La Generalitat pagarà als hospitals concertats i privats 418 euros per llit reservat pel covid
S’apugen la majoria de les tarifes que ingressen els centres per pacients de la pandèmia
BarcelonaLa Generalitat pagarà els hospitals concertats i privats per haver reservat llits pel covid-19 l’any passat. Seran 418 euros per dia per cada llit reservat d’atenció hospitalària i especialitzada i 106,94 euros per dia per cada llit reservat d’atenció sociosanitària i salut mental. El pagament per reservar llits de “contingència” per la pandèmia es farà si els hospitals van rebre “una petició explícita” per part dels centres de referència, del Servei Català de la Salut (CatSalut) o en funció dels plans que es van fer el 2020 per la crisi sanitària. Els llits es bloquejaven, tot i no ocupar-los, per si s’havien d’utilitzar davant un possible col·lapse del sistema sanitari.
La introducció d’aquesta compensació és una de les novetats d’una ordre firmada per la consellera de Salut, Alba Vergés, que va publicar aquest divendres el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). L’ordre és retroactiva; és a dir, que els imports s’aplicaran per la tasca que hagin assumit els hospitals concertats, privats i les mútues laborals des de l’1 de març de l’any passat pel covid. Al marge del pagament per la reserva de llits, s’apugen la majoria de les altres tarifes que ingressen els centres per pacients de la pandèmia.
Els hospitals que reben els diners són els concertats, adscrits al sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (Siscat), però també estan inclosos els privats i les mútues laborals que de manera temporal formen part de l’estratègia de resposta pel coronavirus. Quan la Generalitat va aprovar l’abril de l’any passat les tarifes per compensar els centres –amb el decret llei 12/2020–, ja va obrir la porta a revisar els imports, com ha passat ara.
Mateix preu per l’alta a l’UCI
El pagament que es manté intacte són els 43.400 euros per cada alta hospitalària per covid-19 amb estada a la unitat de cures intensives (UCI). En canvi, per cada alta hospitalària pel virus sense entrar a l’UCI, l’import es rebaixa dels 2.500 euros previstos als 1.600 euros si l’estada és inferior o igual a 72 hores, però s’apuja dels 5.000 euros previstos als 6.050 euros si és superior a 72 hores o el pacient mor. Si aquesta alta hospitalària, sense entrar a l’UCI i superior a 72 hores o mort, és a l’atenció sociosanitària i de salut mental, la tarifa és de 5.150 euros.
Pel que fa a cada alta d’estada mitjana sociosanitària per covid, si prové d’una alta inferior o igual a 72 hores la tarifa passa dels 3.902 euros previstos als 4.200 euros, i si prové d’una alta superior a 72 hores passa dels 2.601 euros previstos als 3.000 euros. En la nova ordre desapareix el pagament pels hospitals de campanya (pavellons), així com per l’alta d’hospitalització a domicili, substituïda pel programa d’hotels salut.
Mentre que els imports anteriors s’aplicaran de manera retroactiva des de l’1 de març de l’any passat, una altra ordre també ha canviat, en aquest cas només a partir del 2021: les tarifes que ingressen els hospitals concertats, privats i les mútues pels encàrrecs que reben per descongestionar el sistema sanitari per la pandèmia. Tots els pagaments s’apugen: l’alta mèdica –de 1.381 euros a 1.690 euros–, l’alta quirúrgica –de 1.627 euros a 1.929 euros–, la cirurgia major ambulatòria –de 1.464 euros a 1.736 euros– i l’alta obstètrica –de 1.194 euros a 1.377 euros.