L'Arnau de Vilanova derivarà pacients a altres centres i es prepara per rebre reforços

El Govern no descarta el confinament domiciliari al Segrià si les dades epidemiològiques empitjoren

Ciutadans passejant per Lleida després que el Govern decretés el confinament perimetral del Segrià.
Gerard Martínez / Gemma Garrido / Imma González
07/07/2020
4 min

Lleida / BarcelonaEl covid-19 continua estenent-se a un ritme creixent i accelerat a Lleida, especialment a la comarca del Segrià. Aïllada de la resta de Catalunya des de dissabte al migdia, les dades de Ponent són preocupants: la xifra de nous positius continua a l'alça, amb 74 casos en només 24 hores –vinculats a almenys 14 brots actius–, i la taxa de contagis és 20 cops superior a la de la resta del país. Si l'evolució segueix empitjorant, el Govern no descarta ordenar el confinament domiciliari de la zona. I tot i que és una mesura excepcional i restrictiva, els epidemiòlegs afirmen que és l'única capaç d'aturar la transmissió descontrolada.

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha afirmat aquest dimarts que, ara per ara, endurir les limitacions socials i la mobilitat confinant la població del Segrià a casa "no està sobre la taula", però que si les dades epidemiològiques i mèdiques ho recomanen "el Govern ho farà". De moment, però, Budó evita dir si preveu el confinament domiciliari al Segrià, que es troba en confinament perimetral (es permet la mobilitat interna per la comarca).

Aquesta idea hauria rebut el beneplàcit de bona part dels professionals sanitaris del Segrià. De fet, alguns metges de capçalera ja avisen els seus pacients d'un imminent confinament total. Dos metges de l'Arnau de Vilanova i una infermera d'atenció primària del Baix Segrià afirmen a l'ARA que la mesura es podria desplegar divendres a la tarda. 'Hi ha una batalla dins del departament. No ho sabrem del cert fins a última hora, però per ara això és el que ens arriba de Salut", manifesta un dels càrrecs de l'hospital, que afegeix que el final dels exàmens de selectivitat seria el tret de sortida.

'Un confinament total hauria obligat a suspendre les proves d'accés a la universitat (PAU) al Segrià. Té lògica que no s'hagi volgut perjudicar els estudiants així", apunten fonts de la Universitat de Lleida (UdL), que ni confirmen ni desmenteixen aquesta opció però avancen que s'estan plantejant 'suspendre algunes activitats previstes a partir de dissabte", com ara una prova d'accés al cos de funcionariat adreçada al personal administratiu interí.

La conselleria de Salut admet que 'totes les possibilitats continuen sobre la taula, també el confinament domiciliari", però desvincula la decisió del final de les PAU: 'Si calgués fer-ho divendres ho faríem, però no hi tindria res a veure". Des de la Paeria diuen que desconeixen si Salut es planteja endurir el confinament abans del cap de setmana, si bé diumenge passat l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, confessava que ho veia 'inviable" al no poder retenir centenars de temporers als pavellons contra la seva voluntat.

Pueyo, però, no és l'única veu crítica amb l'aïllament del Segrià. L'alcalde d'Almacelles, Josep Ibarz, va reclamar ahir un confinament 'selectiu" que afecti només les zones on s'han detectat brots. Considera que s'evitaria "perjudicar l'economia local", ja que les restriccions suposarien el tancament de prop de 200 establiments, entre comerços i altres negocis, 14 terrasses de bars i restaurants, la llar d'infants, les piscines municipals i altres equipaments. D'altra banda, l'advocat Jorge Culleré ha presentat un recurs d'apel·lació contra la resolució del confinament perimetral perquè, diu, la taxa acumulada de 149,1 casos per 100.000 habitants no permet una limitació de drets.

Personal extra i trasllats entre hospitals

Al tancament d'aquesta edició, als hospitals de Lleida hi havia 68 pacients ingressats, vuit dels quals en unitats de cures intensives (UCI). Salut adverteix que aquestes xifres pujaran els pròxims dies i que es preveu un augment 'important" de la demanda. Les autoritats creuen que els casos creixeran sobretot entre temporers i persones sense llar, juntament amb els usuaris de les residències de gent gran, on ja s'estan fent tests massius.

Cal un reforç de l'atenció sanitària a Ponent, i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha assegurat aquest dimarts que l'Hospital Arnau de Vilanova i l'Institut Català de la Salut (ICS) "s'estan preparant per donar una millor resposta a l'augment de casos de covid-19 a la zona del Segrià". Comella ha avançat els pròxims passos que pensa fer el Govern: d'una banda, incorporar altres professionals del territori, "tant per cobrir les vacances dels sanitaris com per reforçar l'actual equip", i, de l'altra, derivar a altres centres de Catalunya alguns pacients menys crítics, "de covid o no", per tal de "combinar una bona resposta al covid-19 amb la resta d'atencions ordinàries".

El director de l'ICS ha assegurat que "hi ha 260 persones de Lleida i de fora disposades a incorporar-se quan faci falta", algunes de les quals "s'han reduït les vacances a la meitat". Les mesures no es quedaran aquí, ja que el mateix Comella ha dit que se'n detallaran de noves les pròximes hores. "S'estan avaluant alternatives des del punt de vista del control epidemiològic per tal de protegir la població més vulnerable", ha dit sense més detalls. El col·lectiu que es considera de risc més alt està format per unes 40.000 persones grans i/o amb malalties circulatòries o respiratòries, ha calculat. "La lluita serà llarga, n'hem de ser conscients i seguir les recomanacions", ha conclòs.

Crítiques des de Madrid

Budó ha defensat que l'executiu sempre ha pres les decisions d'acord amb criteris científics i, en aquest sentit, ha garantit que "s'estan duent a terme reunions diàries" i que "s'està fent un seguiment diari de les dades per veure si les decisions preses han donat els seus resultats o cal prendre un altre tipus de mesures". La portaveu ha afirmat que el Govern sempre ha actuat "en funció dels criteris epidemiològics" i ha negat que s'hagi actuat tard davant els brots a la comarca del Segrià.

La consellera de Presidència ha criticat la valoració del director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, que va dir que el "satisfà" que el Govern optés pel confinament perquè és un acte "molt valent que cal reconèixer", però va matisar que li hauria agradat que ho notifiquessin abans perquè amb "la informació que anava apareixent semblava clar que calia confinar". La consellera, en la roda de premsa posterior al consell executiu, ha denunciat la "frivolitat" del govern de l'Estat per, al seu parer, qüestionar la gestió de la Generalitat i ha dit que li "sobta" que Madrid hagi criticat la Generalitat. "Seria còmic si no fos perquè la situació és molt greu. Menys frivolitat i més corresponsabilitat", ha reblat.

stats