La Generalitat insta el Patronat de la Fundació de l'Hospital de Sant Pau a demanar el concurs de creditors
El Protectorat de Fundacions ho recomana per reconduir "amb les màximes garanties" la situació de bloqueig
BarcelonaEl Protectorat de Fundacions del departament de Justícia ha resolt instar el Patronat de la Fundació de l'Hospital de Sant Pau a demanar el concurs de creditors per reconduir amb les "màximes garanties" la situació de "bloqueig" en què es troba aquest centre, segons un comunicat de la conselleria. Aquest requeriment arriba davant la petició d'intervenció feta pel Patronat de la Fundació de Gestió de l'hospital i el mateix dia que s'ha fet pública la dimissió en bloc de tots els membres del Patronat de la Fundació. En el mateix comunicat, Justícia deixa clar que el concurs de creditors en cap cas suposarà la liquidació de la fundació, el tancament del centre ni l'inici d'una privatització.
Poca estona després que s'hagi fet pública la dimissió en bloc de tots els membres del Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de Sant Pau, presidida per Xavier Pomés, el departament de Justícia ha fet públic un comunicat en el qual informa que, davant la petició d'intervenció que havia fet l'hospital per la impossibilitat de tirar endavant un pla de viabilitat que faci possible la seva gestió, el Protectorat de Fundacions ha resolt instar a demanar un concurs de creditors.
L'objectiu del requeriment del departament de Justícia és "reconduir amb les màximes garanties la situació de bloqueig en què es troba" el centre per "poder fer front a la situació econòmica de l'entitat". Segons Justícia, aquest requeriment té l'objectiu d'oferir "totes les garanties de transparència i seguretat que aporta la intervenció judicial mercantil" perquè el Patronat de la Fundació de Gestió de Sant Pau "pugui reconduir la situació i garantir la seva finalitat fundacional, l'assistència sanitària pública de qualitat".
Alhora, el requeriment també vol "aportar totes les garanties de seguretat possibles a professionals i proveïdors". El departament de Justícia deixa clar que el concurs de creditors "en cap cas suposarà la liquidació de la Fundació, ni el tancament del centre ni l'inici d'un procés de privatització, ja que la seva finalitat primera com a fundació és l'assistència sanitària de caràcter públic".
També remarca que el requeriment del Patronat de Fundacions té com a missió última que es desbloquegi la situació actual, perquè, "amb el nomenament d'administradors concursals per part d'un jutge, la Fundació pugui tirar endavant el seu pla de viabilitat i això permeti aixecar el concurs de creditors en els propers mesos".
A més, el requeriment proposa que l'actual patronat segueixi amb la gestió de la Fundació de l'Hospital de Sant Pau "d'acord amb els administradors del concurs de creditors, sempre que el magistrat que porti el concurs ho consideri oportú".
D'aquesta manera, el Patronat de Fundacions defensa que ha pres aquesta resolució perquè aquesta mesura "permetrà donar compliment a les finalitat fundacionals d'aquesta institució" i "aporta les garanties necessàries per reconduir la situació de bloqueig".
Aquest requeriment es fa públic el mateix dia que els membres del Patronat de la Fundació de Gestió Sanitària de Sant Pau han decidit presentar la dimissió arran de la situació de "bloqueig" del centre. Els dimitents també critiquen les imputacions judicials d'aquesta setmana a nou persones, dues de les quals són mortes, per les obres del nou hospital, ja que creuen que "no fan altra cosa que oferir una imatge negativa" del centre i dels treballadors. Entre els imputats hi ha l'extinent d'alcalde de Barcelona Xavier Casas i l'expresident de l'Institut Català de la Salut (ICS) Josep Prat.