Societat 16/02/2013

Jane Goodall: el problema de l'home és la desconnexió entre la ment i el cor

La primatòloga apunta a les semblances entre homes i ximpancés

Efe
2 min
La primatòloga Jane Goodall / EFE

BurgosLa primatòloga Jane Goodall, premi Príncep d'Astúries i ambaixadora de l'ONU, ha assegurat aquest diumenge que el problema de l'home és "la desconnexió entre la ment racional i el cor", entès aquest com a lloc de els sentiments. Des de Burgos, on ha visitat el Museu de l'Evolució Humana, la doctora ha assegurat que és l'única hipòtesi per explicar el per què "l'ésser més intel·ligent estigui destruint la seva única llar".

Després d'assegurar que l'ésser humà no és l'únic que té "ment, personalitat i emocions", la doctora Goodall ha assenyalat que l'únic que ens diferencia és l'"explosió del nostre intel·lecte".

Ha assenyalat que els ximpanzés manegen eines, les construeixen i poden fins i tot anar un ordinador, realitzar algunes operacions matemàtiques i utilitzar fins set-cents signes de llenguatge per muts, però el seu cervell no es pot comparar amb l'humà. No obstant això, ha assenyalat que els humans tenim una comunicació gestual molt semblant a les dels ximpanzés, que també fan petons, abraçades i copets a l'esquena i tenen llaços durant anys entre mares i fills i entre germans.

A més, el nostre ADN es diferencia poc menys de l'u per cent i tenim una composició de la sang i un sistema humanitari semblant, encara que el nostre cervell és bastant més gran. Fins i tot ha apuntat similituds en el "terreny negatiu", perquè molts ximpanzés competeixen per arribar al cim d'una jerarquia, usen habilitats polítiques per aconseguir aliances que els permetin arribar a aquest objectiu i, fins i tot, s'enfronten en una mena de guerres molt rudimentàries.

La doctora Goodall ha explicat que va decidir deixar Àfrica en veure com la selva, l'hàbitat dels ximpanzés, estava retrocedint i molts d'aquests animals eren caçats per obtenir diners, no per subsistència, fins i tot deixant les cries abandonades.

stats