Pandèmia
Societat 19/05/2021

El govern de Barcelona rebutja una nova rebaixa a la taxa per terrasses de bars i restaurants

ERC i Barcelona pel Canvi demanaven un nou descompte pels mesos que no van obrir al 100%

3 min
Una cambrera neteja la taula d'una terrassa d'un local al carrer Amigó

El Gremi de Restauració de Barcelona no ha aconseguit una nova rebaixa fiscal per al sector. Tot i que dos partits diferents (ERC i Barcelona pel Canvi) han proposat aquesta tarda una nova rebaixa a la taxa que paguen bars i restaurants per totes les hores que no han pogut obrir durant la pandèmia, el govern municipal ho ha acabat rebutjant. Durant el debat, que s'ha produït a la comissió d'Economia i Hisenda, els dos grups han demanat que calia compensar el sector perquè durant aquests primers quatre mesos de l'any han pogut obrir poques hores. Les dues formacions han traslladat la proposta que havia redactat el mateix Gremi i que demanava que durant el primer mes de l'any (quan només van poder obrir quatre hores al dia) se'ls apliqués un descompte del 75%; durant el mes de febrer (que van estar fins a sis hores oberts) la rebaixa havia de ser del 63%; al març i abril del 44%, i al maig, amb les terrasses ja obertes durant 15 hores al dia, del 7%. Aquesta rebaixa s'havia de sumar, segons la proposta del Gremi que ha arribat a través d'ERC i Barcelona pel Canvi, paral·lelament al descompte del 75% que s'aplica.

La regidora d'Hisenda, la socialista Montserrat Ballarín, ha recordat que ja hi ha una rebaixa del 75% i que es va aplicar durant la pandèmia, és a dir, quan ja se sabia que hi hauria restriccions. Inicialment, aquest descompte que es va aprovar fa un any s'havia d'acabar quan s'aixequés l'estat d'alarma però el govern municipal va decidir mantenir-lo durant tot el 2021. Ballarín també ha recordat que els dies que no van poder obrir ni una hora (durant el confinament domiciliari) ja se'ls va perdonar el 100% de la taxa. Fonts del Gremi de Restauració s'han mostrat disconformes amb la decisió del govern: "Activarem els mecanismes corresponents i si s’escau també judicials per fer que a llei s’apliqui", han afegit. Des del seu punt de vista, no se'ls pot fer pagar una taxa per un servei que no han pogut prestar.

La taxa que paguen bars i restaurants per l'espai públic que ocupen va ser molt polèmica l'any 2019, quan l'Ajuntament va decidir actualitzar l'import. Fins aquell any, els amos d'un local a la Rambla o al passeig de Gràcia (dos dels carrers més cars de la ciutat) havien de pagar només quatre euros al dia per una terrassa de 9 metres quadrats. Amb l'actualització de preus, el 2020 l'import per aquest espai en aquests carrers havia de créixer fins als 31 euros diaris, però per culpa de la pandèmia, l'increment no s'ha pogut aplicar en la seva totalitat.

L'impost turístic torna l'1 de juny

La comissió municipal també ha aprovat mantenir congelat el recàrrec a l'impost que paguen els turistes per allotjar-se a la ciutat, però, segons el govern, no serà possible. La proposta de no aplicar el recàrrec l'ha plantejat Junts per Catalunya. Ferran Mascarell ha demanat al govern tenir més "sensibilitat" i evitar un pagament "que pot dificultar la sortida d'una situació enormement crítica per al sector". Tots els partits de l'oposició s'hi han sumat –alguns fins i tot han demanat que directament se suprimeixi– i han recordat que quan el ple va decidir deixar de cobrar aquest recàrrec es van emplaçar a reobrir el debat a finals de maig, quan ja s'hagués aixecat l'estat d'alarma. Però el debat haurà de servit de poc. El regidor de Turisme i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha dit que caldria fer "una modificació administrativa" molt complexa per deixar de cobrar aquest recàrrec i que, per tant, es tornarà a aplicar a partir del juny. "No és un problema de voluntat política sinó de tècnica administrativa", ha dit, i ha assegurat que "això no és Lloret i la taxa no afecta la demanda a Barcelona".

stats