Societat29/07/2020

El Govern aixeca el confinament perimetral al Segrià i flexibilitza les restriccions

Salut anuncia que la comarca pot recuperar part de l'activitat comercial, cultural i esportiva

Imma González
i Imma González

LleidaEl Govern aixeca el confinament perimetral del Segrià i relaxa algunes restriccions després que la corba epidemiològica doni una certa treva a la comarca. En les pròximes hores, Lleida podrà recuperar part de l'activitat comercial –ja no caldrà demanar cita prèvia–, cultural i esportiva, sempre que no se superi el 50% de l'aforament, però l'hostaleria i la restauració només podran obrir les terrasses a la meitat de la seva capacitat, tenen prohibit servir dins dels locals i hauran de tancar com a molt tard a la mitjanit. Pel que fa a les interaccions socials, la Generalitat prohibeix les trobades de més de deu persones, tant en l'espai públic com en el privat.

Totes aquestes mesures es publicaran aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i es començaran a aplicar a partir de les quatre de la tarda. La idea és que siguin eficaces els 15 dies vinents, però el Govern admet que són "revisables".

Cargando
No hay anuncios

Quinze dies després que s'apliquessin les mesures de contenció a la comarca del Segrià, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que Lleida comença a doblegar la corba: la taxa de contagi (que calcula quantes persones contagia de mitjana un infectat) s'ha reduït a 1. Amb tot, ha alertat que Lleida està en zona vermella. "El panorama és complicat i hem de seguir aplicant mesures", ha afirmat Vergés, i ha afegit: "La situació ni de bon tros és bona. Hem aprovat mesures menys restrictives no per relaxar-nos, sinó per començar a veure la llum al final del túnel".

Vergés, acompanyada de la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i el delegat territorial de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha comparegut aquesta tarda, un cop acabada la reunió del Procicat, per explicar totes aquestes noves mesures. Unes mesures que, tenint en compte la situació en la qual està el Segrià, la titular ha considerat que són "agosarades" però necessàries per alleugerir l'impacte que les restriccions actuals estan suposant sobre l'economia de la zona.

Cargando
No hay anuncios

Les conselleres han reconegut que "la restauració està patint" i per això, han dit, s'ha fet un pas "per poder ajudar aquest sector intentant trobar un equilibri entre salut i economia". Pel que fa als establiments que no disposen d'espai a l'exterior, Vergés ha apuntat cap als ajuntaments i ha instat els propietaris a demanar permís als ens locals per poder muntar terrasses amb taules i cadires a la via pública. "És competència municipal", ha subratllat.

La corba comença a baixar

Entre l'Hospital Arnau de Vilanova i els altres centres que acullen pacients amb covid-19, hi ha 189 persones ingressades, 23 de les quals són en unitats de cures intensives (UCI). Tenint en compte que durant la primera onada de l'epidèmia el màxim d'ingressats a Lleida van ser 232, la situació, tal com ha remarcat Vergés, "no és bona".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, si la setmana passada es van detectar un total de 1.007 casos positius, aquesta se n'han detectat 704. La xifra continua sent molt alta –fa un mes el màxim de casos detectats en un dia no arribaven ni als 300–, però marca una tendència inequívocament decreixent. No obstant això, ha aclarit la consellera, "la situació és completament diferent de la de la primera onada", gràcies a la detecció precoç dels casos i al fet que "una gran part d'aquests nous positius són asimptomàtics".

Vergés ha volgut remarcar també el fort impacte que ha tingut aquesta segona onada en l'atenció primària, en especial en el CAP de Prat de la Riba (que disposa d'una carpa específica per poder fer ecografies pulmonars), fruit de l'augment de les proves PCR que es duen a terme. A hores d'ara, es xifren en 1.800. "Si abans l'atenció primària detectava una mitjana de 34 sospites al dia, aquesta última setmana estem parlant d'una mitjana de 156", fet que, tal com ha dit Vergés, reflecteix la "dimensió assistencial de tot plegat".

Cargando
No hay anuncios

Residències i empreses sota control

A més, i amb la intenció de poder controlar l'aparició de nous rebrots, a les 33 residències de la demarcació del Segrià, així com a 12 empreses agroalimentàries, s'han tornat a dur a terme processos de cribatge. Una mesura que, segons Vergés, ha sigut preventiva: "De ben segur que el virus hi tornarà a entrar, però el que volem és poder detectar-ho per tallar-ho com més aviat millor". Amb tot, i una vegada més, Vergés ha insistit que "la millor eina que tenim és la nostra protecció individual". Una protecció que alhora "és col·lectiva" i clau "si volem mantenir la tendència decreixent dels últims dies", ha afegit.