Els gimnasos conquereixen els espais exteriors

Alguns equipaments instal·len carpes i donen nous usos a solàriums i jardins per mantenir l'activitat

La carpa instal·lada per fer exercici al solàrium del CEM Estació del Nord
21/02/2021
4 min

BarcelonaSacrificar el solàrium per instal·lar-hi una carpa convertida en una gran sala de fitness. Reduir la zona d'aparcament per tenir un lloc per a les sessions dirigides a l'aire lliure. Anul·lar la zona de pícnic o l'àrea infantil per fer-hi les classes de spinning. O fins i i tot provar de portar les sessions programades en parcs pròxims. Si en el moment més crític de la pandèmia els hospitals van repensar-se a contra rellotge per guanyar llits d'UCI on fos, ara són els sectors que es veuen afectats per les restriccions els que fan mans i mànigues per poder mantenir la seva rutina.

En el cas dels gimnasos això implica intentar traslladar tanta activitat com sigui possible a l'exterior, on, d'una banda, les mesures són més laxes perquè el risc de contagi és molt menor, i de l'altra, els usuaris se senten més segurs. Per això en molts equipaments hi han aparegut carpes –obertes pels laterals– i lones per protegir usuaris i màquines de pluja, vent i fred.

"Ho hem adaptat tot perquè l'activitat es pugui fer amb el màxim confort. Qui vulgui fer exercici a l'exterior ho pot fer en un parc o al carrer, nosaltres hem d'oferir el plus de seguretat i comoditat", explica Santi Fernández, del Centre Esportiu Municipal (CEM) Sant Sebastià de Barcelona, un dels equipaments públics que s'ha decidit a donar nous usos als espais i incorporar carpes per a la pràctica esportiva.

S'han acostumat també a les reserves prèvies per seguir alguna sessió, que ara es fan en grups de sis, o per anar a la piscina. Els gimnasos tenen encara l'aforament limitat al 30% als espais interiors –al 50% a l'exterior– i l'ús dels vestidors autoritzat només per a la piscina, tot i que segons l'últim anunci del Procicat poden recuperar les activitats extraescolars d'infantil i primària.

Usuaris del CEM Estació del Nord fent exercici en una sala interior separats per mampàres

Al CEM Estació del Nord han renunciat al solàrium: des de fa un parell de setmanes, en aquest espai amb gespa hi ha una gran carpa amb màquines de fitness. Primer, com explica la directora de centre, Imma Casarramona, van començar a programar sessions dirigides al Parc de l'Estació de Nord, que queda just al davant, però no era ni fàcil ni còmode, i quan les restriccions els van permetre reobrir la piscina van decidir adaptar les instal·lacions per no haver de treure'n les classes.

A banda de la gran carpa al solàrium, on ara han hagut d'instal·lar llum i un terra més net que la gespa, també han fet més petita la zona d'aparcament per poder-hi fer sessions de zumba o del que convingui i han establert itineraris diferents per a cada activitat. També han mogut els despatxos de fisioteràpia i nutrició per habilitar nous vestidors i respectar els grups bombolla durant l'activitat escolar.

La que era la sala de spinning ara és la sala "d'amunt i avall" perquè hi ha tot el material que usuaris i treballadors treuen als espais exteriors per poder fer les sessions, i també és el lloc des d'on es poden seguir classes virtuals dalt de la bicicleta estàtica. Als espais interiors hi ha mampares per separar les màquines, i els usuaris, obedients, ho desinfecten tot abans i després de fer-ne ús.

Tornen les extraescolars

"Hi ha molts usuaris que ja s'han acostumat a fer exercici a l'exterior i no volen tornar a l'interior", explica Casarramona mentre parla amb els diferents coordinadors sobre les noves mesures anunciades pel Procicat que els permeten recuperar, a partir d'aquest dilluns, les activitats extraescolars. Això implica refer en un cap de setmana tota la planificació i decidir com la mesura afecta els ERTO dels treballadors per poder donar el nou servei.

La directora de l'equipament defensa que els donaria més oxigen poder passar de la limitació del 30% al 50% a l'interior, sobretot a la piscina, on ara les franges s'omplen de seguida: es permeten tres persones per carril. "Va buscadíssim. Les reserves són com una guerra", apunta.

Un home posant-se la mascareta després de sortir de la piscina al CEM Estació del Nord

El pas previ per entrar al gimnàs és una màquina que detecta si tens febre i on has d'acreditar, amb un braçalet, que tens l'hora reservada. A banda de tots els canvis logístics i de senyalització, un dels maldecaps que els han deixat els primers mesos de tancament absolut són els dos nius que els coloms van fer a l'interior de les instal·lacions. La natura també es va fer forta als gimnasos.

Bucle a la piscina

Al CEM Can Caralleu, on també han instal·lat una carpa –de 150 metres quadrats– a la zona que abans acollia el joc infantil per posar-hi la sala de fitness, després de l'últim tancament, que va durar tres setmanes, van decidir deixar instal·lades a l'exterior una vintena de màquines protegides per les típiques carpes de festa major. A més, han traslladat bona part de les sessions al camp de futbol i la pista poliesportiva. I a la piscina, que es desinfecta amb el clor i raigs UVA, fan itineraris en bucle per evitar que els usuaris es creuin: es va per un carril i es torna per un altre. La mascareta s'ha de portar fins al moment d'entrar a l'aigua.

La moda del pàdel

La directora de l'equipament, Núria Sabartés, explica que un dels canvis que han detectat durant el confinament, a banda de l'interès per poder reservar la franja de piscina o les activitats, és que moltes famílies, tancades pel confinament –ara comarcal–, busquen fer activitats esportives juntes, i que si el pàdel ja estava de moda ara ho està més com a activitat familiar. I que molts usuaris li han trobat el gust a això de de les classes a l'aire lliure i ja no enyoren ni els miralls on es miren per seguir les sessions.

stats