El nou govern de Colau comença a caminar amb l'oposició dividida

ERC, Valls i el PP faciliten l'aprovació de la nova estructura municipal

E nou govern de Colau va endavant amb l'oposició dividida
Maria Ortega
16/07/2019
5 min

BarcelonaEl ple que dona inici a cada mandat municipal, el que aprova el cartipàs, sempre té un punt de primer dia de classe, sobretot si, com passa a l'Ajuntament de Barcelona, hi ha molts regidors debutants i d'altres que tornen al saló de plens després de molts anys a fora. Avui, alguns preguntaven el camí per accedir al seu lloc i d'altres, com els exsocialistes Ernest Maragall (ERC) o Jordi Martí (Barcelona en Comú), recuperaven seient de regidor però ho feien en un altre partit i, també, en un altra distribució. Ara ERC, que va ser la força més votada el 26-M, ocupa les cadires que tradicionalment eren les del govern, i el PSC, per exemple, s'asseu en una ala dreta que no havia ocupat mai. Per deixar clar el nou repartiment de forces, el govern ha entrat al saló de plens gairebé en formació, amb l'alcaldessa i el primer tinent d'alcalde al capdavant, Ada Colau i Jaume Collboni, i en un segon pla les tinents d'alcalde Janet Sanz, dels comuns, i Laia Bonet, dels socialistes. La presidència del ple l'ostentaran, per primer cop, tres dones: Colau, Sanz i Bonet. El gran absent, per decisió del Suprem, era Joaquim Forn, de Junts per Catalunya. En el seu lloc hi havia un llaç groc, i per no alterar les majories en les votacions el govern de Colau s'ha avingut a retirar un regidor. Avui no hi era la tinent d'alcalde Laura Pérez i, per tant, les majories es respectaven. L'operació es repetirà en totes les votacions fins que no se solucioni aquesta anomalia.

El vot de Forn, tot i així, no hauria sigut decisiu, perquè ERC, el PP i la formació que encapçala Manuel Valls han acabat votant a favor de la proposta de repartiment de càrrecs del govern. L'oposició havia amenaçat amb fer bloc comú i tombar el cartipàs si els comuns i els socialistes no cedien en les seves pretensions, però finalment la negociació s'ha fet parcialment i el cartipàs ha tirat endavant tot i el descontentament de Junts per Catalunya, que ha votat en contra en punts com la presidència de les comissions, i Cs, que s'ha abstingut.

El govern ha cedit 'in extremis' les presidències de districte als grups –ERC en tindrà cinc de les deu i les altres se les repartiran la resta de grups de l'oposició– i dues de les quatre presidències de comissió, la d'Urbanisme i la d'Economia, que seran per als republicans. Les altres dues seran una per al PSC i una per a Barcelona en Comú. L'altre punt espinós era el repartiment d'assessors, que, tot i que no formava part de les votacions d'avui, sí que contaminava el conjunt del debat i que va lligat a les presidències. L'oposició tindrà 39 dels 124 càrrecs eventuals possibles. Els grups es repartiran, d'aquesta manera, un 31% dels assessors i en reivindicaven el 40%.

Algunes forces han apuntat que aquest era el mal menor perquè el govern els havia amenaçat amb limitar-los a un sol assessor per regidor. No hi ha hagut bloc comú i el cartipàs ha tirat endavant. Ho ha fet amb els dos vots de la formació que encapçala Manuel Valls, que en cap moment s'ha sumat al bloc crític. De fet, en la seva intervenció Valls ha refermat el seu suport al govern de socialistes i comuns, que ell va possibilitar amb dos vots perquè superés la investidura, i ha definit, davant d'una Colau seriosa, el nou govern municipal com una "resposta clara" al Procés. Ha reiterat, com ja va fer en la investidura, que no hi ha presos polítics i ha felicitat l'alcaldessa per l'elecció de Manuela Carmena, que també ha fet declaracions en aquest sentit, com a pregonera de la Mercè. Entre bambolines alguns regidors de l'oposició ja acusaven el govern de tenir assegurats sempre 20 vots i no només 18, comptant amb els de Valls.

Avui també s'ha acordat mantenir congelats els sous dels regidors -entre els 56.387 d'un regidor ras de l'oposició fins als 100.000 de l'alcaldessa que, això sí, es redueix el sou per l'aplicació del codi ètic del partit fins als 2.200 euros nets en 14 pagues. I s'ha aprovat la representació dels grups a les empreses municipals i els representants al Consorci de la Zona Franca.

En la seva primera intervenció, Colau, que ha lamentat l'absència de Forn i ha remarcat que és regidor de ple dret, ha elogiat l'estabilitat del nou govern –no tenia tants regidors des del 2007– i ha demanat a tothom un esforç per anar més enllà dels "interessos partidistes". El seu nou soci, Jaume Collboni, en un discurs conciliador, ha elogiat el "talent" que concentra el nou ple –amb un ex primer ministre, diversos exconsellers, regidors que tornen– i ha remarcat que el govern no posarà l'Ajuntament al servei de cap causa que no sigui Barcelona. Per al socialista, l'entesa amb els comuns és un "pacte de valents" i és el que "demanava la gent: superar la política de blocs i la trinxera". Collboni, davant les crítiques que li ha llançat el PP pel manteniment del llaç groc a la façana, ha reiterat que el seu grup no hi està a favor.

Ja com a cap de l'oposició, Ernest Maragall (ERC), ha remarcat que el seu grup no es "limitarà" a fiscalitzar el govern, sinó que posarà idees sobre la taula: "Això també és governar". ERC, de fet, ja ha deixat clar aquests dies que intentarà desenvolupar el seu programa des de l'oposició. En nom de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, molt crítica –com Maragall– amb l'absència de Forn, ha lamentat l'actitud "hostil" dels de Colau amb el seu grup durant la primera negociació, la del cartipàs. Artadi ha recordat a Colau que ella no va guanyar les eleccions i ha felicitat Valls per haver aconseguit el seu "objectiu".

Els "pasapalabra" de Bou

En nom de Cs, María Luz Guilarte ha remarcat que Colau i Collboni ja van pactar el mandat passat i que "les segones parts mai van ser bones". La formació taronja també ha criticat les formes negociadores del govern i, de fet, s'ha abstingut en punts clau de la votació d'avui. El PP, en canvi, ha votat a favor de la proposta de cartipàs, i el seu cap de files, Josep Bou, ha trobat encertat el primer discurs de Collboni. "Vinc d'un altre món; intentaré portar al ple el millor de l'empresa", ha dit Bou, que ha lamentat que es mantingui el llaç groc a la façana i que no s'hagi tornat a penjar el retrat del rei al saló de plens. El popular ha acusat Colau d'haver fet un "pasapalabra" amb tots els temes que la incomodaven i haver-los passat al PSC. Des de seguretat a economia.

Protestes entre el públic

El ple ha acabat amb protestes, des de la grada de públic, dels treballadors del metro contra la gestió de la crisi de l'amiant, i dels sindicats de la Guàrdia Urbana. Abans de les vacances, el ple encara haurà de celebrar dues sessions extraordinàries, a petició de l'oposició. Una de seguretat, que arribarà després de la Junta Local de Seguretat de divendres, i una altra de lloguers.

stats