Pandèmia

La Generalitat també retornarà els diners de les multes del segon estat d'alarma

Salut haurà de gestionar la devolució d'unes 10.500 sancions

Un control dels Mossos durant el toc de queda
12/12/2022
2 min

BarcelonaLa Generalitat de Catalunya retornarà amb interessos totes les multes abonades durant el segon estat d'alarma per saltar-se les restriccions i també arxivarà totes les sancions que encara no s'han pagat. El dictamen del Tribunal Constitucional (TC) declarant il·legal el primer estat d'alarma ja va passar factura a l'administració catalana: el departament d'Interior va haver de retornar quatre milions d'euros de 23.000 multes que els ciutadans sancionats ja havien pagat. A més, va arxivar 63.000 sancions que estaven en tramitació. Uns mesos després d'aquesta primera resolució, el TC també va tombar –amb més matisos– el segon estat d'alarma. Ara és el departament de Salut (que va passar a gestionar les multes a finals del 2020) qui ha anunciat que tornarà els diners i arxivarà les multes impagades del període comprès entre el 25 d'octubre del 2020 i el 9 de maig del 2021. En total, segons Salut, haurà de gestionar la devolució de 10.550 expedients sancionadors.

Així consta en una resolució firmada pel conseller de Salut, Manel Balcells, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) d'aquest dilluns. De moment encara no es coneixen les xifres exactes, ni quants diners haurà de retornar l'administració ni de quantes multes estem parlant. Sigui com sigui, es tracta de les sancions per no haver respectat les mesures del segon estat alarma com el toc de queda, la limitació d'entrada i sortida de les comunitats autònomes, la limitació de les trobades socials a grups de sis persones o la limitació d'aforaments.

El primer estat d'alarma va ser tombat sense pal·liatius pel TC i va deixar clar que s'havien de retornar les multes. Ara bé, en el segon hi va haver més matisos. La resolució tombava la pròrroga de l'estat d'alarma i la delegació de poders a les comunitats autònomes, però avalava l'aprovació del toc de queda, les prohibicions d'accés i sortida de comunitats i ciutats i les limitacions pel que fa al nombre de persones en espais públics i privats. Per què, doncs, la Generalitat opta per retornar els diners?

Jurisprudència

En la resolució signada per Balcells, el departament cita jurisprudència del Tribunal Suprem, que en més d'una ocasió ha anul·lat decrets dels governs autonòmics aplicant restriccions per la pandèmia, com de l'executiu de l'Aragó o de les Balears, perquè considera que la sentència del TC tomba la delegació de poders que va fer la Moncloa cap a les comunitats perquè poguessin dictar aquestes mesures. Per tant, encara que el toc de queda fos considerat legal, no ho era que el declaressin les comunitats autònomes.

Ara la Generalitat s'agafa a això per argumentar que ha de tornar les multes del segon estat d'alarma. De fet, algunes comunitats, com l'Aragó o Castella i Lleó, ja van començar a retornar aquestes multes l'abril d'aquest any. Perquè les sancions siguin retornades, les persones interessades han de comunicar les seves dades bancàries a Tràmits Gencat. Dels 23.000 multats que ja havien pagat durant el primer estat d'alarma, gairebé 11.000 van sol·licitar la devolució de la sanció. Segons les dades del departament d'Interior fins a l'octubre d'aquest any, ja se n'han retornat 6.700 amb un import total de 1,3 milions d'euros. Alhora, 3.000 sol·licituds s'han denegat perquè, sobretot, eren sancions que no corresponien al primer estat d'alarma. Les 1.300 restants estan pendents de pagament.

stats