí i la CUP era el tancament de grups de P3. El Govern defensava el tancament de 55 línies de P3 pel descens demogràfic. No obstant això, la llei d’acompanyament dels pressupostos recull ara que Ensenyament no tancarà cap grup de P3 l’any vinent.
Davant d’aquests gestos caldrà veure, d’una banda, com evolucionen les negociacions pressupostàries i, de l’altra, si els sindicats d’educació decideixen convocar finalment una vaga.