Tot tancat a partir de les 00.30 h i un màxim de 10 persones a les trobades

El Govern encarrega als serveis jurídics un informe per si cal tornar a demanar el toc de queda

Aspecte de les terrasses del carrer del Rec Comtal, a Barcelona, ahir a la nit.

BarcelonaEl Govern vol posar fre a la vida social al carrer a partir de les 00.30 hores. La Generalitat obligarà a tancar totes les activitats econòmiques i d’oci a aquesta hora per intentar frenar l’explosió de contagis de covid de les últimes setmanes. Poc després de la mitjanit hauran d’abaixar les persianes els bars i restaurants –menys els d’àrees de servei–, els locals d’oci nocturn que a l’exterior podien continuar oberts, les sales culturals i els comerços 24 hores. Però l’executiu també demanarà als ajuntaments que limitin l’accés als espais públics, com ara els parcs i les platges, entre les 00.30 h i les 6 h. L’objectiu és evitar aglomeracions i trobades socials a les nits, segons ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

La intenció era desplegar mesures “quirúrgiques”, però finalment s’ha anunciat que també es volen prohibir les trobades socials que superin les 10 persones, que els esdeveniments culturals només puguin fer-se si tot el públic està assegut –ara els concerts a l’aire lliure podien celebrar-se amb públic dret de fins a 3.000 persones–, que no es puguin consumir begudes ni aliments al carrer excepte en àmbits escolars i que les cerimònies tant religioses com civils tinguin l’aforament limitat al 70%. L’última paraula respecte a algunes mesures –el màxim de 10 persones i les cerimònies religioses– la tindrà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè afecten drets fonamentals. Però Plaja ha avançat que l’entrada en vigor de totes les noves restriccions estarà supeditada a la resposta judicial, que s’espera que arribi abans del cap de setmana.

El paquet de mesures s'ha anunciat després d'una reunió d’urgència del Govern. Plaja ha avisat que les dades del covid són “pèssimes”, perquè ja hi ha 1.091 persones ingressades pel virus als hospitals, 209 de les quals a l’UCI. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit que les xifres són “molt dolentes” i que cal reduir la interacció social, després d’alertar que ara es percep menys risc amb el virus. “Em pensava que hi hauria un repunt, però mai aquesta explosió de casos”, ha admès Argimon, que ha advertit que l’executiu estudia restriccions més dràstiques com tornar al toc de queda. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha encarregat als serveis jurídics un informe per si cal demanar la limitació de la mobilitat nocturna a Catalunya inspirant-se en la decisió que ha pres el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV), que ha autoritzat el toc de queda en 32 municipis per la forta incidència del covid.

Com que el toc de queda, sense l’estat d’alarma, necessita el vistiplau judicial, el Govern vol assegurar-se que si el demana el podrà aplicar emparant-se en el criteri del tribunal valencià. El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón, ha definit la situació de la pandèmia a Catalunya de “realment dramàtica”, motiu pel qual veu “raonable” i “perfectament lògic” aplicar-hi noves mesures, informa Laia Forès. Segons Simón, l’augment dels contagis, especialment entre els joves, no es pot atribuir només a la variant delta: “Estem fent coses que probablement són d’alt risc i suposen un increment de la transmissió. La delta hi pot tenir alguna cosa a veure, però no n’és la responsable”, ha afirmat.

Festivals de música al focus

Les noves restriccions per frenar el virus no suposaran cap suspensió dels festivals de música ni tampoc de les festes majors, malgrat que hauran de complir el tancament a les 00.30 h i el públic haurà d’estar assegut durant els espectacles. El Govern insistirà als ajuntaments que evitin actes multitudinaris. Tampoc caldrà el test d’antígens previ que s’havia fet obligatori als actes culturals de més de 500 persones i el públic dret perquè ara ja no es podran celebrar. Però les aglomeracions que s’han vist al Cruïlla, el Canet Rock i el Vida han posat els festivals sota el focus i Argimon ha reconegut que algunes imatges no han “agradat”, sobretot de mascaretes “que no estaven posades”. El conseller de Salut ha argumentat que els tests d’antígens negatius podien donar una falsa seguretat i ha justificat que els festivals es van autoritzar en un moment “absolutament diferent”.

Argimon ha considerat que a les tres de la matinada és més fàcil “que caigui la mascareta”. Per això ha confiat que el tancament a les 00.30 h incideixi en els espais dels joves. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que els Mossos d’Esquadra es coordinaran amb les policies locals i els ajuntaments per controlar que entre les 00.30 h i les 6 h no hi hagi aglomeracions als parcs i a les platges, els quals recomanen tancar. Segons Elena, s’han fet dispositius conjunts en alguns municipis del litoral que pensen que han funcionat.

stats