El Govern demana una setmana més de toc de queda i aplicar-lo a més municipis

Lleida, Roses, Salt i capitals de comarca com Igualada, el Vendrell i Tàrrega també s'hauran de confinar a la nit si ho aprova el TSJC

4 min
El sector de l'hostaleria i l'oci nocturn ja havia tancat aquesta nit a les 00.30 h d'acord amb la primera bateria de restriccions de la Generalitat autoritzada pel tribunal.

BarcelonaEl Govern demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la pròrroga de les restriccions en vigor per "evitar el col·lapse" del sistema sanitari. Segons ha anunciat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, l'executiu sol·licitarà aquest dimecres mantenir el confinament nocturn una setmana més (fins al 30 de juliol) als municipis més afectats per la pandèmia, per tenir el permís abans del cap de setmana, quan vencia el termini. Si el TSJC aprova la pròrroga, en lloc de 161 municipis seran 165 els que tindran toc de queda, una mesura que afectarà el 81,3% de la població catalana. També s'allargarien una setmana la limitació de les reunions a deu persones com a màxim i el tancament de tots els establiments a les 00.30 h.

En total, setze municipis surten de la llista de municipis afectats, com ara Solsona, Sant Sadurní i Deltebre, i en canvi n'hi entren vint, entre els quals destaquen Lleida –l'única capital de demarcació que fins ara no s'havia de confinar a la nit– i capitals comarcals com Igualada, el Vendrell, Tàrrega, Mollerussa i la Bisbal d'Empordà. Per primera vegada també hi entren municipis de l'Alt Empordà com Roses i Vilafant.

Mapa interactiu: Municipis afectats pel toc de queda. Proposta del 20/7 per aplicar el 24/7
Mapa interactiu: Auri Garcia
Municipis que entren al toc de queda

El Vendrell

Gelida

Igualada

Ametlla de Mar

Bisbal de l'Empordà

Lleida

Maçanet de la Selva

Mollerussa

Mont-roig del Camp

Roses

Sallent

Salt

Santa Maria de Palautordera

Sils

Tàrrega

Torroella de Montgrí

Ulldecona

Vilafant

*Olesa de Montserrat i Vilassar de Dalt entren com a afectats però ja tenien toc de queda perquè estaven rodejats per municipis amb alta incidència

*Cabrils manté el toc de queda perquè està rodejat de municipis amb alta incidència

Municipis que ja no tindran toc de queda

Abrera

Alpicat

Altafulla

Anglès

Centelles

Deltebre

Esparraguera

La Garriga

L'Ametlla del Vallès

Sant Celoni

Sant Hilari de Sacalm

Sant Sadurní d'Anoia

Santa Eulàlia de Ronçana

Santa Margarida i els Monjos

Solsona

Vilanova del Camí

Ullastrell

El toc de queda s'aplica des de la 1 fins a les 6 h en municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència de més de 400 casos per cada 100.000 habitants l'última setmana.

"Som plenament conscients de l'excepcionalitat d'aquesta mesura, que no volem ni podem normalitzar per incòmoda, perquè afecta i condiciona la vida diària de milions de persones, però també som conscients que hem de prendre les mesures per frenar els contagis", ha afirmat Plaja, que ha dit que la situació epidemiològica "continua sent preocupant". Per això també ha insistit en "la importància de portar sempre la mascareta" com una mesura més de prevenció, fins i tot en els espais exteriors, on ja no és obligatòria: "Hem de tornar a la mentalitat d'abans del 26 de juny, quan encara era obligatòria".

En la seva resolució validant el primer toc de queda, el TSJC ja va advertir el Govern que a l'hora de valorar una prórroga hauria de tenir en compte la sentència del Tribunal Constitucional tombant el primer estat d'alarma, que encara no era oficial la setmana passada però que aquest dilluns es va fer pública.

Es doblen les defuncions

Les xifres de contagis continuen travessant la línia vermella, tot i que la majoria d’indicadors ja no són fiables: des que el departament va deixar de fer proves als contactes de positius asimptomàtics, hi ha una part de població que, tot i haver-se contagiat, no surt reflectida a les dades perquè no se’ls ha fet cap PCR ni test i, per tant, no surten als casos setmanals. A més, això també afecta valors com la velocitat de reproducció, el risc de rebrot i la incidència acumulada per cada 100.000 habitants, que es calculen fent servir diversos indicadors, entre els quals el nombre de casos nous. 

No obstant això, les dades que sí que mostren l’evolució del virus i que no s’han vist alterades per aquest canvi en el protocol són els ingressos, els crítics, les defuncions i la positivitat. De fet, segons els experts, aquest últim valor és el que demostra que no s’estan fent prou proves: ara està al 21% (dos punts per sobre que fa una setmana), quan, segons l’OMS, hauria de situar-se per sota del 5%. Això vol dir que el virus corre molt més ràpid del que s’està detectant. 

Les dades més preocupants, però, són les defuncions: s’han doblat en només set dies (de 18 a 40), i això que entre el 26 de juny i el 2 de juliol s’havien reduït a 8 morts setmanals. Així mateix, també ha empitjorat la xifra de persones ingressades a planta: de 1.068 a 1.823 (+70%), si es comparen les dades del 12 i el 19 de juliol. Durant aquest mateix període, també s’han incrementat un 73% el nombre de llits crítics ocupats: de 210 a 364. 

Malgrat que Salut confia que les dades disparades de contagis tendeixin a estabilitzar-se a finals d'aquesta setmana, la pressió hospitalària continuarà pujant. I és que, segons càlculs dels experts, les dades els detecten al cap d’una setmana dels contagis. Després de dues o tres setmanes es tradueixen en hospitalitzacions i llits crítics ocupats, i al cap de tres o quatre setmanes en defuncions. “Aquesta setmana haurem de veure si realment hi ha una baixada de casos entre la gent jove, cosa que s’hauria de veure als hospitals amb menys ingressos”, apunta l’investigador del Biocomsc, Enric Álvarez, que també recorda que s’ha d’anar amb compte amb els indicadors pel fet que no es fan tantes proves. Així, si abans del canvi de protocol (entre el 3 i el 9 de juliol) es feien 267.632 PCR i tests d’antígens, l'última setmana amb les xifres consolidades (entre el 10 i 16 de juliol) han sigut 253.847 (-5%). 

Tot i tenir en compte el fet que es fan tantes proves com abans, el nombre de casos setmanals ha continuat pujant lleugerament: de 46.811 a 47.054. Una xifra que representa més del doble que l'última setmana de juny (entre el 26 i el 2 de juliol), que van ser 27.931. Segons va avançar el Govern dilluns, s'espera que en els pròxims dies els malalts de covid ocupin fins a 2.000 llits de planta i a finals de mes les UCI podrien arribar als 400 o 500 pacients crítics.

stats