INVESTIGACIÓ
Societat04/06/2015

Gotetes d’aigua i de greix com a fàrmac contra la diabetis de tipus 1

Científics catalans demostren com es pot aturar la malaltia en ratolins

M.m.m.

Barcelona“És un pas important i senyal que la investigació està avançant”, va afirmar ahir Irma Pujol, l’autora principal del treball. Acabava de publicar a la revista Plos One els resultats d’una investigació que demostren que és possible aturar la progressió de la diabetis de tipus 1 en ratolins. Els investigadors ho han fet mitjançant una innovadora tècnica que consisteix a introduir liposomes -gotetes d’aigua amb una capa externa de greix- a l’organisme.

“Queda feina fins a una futura aplicació clínica -va afegir Pujol-. D’entrada estem treballant amb un model de prevenció. El que hem publicat és que som capaços de frenar la progressió de la malaltia i un dels passos següents seria treballar amb ratolins ja diabètics per intentar revertir la diabetis i curar-los”, va precisar a l’ACN la investigadora postdoctoral del Grup d’Immunologia de la Diabetis de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Cargando
No hay anuncios

Un pas important

L’estudi, en qualsevol cas, és un pas important per fer possible una vacuna contra un tipus de diabetis que actualment no té cura. La descoberta consisteix en la creació al laboratori d’unes nanopartícules que, en introduir-se al cos, frenen la destrucció de les cèl·lules beta que generen la insulina. La diabetis de tipus 1 és la que es produeix per aquesta destrucció de les cèl·lules del pàncrees perquè el cos no les identifica com a seves. Ara per ara, per combatre la malaltia, els pacients s’han de punxar diàriament per controlar els nivells de sucre de la sang i injectar-se la insulina que els falta. El Grup d’Immunologia de la Diabetis de Can Ruti ja va descobrir el 2013 que modificant unes altres cèl·lules del sistema immunitari anomenades dendrítiques es podia aconseguir destruir les cèl·lules beta. L’avenç era important però requeria extreure de l’individu cèl·lules dendrítiques i fer-hi canvis per després tornar-les a injectar, un procés massa costós.

Cargando
No hay anuncios

Ara han demostrat que es pot aconseguir el mateix efecte d’una manera més senzilla i a través d’un sistema amb més possibilitats de traduir-se en una vacuna: la fabricació al laboratori d’aquestes nanopartícules. La invenció està en vies de protecció industrial i se n’ha sol·licitat una patent internacional.

Per a l’estudi, els investigadors van treballar amb l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i amb un Centre d’Excel·lència Severo Ochoa ubicat al campus de la UAB, en col·laboració amb investigadors de la UB i de la UdL. Tots ells han sigut els primers del món que utilitzen liposomes que imiten cèl·lules en procés de mort natural per combatre la diabetis. Ara els pròxims passos són fer la prova in vitro amb cèl·lules humanes, fer assajos clínics en candidats a vacunació preventiva i curar la malaltia combinant la vacuna amb teràpies regeneratives.