El Govern insisteix que les famílies catalanes segueixin franges horàries per desconfinar els nens
Budó admet que Sánchez té les competències però "recomana" seguir les pautes catalanes
BarcelonaEl debat sobre com i quan s'ha de fer el desconfinament i, sobretot, com han de sortir els nens al carrer continua alimentant el pols entre els governs espanyol i català. En la seva compareixença telemàtica diària per explicar la situació del coronavirus a Catalunya, les conselleres de Presidència i de Salut, Meritxell Budó i Alba Vergés, han deixat clar que la proposta catalana és una "recomanació" que fan a les famílies perquè és Madrid qui, amb l'estat d'alarma, " també té les competències en aquesta matèria".
El govern espanyol ha anunciat avui que els menors de 14 anys podran sortir al carrer màxim una hora a partir de diumenge, en l'horari de 9 del matí a 9 de la nit. En aquest sentit, Budó i Vergés han celebrat les modificacions que ha anat introduint el govern de Sánchez per fer més laxa la norma, i asseguren que "s'assembla cada vegada més al pla que va dissenyar Catalunya" per als més petits. "Celebrem que cada vegada vinguin més al que dèiem", ha explicat Vergés quan li han preguntat per la qüestió.
Tot i això, el Govern lamenta que l'executiu de Sánchez no prevegi què poden fer els menors entre 14 i 18 anys, tot i que la Moncloa ha anunciat que podran sortir sols a fer les activitats essencials si un adult ho avala. A més, malgrat que la norma espanyola no preveu ara com ara establir franges horàries, la consellera Budó ha insistit que la Generalitat remarca que "la recomanació" és seguir les pautes que ha dictat el Govern, és a dir, pautar les passejades segons franges horàries. "És una recomanació que creiem necessària per evitar aglomeracions com ara en les hores d'anada i tornada de la feina, per exemple", ha afegit al seu torn Vergés, que ha insistit que "la cosa més important és evitar que hi hagi massa gent al carrer".
Les recomanacions del Govern arriben l'endemà que Catalunya hagi superat els 9.000 morts per coronavirus. L'última actualització de dades, d'ahir a la nit, ratifica la tendència dels últims dies, en què el nombre de nous contagiats confirmats és aproximadament d'un miler diari.
Les UCi, al 66% de la seva capacitat
Hi ha, però, una dada que dóna esperances. La consellera de Salut ha explicat, també, que ara els pacients de coronavirus ocupen "un 66% de la capacitat triplicada dels llits de crítics". Ahir la xifra arribava al 68% força per sota del màxim del 86% al qual es va arribar l'11 d'abril. A principis de març, en qüestió de dies, Catalunya va passar de tenir 600 llits d'UCI per a malalts crítics a tenir-ne més de 1.800: d'aquests, 1.490 són per a malalts de covid-19. Segons les dades que ha avançat Vergés Catalunya se situa, per primera vegada des de finals de març per sota del miler de pacients crítics, fet que ha permès que la taxa d'ocupació de les UCI continui baixant.
Tot i això, Vergés ha recordat que tenir 977 malalts crítics vol dir tenir una taxa d'ocupació del 167% respecte a una situació de normalitat en el sistema sanitari català (és a dir, abans de la crisi). En aquest sentit, la consellera del ram ha recordat que "és bàsic" evitar els rebrots, que podrien tornar a col·lapsar el sistema i aconseguir que "tot i que lentament" els hospitals puguin anar recuperant els llits d'UCI que abans feien servir per a altres malalties.
La situació de tests i residències
Vergés també ha detallat avui que ja s'han fet "més de 29.000 proves PCR en residències". Ha explicat que 590 residents han pogut anar a viure amb la família i que a més s'ha traslladat 743 residents a altres espais nous. "Amb elements de protecció, sectoritzant i reforçant el personal a les residències, la situació podrà anar millorant", ha assegurat la consellera. A més, ha dit que ja han pogut fer "gairebé 200 mil proves PCR" al tot el territori.
Pel que fa a l'estudi de zero prevalença (o d'anticossos) que vol tirar endavant el govern espanyol, Vergés ha assegurat avui que, finalment, és el departament de Salut qui s'haurà d'encarregar de recollir les mostres i de fer les enquestes. Una feina que "també haurà d'assumir l'atenció primària", ha dit la consellera, que ha lamentat que l'esforç recaigui, de nou, sobre aquests professionals, que ara també fan visites domiciliàries i tests. "No ens neguem a fer-ho, la única cosa que hem deixat clara és que aquestes dades no ens serviran per prendre decisions, ni per saber si tenim més o menys població immunitzada; potser serviran per fer comparatives entre països, això sí", ha dit Vergés.
El debat del pressupost
La portaveu del Govern, Meritxell Budó també ha explicat que "els pressupostos de la Generalitat del 2020 està previst que demà siguin aprovats al Parlament". Budó ha dit que aquests pressupostos són "imprescindibles" per superar la crisi del coronavirus, i ha afegit que cal anar més enllà: "És imperatiu que les institucions de l'Estat i de la Unió Europea facin un pla de xoc global de recuperació econòmica que modifiqui els criteris actuals de sostre de dèficit i de despesa. Igual que en l'anterior crisi es van rescatar els bancs, ara toca rescatar les empreses, els emprenedors i les famílies", ha etzibat Budó que no ha detallat quina és la forquilla de marge extra que voldria el Govern: "Els departaments estan treballant per valorar-ho", ha dit la consellera de la Presidència, que ha tornat a recordar que el Govern calcula que només la crisi sanitària del covid-19 provocarà una despesa extraordinària al departament de Salut de 1.800 milions d'euros addicionals.