L'Estat i les comunitats debaten si s'administren les terceres dosis als majors de 40 anys i als col·lectius essencials

El Govern descarta restriccions a curt termini malgrat que les dades "són pèssimes"

Cues per vacunar-se a l'Hospital de Sant Pau.
14/12/2021
3 min

BarcelonaLa ponència de vacunes, constituïda per experts a proposta del ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, estudia aquest dimecres si cal administrar la tercera dosi de reforç de la vacuna contra el covid a les persones de més de 40 anys i als treballadors essencials, com ara mestres, policies o bombers, segons han informat a Efe fonts governamentals. La decisió d'anar ampliant la franja d'edat de vacunació de la dosi de reforç (fins ara només recomanada per a les persones de més de 60 anys) s'ha impulsat per part de les conselleries de Salut de les comunitats autònomes. De fet, Galícia ja va anunciar dilluns la seva decisió de citar la franja d'edat de 50 a 59 anys per posar la tercera dosi "per anar guanyant temps", segons paraules del president Alberto Núñez Feijóo, que va precisar que fins i tot començarien a vacunar algunes persones "immediatament".

El 23 de novembre passat, la Comissió de Salut Pública va acordar ampliar la tercera dosi a les persones de més de 60 anys al costat de sanitaris i sociosanitaris. Ja llavors, Sanitat no va descartar que en un futur s'anirien incorporant altres grups. De fet, fonts de Sanitat es limiten a dir a l'ARA que s'estan estudiant "tots els grups" i que "totes les opcions" estan damunt la taula. De moment Catalunya no s'ha pronunciat, si bé dona per fet que en algun moment augmentarà el grup de persones candidates a rebre la tercera dosi. "Són prioritàries", afirmen fonts del departament de Salut.

A més, la vacunació dels menors de 5 a 11 anys arrenca aquest dimecres a tot Catalunya. Des que dilluns al migdia es va obrir la convocatòria i el departament de Salut va permetre que les famílies interessades demanessin hora per vacunar els seus fills, s'han tramitat més de 61.600 cites. La Generalitat demana que es vacunin els infants d'aquesta franja d'edat per "responsabilitat social i per minimitzar riscos", sobretot en la transmissió de cara a les festes de Nadal, ara que l'evolució epidemiològica va a l'alça.

Sense restriccions, per ara

"La situació és preocupant i les dades són pèssimes". Aquest és el diagnòstic que fa el Govern sobre el moment actual de la pandèmia. Tot i això, aquest dimarts la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, ha descartat la imposició de restriccions a curt termini i s'ha donat dues setmanes per analitzar com evolucionen els contagis. Dues setmanes durant les quals la Generalitat està convençuda que les dades continuaran "a l'alça". Serà la magnitud que tingui aquest creixement el que determinarà les mesures que es prenguin. Les festes de Nadal, però, si no hi ha un gir majúscul de la situació, seran sense noves restriccions.

Així, per ara, la Generalitat es limita a demanar que es minimitzi la interacció social –en plena època de sopars d'empresa– i que s'utilitzi sempre la mascareta, també en espais oberts si no es pot mantenir la distància física adequada. Aquestes són les propostes del Govern, que no preveu "noves mesures d'afectació rellevant en el dia a dia de la ciutadania". Entre d'altres, perquè està convençut que el passaport covid que ha promogut per accedir a determinats establiments està funcionant correctament.

De fet, Plaja ha explicat que els Mossos d'Esquadra han fet 1.631 inspeccions per comprovar el funcionament del passaport i que només en dos casos han aixecat acta per l'incompliment de la normativa. Del total d'inspeccions, poc més d'un miler s'han fet en locals de restauració, gairebé 500 en locals d'oci, 22 en gimnasos i 9 en residències. "Sempre hi ha qui fa trampes i qui no compleix", ha admès la portaveu, que ha considerat que, malgrat tot, el balanç és positiu.

stats