Govern i Ajuntament de Barcelona es donen ara sis anys per tancar les presons de Wad-Ras i Trinitat

L'aparició de restes de metalls pesants als solars de la Zona Franca on s'han d'aixecar els nous centres ha endarrerit el procés

En una cantonada de la Trinitat Vella
17/03/2021
4 min

BarcelonaEl primer pas es va fer l'any 2017 amb el tancament de la presó Model, ara pendent de la gran reforma que l'ha de convertir en un pol d'equipaments i verd per al barri de l'Esquerra de l'Eixample de Barcelona, i l'havien de seguir el tancament de la presó de la Trinitat Vella, previst per al 2022, i el de Wad-Ras, que es volia fer abans del 2025, amb l'objectiu de modernitzar totes les instal·lacions penitenciàries de Barcelona. Segons el conveni signat aquell mateix any entre l'Ajuntament i la conselleria de Justícia, encapçalada llavors per Carles Mundó, el consistori cedia dos solars a la Zona Franca per aixecar-hi dos nous centres penitenciaris que permetrien fer tota aquesta reconfiguració i donar resposta a reivindicacions històriques de veïns de l'Eixample, pendents de fer seu l'espai de la Model, i de la Trinitat Nova, que esperen que el centre penitenciari doni pas a una nova zona d'habitatges. Generalitat i Ajuntament, però, han actualitzat avui aquesta entesa amb un nou acord que es dona fins a sis anys de límit per culminar tot el procés. Un nou endarreriment.

El calendari preveu ara tancar el centre obert de la Trinitat Vella el 2025, segons han anunciat aquest dimecres el vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, la consellera de Justícia, Ester Capella, i la tinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona, Janet Sanz, des del terreny on s'ha d'aixecar un dels nous centres. I culminar tota la reordenació el 2027, amb la nova presó per a dones a la Zona Franca, però s'ha descartat fer-hi, també, un centre per a preventius.

Janet Sanz, Pere Aragonès i Ester Capella a la parcel·la de la Zona Franca on s'ha d'aixecar un dels dos nous equipaments penitenciaris

Els representants de la Generalitat han remarcat que, al marge d'alliberar espais per a l'ús veïnal, els canvis pretenen modernitzar les instal·lacions penitenciaries i impulsar la primera presó pensada només per a dones, "amb mirada feminista", que tindrà instal·lacions com espais de criança. "Tanquem presons obsoletes per obrir centres penitenciaris moderns i contribuir a una millor reinserció", ha defensat Aragonès. Aquesta entesa, insisteixen les dues parts, és la definitiva per desbloquejar tot el projecte penitenciari de la ciutat.

La causa de l'endarreriment, segons han detallat, és que els dos espais de la Zona Franca cedits pel consistori per fer-hi els nous equipaments penitenciaris plantegen una complicació inesperada: l’aparició de restes de metalls pesants al subsol. Avui les dues administracions han anunciat que ja han acordat com resoldre el contratemps. L'Ajuntament assumirà el cost de la descontaminació de les parcel·les fins a un pressupost límit de vuit milions d'euros i, si els treballs són més costosos, la diferència la pagarà la conselleria de Justícia. L'estudi preliminar que s'ha fet sobre els terrenys hi ha detectat traces de plom i possibles dipòsits de restes de metalls pesants sota terra, que estan vinculats a l'activitat industrial que han acollit els terrenys.

Un cop segellat aquest nou acord, cosa que està previst fer en les pròximes setmanes, es reprendrà el calendari per al tancaments de les presons de Trinitat i Wad-Ras. El que anirà més ràpid és el trasllat de l'actual centre obert de Trinitat Vella a un solar d'uns 6.500 metres quadrats delimitat per la cantonada del carrer A amb el carrer 1 de la Zona Franca. En aquest cas, Justícia ja té preparat el projecte del nou equipament, que suposarà una inversió de 34 milions d'euros i tindrà capacitat per a 800 persones.

Un nou barri a la Trinitat

L'objectiu amb què es treballa és deixar buit l'actual espai el 2025, que és quan es preveu poder inaugurar l'equipament de la Zona Franca. Ja abans, però, l'Ajuntament preveu començar a construir els 410 pisos de protecció oficial que s'han de fer en aquest solar. La primera fase, amb 110 habitatges, començarà obres el juliol de l'any que ve i les següents es desplegaran un cop enderrocada l'antiga presó. "Ara va de debò i la Trini es desbloquejarà aviat", ha assegurat la tinent d'alcalde d'Urbanisme de Barcelona, que ha demanat "confiança" als veïns de la zona i els ha assegurat que aquest calendari serà el bo.

El nou equipament que substituirà el de la Trinitat estarà especialment dissenyat per acollir persones que compleixen la pena de presó en tercer grau. És a dir, que només dormen a la presó entre setmana. Acollirà uns 600 homes que ara compleixen la pena a Trinitat –un centre que des del 2009 està parcialment enderrocat– o Wad-Ras.

En l'altre solar, que és el més gran (20.000 metres quadrats), s'hi projecta el nou centre penitenciari concebut "amb visió feminista" i amb capacitat per a unes 600 persones. Aquest equipament suposa una inversió de 66 milions d'euros i acollirà les prop de 400 dones que ara compleixen condemna a Brians 1 o Wad-Ras. Precisament el solar d'aquesta última presó ha de servir per finançar parcialment la construcció del nou centre de la Zona Franca. La previsió amb què es treballa ara és que pugui quedar buit el 2027 i enderrocar llavors la presó de Wad-Ras, que, després del tancament de la Model, és la més antiga de les que es mantenen en funcionament.

Sense espai per a preventius

La nova instal·lació tindrà en compte les necessitats específiques del col·lectiu de dones preses, com ara la seva condició sovint de víctimes de la violència masclista, o de mares, amb els espais de criança per a infants menors de tres anys. La consellera de Justícia, Ester Capella, ha remarcat que, tot i que les dones representen només el 7% de la població reclusa de Catalunya, actualment compleixen condemna en espais enfocats als homes. "És un doble càstig", ha afegit Aragonès.

Justícia considera que el bon funcionament de la presó de Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires, com a centre de preventius de la demarcació de Barcelona i la tendència a la baixa de la població penitenciària permet projectar ara un espai més petit del que es pensava per a preventius. Per això, el nou equipament de la Zona Franca es dedicarà només a dones i no reservarà cap part a preventius.

stats