La fiscalia demana que es prohibeixi sortir d'Espanya a Germà Gordó, que entrega un dels seus mòbils al jutge
L'exconseller admet trobades amb empresaris però nega que fossin per pactar adjudicacions
BarcelonaEl diputat no adscrit al Parlament (va ser expulsat de JxSí) i exconseller de Justícia Germà Gordó ha declarat aquest dijous al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel cas 3% i els fiscals han demanat que se li apliquin dues mesures cautelars. D'una banda, la fiscalia ha sol·licitat que es prohibeixi a Gordó sortir d'Espanya. De l'altra, ha reclamat que el diputat entregui els seus telèfons per poder consultar la seva agenda. Després de la petició dels fiscals, a la qual s'ha sumat l'acusació popular que exerceix la CUP, el diputat ha lliurat voluntàriament al jutge un dels seus dos mòbils, el de feina. El magistrat decidirà aquest divendres al matí si accepta les mesures cautelars.
La seva declaració s'ha allargat prop de quatre hores, ja que ha respost les preguntes de totes les parts. Gordó ha admès que havia mantingut trobades amb empresaris quan va ser secretari del Govern, però ha argumentat que les reunions depenien de les funcions del seu càrrec perquè formava part del consell d'administració de GISA (Infraestructures de la Generalitat). Com a exconseller de Justícia, ha explicat que les trobades amb empresaris estaven vinculades amb les obres dels centres penitenciaris i els jutjats. També ha negat que les reunions fossin per pactar adjudicacions i ha reiterat que no va cobrar comissions.
Gordó ha declarat aquest dijous per la seva presumpta vinculació amb el cas 3%, que investiga el suposat finançament il·legal de CDC. El TSJC acusa l'exconseller de Justícia de prevaricació, malversació de fons públics i tràfic d'influències perquè diversos dels empresaris interrogats en aquest cas han apuntat que es reunien amb Gordó. Quan a principis de juny l'alt tribunal va obrir diligències contra el diputat, va destacar que no s'havia aportat l'agenda oficial de l'etapa de Gordó com a secretari del Govern –que va ocupar el càrrec entre el 2010 i el 2012– perquè no es trobava en cap arxiu amb accés des de la Generalitat.
Sobre aquest punt, ara s'ha sabut que la Guàrdia Civil ha pogut reconstruir part de l'agenda de Gordó. Això ha sigut possible després que a finals de juliol es fes una operació en la qual, en un mateix matí, la Fiscalia Anticorrupció es va presentar amb agents de la Guàrdia Civil al Parlament, al Palau de la Generalitat, al departament de Justícia i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). Tot i això, l'exconseller de Justícia ha assegurat que els informes i els escrits de la Guàrdia Civil, la fiscalia i el jutge del Vendrell –que investiga el cas 3%– tenen "errors" en les dates o els noms.
No es feia càrrec dels ingressos
De la seva etapa com a gerent de CDC, Gordó ha declarat aquest dijous al TSJC que ell només s'encarregava de gestionar la gerència i ha precisat que no es feia càrrec dels ingressos del partit. Ha afirmat que dels ingressos se n'ocupava l'extresorer de Convergència Andreu Viloca, a qui ha definit com a "director financer" de la formació política. De fet, l'alt tribunal havia citat a finals de juliol Gordó i també Viloca –en el seu cas com a testimoni–, tot i que el magistrat va suspendre les dues declaracions per una indisposició de l'advocat del diputat no adscrit. Quan el TSJC va fixar la nova data de la declaració de Gordó per a aquest dijous, no va citar Viloca.
Gordó ha afegit que, mentre va ser gerent de CDC, tenia com a superior jeràrquic l'expresident del Govern Artur Mas, que llavors ocupava el càrrec de secretari general del partit. En la seva intervenció davant el jutge, Gordó ha insistit que no se l'ha anomenat en clau com a Gregorio o Gerardo. El motiu d'aquesta qüestió és que dos dels empresaris investigats pel cas 3%, el delegat a Catalunya d'Oproler, Josep Maria Bassols, i el directiu del Grup Soler Sergio Lerma, han manifestat que anomenaven així Gordó, segons la fiscalia.
Declaració de la cap de protocol
Aquest dijous, abans de Gordó també ha declarat la seva cap de protocol com a secretari de govern i com a conseller de Justícia, a qui coneixia perquè havia sigut secretària a CDC. Preguntada per l'agenda de Gordó, ha dit que ella només controlava la part més protocol·lària, oficial i pública de l'exconseller. El TSJC va obrir diligències contra el diputat no adscrit després que el tribunal del Vendrell ho reclamés perquè, com que Gordó és aforat per ser diputat al Parlament, el jutge no el podia incloure a la causa oberta sense l'autorització del TSJC. L'alt tribunal català va acceptar la petició la segona vegada que es va sol·licitar, quan hi va veure indicis de delicte.